21 вересня 2018 р. 16:27

Сесія Одеської міської ради: "свято" продажу комунальної власності та посилення заходів безпеки в місті

Сесія Одеської міської ради: "свято" продажу комунальної власності та посилення заходів безпеки в місті

Чергова сесія Одеської міської ради відбулася 19 вересня. Рісля двох літніх місяців "відпустки" депутатський корпус зібрався в своїй більшості – у сесійній залі зареєструвалися 54 депутати із 64.

Згодом вже під час голосування по 4-му блоку питань прибули ще 2 депутати – Володимир Варещенко та Василь Ієремія. Загалом, на 28-й сесії були відсутні депутати Олексій Горін, Олександр Захаров, Вадим Іоргачов, Олег Камінкер, Ілля Мозолєв, Віктор Наумчак, Сергій Страшний та Вадим Терещук.

"Нежданчики", або проекти, що подаються з голосу

Традиційно перед затвердженням порядку денного сесії депутати продовжують негативну практику внесення з голосу чималого переліку проектів рішень. Зауважимо, що майже всі з цих проектів мають великий суспільний резонанс та викликають багато запитань у процесі їх розгляду, про що нижче.

Так, депутат Василь Шкрябай вніс до порядку денного проект "Про схвалення Переліку об’єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м.Одеси, що підлягають приватизації у 2018 році, та приватизацію цих об’єктів", "Про повернення культової будівлі – домоволодіння, розташованого за адресою: м.Одеса, пров. Удільний, 1, безоплатно у власність "Релігійній громаді "Іоанно-Кронштадтська парафія Одеської єпархії Руської Істинно-Православної Церкви м.Одеса" та "Про повернення безоплатно у власність Одеській єпархії Української православної церкви колишнього церковного майна храму Святих Рівноапостольних Кирила та Мефодія – нежитлових приміщень першого та другого поверхів, розташованих за адресою: м.Одеса, вул.Мечникова, 74". 

Депутат Денис Балух вніс проект "Про внесення змін до Міської комплексної програми зміцнення законності, безпеки та порядку на території міста Одеси "Безпечне місто Одеса" на 2017-2019 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 15 березня 2017 року №1778-VII". 

Оксана Гончарук вносить з голосу проект "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 14.12.2017р. №2740-VII "Про виділення з бюджету м.Одеси на 2018 рік коштів комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" у частині компенсації витрат на надання послуг населенню м.Одеси, що становить загальний економічний інтерес".

Олександром Іваницьким запропоновано додати ще 2 проекти до порядку денного: "Про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення будинкового комітету "Середньофонтанська, 2/ Старосінна, 1" в місті Одесі" та "Про створення наглядової ради комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" та затвердження Статуту підприємства у новій редакції". 

Ще 15 проектів рішень у земельній сфері внесено з голосу депутатом Олегом Бриндаком. 

Міським головою Геннадієм Трухановим було внесено з голосу проект "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 06 червня 2018 року №3304-VII "Про надання згоди на підписання узгодженого рішення про співпрацю у сфері надання адміністративних послуг".

І хоча депутати Денис Балух, Олег Бриндак, Оксана Гончарук, Олександр Іваницький та Василь Шкрябай є головами постійних депутатських комісій, внесення з голосу проектів рішень означає, що громадськість та більшість депутатів не були ознайомлені з ними, а самі проекти не отримали висновків депутатських комісій та управлінь виконкому згідно з Регламентом Одеської міської ради. 

Безпека та контроль понад усе

Судячи з виступів на сесії, депутати дійсно занепокоєні безпекою у нашому місті. Прийняті обранцями рішення встановлюють нові правила поведінки для громадян і розширюють повноваження муніципальних та інших структур разом з їх фінансуванням.

Нові повноваження отримав Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради. Затвердивши в новій редакції Положення про департамент, депутати надали муніципальній охороні право на території міста на:
організацію заходів із безпеки дорожнього руху;
організацію заходів із демонтажу незаконно розміщених об’єктів, споруд та  їх елементів;
організацію заходів із ліквідації та протидії розвитку стихійної торгівлі;
здійснення діяльності щодо притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності.
Цікаво, що відтепер представники муніципальної охорони зможуть здійснювати контроль дотримання всіма суб’єктами правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, в тому числі проводити фото/відеофіксацію порушень вказаних правил, тимчасово затримувати автівки із подальшим їх зберіганням та притягувати порушників до відповідальності. 

Повноваження у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху Департамент отримав у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України закону щодо реформування сфери паркування транспортних засобів, який набире чинності 27 вересня 2018 року. Відповідно до закону, міська влада ще повинна визначити муніципальних інспекторів з паркування, які і будуть контролювати разом із поліцейськими дотримання правил паркування.

Підтримали рішення про нове Положення про Департамент муніципальної безпеки 48 депутатів, утримались Олександр Аміци, Ольга Квасницька, Лілія Леонідова та Ганна Позднякова.

Під час затвердження Положення про інтегровану систему відеоспостереження та відеоаналітики міста Одеси у залі виникла дискусія. Депутат Богдан Гіганов закликав ефективніше використовувати архів відеоспостережень, який ведеться КУ "Центр-077". Він навів у приклад факт нещодавнього масового знищення дерев у зелених зонах і запропонував за допомогою системи відеоаналітики встановлювати особи порушників і притягувати їх до відповідальності.

Це рішення було підтримано 52 депутатами, утримались Олександр Аміци, Ольга Квасницька та Ганна Позднякова, не брав участі в голосуванні Богдан Гіганов.

Також депутати внесли зміни до Міської комплексної програми зміцнення законності, безпеки і порядку на території міста Одеса на 2017-2019 роки. Через те, що проект було внесено до порядку денного з голосу, то зазначимо, що зі слів депутатів Олексія Єремиці та Олександра Орлова, змінами передбачено виділення 5 млн.грн. на надання допомоги територіальному підрозділу СБУ, в тому числі на закупівлю бензину і дизельного палива. 

Свої голоси "за" віддали 49 депутатів, проти лише один – Олексій Єремиця. Утримались від голосування Олександр Аміци, Ольга Квасницька, Лілія Леонідова, Ганна Позднякова. Не голосували – Богдан Гіганов та Олексій Кісловський.

"Чорна діра" бюджету - КП "Теплопостачання міста Одеса"

Великий резонанс у сесійній залі викликали питання щодо діяльності КП "Теплопостачання міста Одеса". 

Проект рішення про виділення коштів КП у розмірі 117 млн.грн. (а за словами директора департаменту фінансів Світлани Бедреги – уточнена сума в 86 млн.грн.) на компенсацію витрат на надання послуг населенню було внесено до порядку денного з голосу. Депутати Богдан Гіганов, Ганна Позднякова, Олексій Єремиця та Олександр Орлов зауважили, що надання фінансової допомоги КП "Теплопостачання міста Одеса" без фінансово-економічного аналізу діяльності КП та орієнтовного плану щодо стабілізації роботи підприємства є неефективним вирішенням ситуації, що склалася. За думкою депутатів, постійні фінансові дотації цьому КП, розмір яких з 2015 року досяг 1,6 млрд.грн, можуть стати "чорною дірою" для бюджету.
Попри застереження та велику кількість зауважень з боку депутатів, рішення все ж таки було прийнято 49-ма голосами. Утримались від голосування Олександр Аміци, Олексій Єремиця, Ольга Квасницька, Ганна Позднякова. Не приймали участі в голосуванні – Лілія Леонідова та Олексій Потапський. 

Вже під кінець сесії також було створено наглядову раду при КП "Теплопостачання міста Одеси". За її створення проголосувало 44 депутати, не приймали участі в голосуванні Наталія Данилко, Олексій Єремиця, Олександр Іваницький, Тетяна Малихіна, Олександр Матвєєв, Андрій Неугодніков, Віктор Новак, Едуард Стасть.

Окремо 19 вересня депутати надали згоду на безоплатне прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Одеси акцій ПАТ "Одеська ТЕЦ" загальною вартістю 43,5 млн.грн., або 99,9894% частки у статутному капіталі. В мотивувальній частині рішення зазначено, що приймається воно з метою забезпечення сталого, надійного та якісного теплопостачання мешканців центральної частини міста Одеси, недопущення техногенної катастрофи на ПАТ "Одеська ТЕЦ", оптимізації витрат на виробництво теплової енергії та зниження вартості теплової енергії в місті.  Однак, в деяких депутатів виникли питання щодо доцільності прийняття в комунальну власність збиткового і немодернізованого підприємства "Одеська ТЕЦ", та фінансової спроможності міського бюджету забезпечити його безперебійну діяльність. Доповідачі по проекту рішення та депутати провладної більшості Олександр Іваницький і Олег Бриндак запевнили, що фактично прийняття ПАТ "Одеська ТЕЦ" до комунальної власності відбудеться лише після завершення всіх необхідних процедур, судової справи з банкрутства підприємства та здійснення заходів із списання боргу. 

Після обміну репліками між депутатами та міським головою щодо політичного піару з одного боку, та обіцянок, що борг не ляже тягарем на одеситів – з іншого, проект рішення було прийнято 52-ма із 56 присутніх депутатів. Утримались від голосування в повному складі присутні члени фракції "Об'єднання "Самопоміч" Олександр Аміци, Ольга Квасницька, Ганна Позднякова та депутат Лілія Леонідова (фракція "БПП "Солідарність"). Не голосував Едуард Стась (фракція "БПП "Солідарність").

Комунальна власність відкриває сезон аукціонів

"Епохальною подією та великим святом" назвав депутат Олексій Єремиця прийняття рішення "Про схвалення Переліку об’єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м.Одеси, що підлягають приватизації у 2018 році, та приватизацію цих об’єктів". Оскільки проект рішення було внесено з голосу прямо перед початком сесії та не оприлюднено на офіційному сайті, в нас не має можливості визначити ступінь його "епохальності", а також проаналізувати перелік об'єктів, які будуть виставлені на продаж. Але зазначимо, що в місті Одеси дійсно вперше затверджено перелік об'єктів, які будуть приватизовані шляхом продажу на аукціоні. 

Рішення підтримали 53 депутати, троє утримались – Олександр Аміци, Лілія Леонідова та Ганна Позднякова. 

А поки новостворене рішення про приватизацію комунального майна ще не підписано, депутати розпоряджаються власністю територіальної громади звичним для себе шляхом без проведення аукціону. 

Так, безоплатно передано у власність "Релігійній громаді "Іоанно-Кронштадтська парафія Одеської єпархії Руської Істинно-Православної Церкви м.Одеса" культову будівлю-домоволодіння за адресою: м.Одеса, пров. Удільний, 1. 
"За" це рішення віддали голоси 48 депутатів, утримались – Ольга Квасницька та Лілія Леонідова. Не взяли участі в голосуванні – Богдан Гіганов, Олександр Іваницький, Олександр Орлов, Людмила Себова, Едуард Стась та міський голова Геннадій Труханов.

Також безоплатно передано у власність Одеській єпархії Української православної церкви нежитлові приміщення першого та другого поверхів, розташованих за адресою: м.Одеса, вул.Мечникова, 74. Рішення прийнято 52 депутатами, не голосували – Богдан Гіганов, Олександр Іваницький, Юрій Крук, Людмила Себова.

Органу самоорганізації населення комітету мікрорайону "Преображенський" депутати передали на баланс та у керування частину нежитлових приміщень №101, що розташовані за адресою: м.Одеса, вул. Юхима Фесенка, 11. Цікаво, що саме за цією адресою розташована та багато років діє депутатська приймальня депутата Одеської міської ради Юрія Крука, який був присутній на сесії та голосував "за" прийняття даного рішення. 
В цілому рішення підтримали 53 депутати, не голосували Олексій Єремиця, Володимир Кірєєв та Денис Коваль. 

При встановленні розміру орендної плати громадським та благодійним організаціям на 2018 рік, депутати надали пільги благодійній організації благодійний фонд "Холідейз" на оренду приміщення по вул.Хімічна, 3. Тепер фонд буде сплачувати до бюджету 1 гривню на рік за оренду більше ніж 300кв.м. Директор фонду Олена Вододюк (Орлова) виступає організатором міських свят – Гуморина, День міста та інші. 

"За" прийняття рішення проголосували 42 депутати, утрималась від голосування Лілія Леонідова. Не голосували – Олександр Аміци, Олексій Єремиця, Олександр Іваницький, Олександр Матвєєв, Андрій Неугодніков, Олександр Орлов, Ганна Позднякова, Едуард Стась.

Житлові висотки замість санаторіїв

19 вересня на сесії було вирішено подальшу долю останніх з діючих санаторіїв міста Одеси – "Молдова" та "Красні зорі". Незважаючи на протестувальників, які прийшли під стіни Одеської мерії з вимогами не допустити забудови земель санаторіїв, численні зауваження депутатів Богдана Гіганова, Лілії Леонідової, Ольги Квасницьої, Олександра Орлова та Едуарда Стася щодо культурно-історичної та оздоровчо-рекреаційної цінності цих закладів та їх пропозицій по виключенню питань по санаторіях з проекту, рішення були прийняти.

Так, депутати надали згоду ТОВ "Макстгруп" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок санаторію "Молдова" за адресою: вул. Посмітного, 2-2К (загалом 5 гектарів) в оренду для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель санаторію з приміщеннями торгівельного призначення та громадського харчування.
    
Відповідну згоду отримало ТОВ "Будлайф-Інвест" щодо розробки проекту землеустрою по відведенню земельних ділянок санаторію "Красні зорі", розташованого на 9-й ст.В.Фонтану (площею 4 га).

З присутніх 56 депутатів проголосували проти прийняття цих рішень лише 7 – Олександр Аміци, Богдан Гіганов, Олексій Єремиця, Ольга Квасницька, Лілія Леонідова, Олександр Орлов, Ганна Позднякова. Утримався від голосування Олександр Шеремет, не приймали участі в голосуванні – Тетяна Малихіна, Левон Нікогосян, Світлана Осауленко, Едуард Стась, Василь Шкрябай та міський голова Геннадій Труханов.

Конфлікти інтересів депутатів міської ради

Депутати Одеської міської ради продовжують дотримуватися вимог закону про врегулювання конфлікту інтересів, оголошуючи відповідні заяви під час засідань ради.

Василь Шкрябай заявив про конфлікт інтересів при розгляді пункту 6.3. порядку денного "Про надання дозволу юридичним особам, фізичним особам-підприємцям на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок".

Олександр Іваницький та Юрій Шумахер заявили про конфлікт інтересів під час розгляду пункту 6.4. порядку денного (пп.20) "Про надання в оренду, постійне користування земельних ділянок юридичним особам, фізичним особам – підприємцям".

Проекти 6.3 та 6.4 були оприлюднені не в повному обсязі, тож, не вдалося виявити, в якому конкретно пункті проекту рішення у депутатів Василя Шкрябая, Олександра Іваницького та Юрія Шумахера був конфлікт інтересів.

Про конфлікт інтересів при розгляді питання "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення та передачу у власність шляхом продажу приватному підприємству "РЕНТСЕРВІС-МСЛ" земельної ділянки площею 0,2733 га за адресою: місто Одеса, вулиця Академіка Вільямса, 1-В, цільове призначення – В.03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, вид використання – для експлуатації та обслуговування універсального торгівельного комплексу" заявив депутат Андрій Терновський.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником та кінцевим бенефіціарним власником ПП "РЕНТСЕРВІС-МСЛ" є Терновська Тетяна Миколаївна. 

Виступи та депутатські запити

Активно використовують своє право на виступи під час засідання сесії депутати Богдан Гіганов, Олексій Єремиця, Ольга Квасницька, Лілія Леонідова, Олександр Орлов, Ганна Позднякова, Едуард Стась. Поодинокі репліки щодо окремих проектів рішень лунали від Юрія Крука, Наталії Данилко, Світлани Осауленко. Олег Бриндак, Олександр Іваницький та Олег Етнарович відповідали на запитання як голови постійних комісій. Всі інші депутати не мали пропозицій або зауважень до порядку денного. 

Також сесію було підтримано депутатський запит від всіх фракцій міської ради, який оголосила депутат Світлана Осауленко. У запиті депутати запропонували здійснити заходи щодо вивчення питання будівництва дошкільних навчальних та медичних закладів, доріг загального користування та місць для паркування у густонаселеному району Аркадії, а саме Гагарінського плато та вулиці Генуезькій. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКком 

У соціальній мережі Facebook

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися