02 листопада 2018 р. 09:44

Сесія Одеської міської ради на Геловін: чорні діри бюджету

Сесія Одеської міської ради на Геловін: чорні діри бюджету

Чергова 29-та сесія Одеської міської ради випала на Геловін. І хоча в цілому засідання пройшло за звичним сценарієм, деякі сюрпризи депутати таки припасли. 

На черговій сесії зареєструвалися 53 депутати та міський голова Геннадій Труханов. Відсутніми були Денис Балух, Сергій Страшний, Андрій Терновський (фракція "Довіряй ділам"), Вячеслав Беженар, Василь Ієремія, Ольга Кулакевич (фракція "Опозиційний блок"), Богдан Гіганов (позафракційний), Микола Крикливий (фракція "УМП Сергія Ківалова"), Наталія Данилко, Ілля Мозолєв, Віктор Наумчак (фракція "БПП "Солідарність"). 

В цілому депутати працювали трохи більше 5 годин. Однією з несподіванок стало те, що вперше за три роки було оголошено перерву у засіданні. Ще більшою несподіванкою стало повернення у сесійну залу після майже годинної перерви всіх 53-х депутатів.

Представники депутатського корпусу не зраджуюють своїм традиціям зневаги Регламентом ради та обов'язком оприлюднення проектів рішень за 20 днів до розгляду. Як це відбувається під час кожної сесії, депутати з голосу вносили проекти до порядку денного.

Голови постійних комісій Олег Бриндак, Оксана Гончарук, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Василь Шкрябай внесли до порядку денного більше 30 проектів рішень.  Міський голова Геннадій Труханов – ще 7 проектів рішень. По одному проекту рішення внесли з голосу Лілія Леонідова, Вадим Терещук та Олександр Шеремет.  Пропозициї до порядку денного Юрія Крука та Ганни Позднякової не були підтримані у залі. 

Перше ж питання порядку денного спричинило розкол у залі. Депутат Юрій Крук (фракція "Довіряй ділам") ще до затвердження порядку денного запропонував зняти з розгляду проект рішення "Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад" як таке, що не відповідає християнським цінностям, що сповідують більшість містян.

Згідно тексту документу, Хартія закликає європейські місцеві та регіональні органи самоврядування взяти на себе зобов’язання використовувати існуючі повноваження і партнерства для досягнення більшої рівності своїх громадян у всіх сферах своєї компетенції, у тому числі й щодо зобов’язання ліквідувати будь-які форми прямої чи непрямої дискримінації.

Закликали до прийняття рішення депутати-жінки від різних фракцій – Ірина Куценко, Лілія Леонідова та Світлана Осауленко. В свою чергу, Олексій Єремиця не побачив нагальної необхідності прийняття рішення, заявивши, що відносно міської ради "це смішно", оскільки три фракції  ради очолюють жінки.

За прийняття цього рішення проголосували 37 депутатів. Утримався Андрій Кісловський, не голосували Володимир Варещенко, Дмитро Вишняков, Олексій Горін, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Володимир Кірєєв, Олексій Кісловський, Володимир Корнієнко, Юрій Крук, Олександр Матвєєв, Левон Нікогосян, Віктор Новак, Олександр Орлов, Олег Совік, Юрій Шумахер.  Відмітимо, що не підтримали рішення про впровадження в міській раді принципів гендерної рівності виключно депутати-чоловіки.

Ми за ціною не постоїмо: як бюджет міста працює на одне КП

Ще однією несподіванкою став тривалий розгляд питань внесення змін до бюджету, які зазвичай приймаються майже без обговорень.

Відмітимо, що майже кожний проект рішення бюджетного блоку, стосувався виділення фінансування КП "Теплопостачання міста Одеси".

Питання порядку денного, що викликало багато критики, став проект "Про здійснення місцевого запозичення до бюджету міста Одеси у 2018 році". Проектом передбачається отримання чергового кредиту на 5 років під 22,5% річних у розмірі 1 млрд. грн. 
Кредитні кошти пропонується направити на наступні проекти:

1. Заміна і модернізація ліфтів – 180,0 млн.грн.

2. Проведення ремонтних робіт на теплових мережах міста Одеси – 110,0 млн.грн.

3. Проектування, будівництво, капітальний ремонт та реконструкція освітніх установ та закладів – 60,0 млн.грн

4. Проектування, капітальний ремонт, ремонтно-реставраційні роботи будівель, розташованих в історичній частині  м. Одеси – 349,5 млн.грн. В тому числі, 50 млн.грн. на ремонтно-консерваційні першочергові та ремонтно-реставраційні роботи на будівлі-пам’ятці «Будинок Русова».

5. Проектування, капітальний ремонт, реконструкція та реставрація будівель медичних установ та закладів – 50,0 млн.грн

6. Будівництво, реконструкція та капітальний ремонт вулично-дорожньої мережі – 250,5 млн.грн. 

Кошти буде направлено на капітальний ремонт маршруту від ринку «Привоз» (вулиця Новощепний ряд) до дорожньої розв’язки «Пересипський міст», який пролягає по вулицям Преображенській, Софіївській та завершується узвозом Марінеско. Додатково мерія профінансує завершення робіт по вул.Преображенській та вул.Рішельєвській.

Ганна Позднякова зауважила, що необхідність отримання чергового кредиту для фінансування видатків бюджету розвитку виникла через надлишкові вливання грошових коштів в одне комунальне підприємство - "ТГО". У 2018 році за сума сягнула 1 млрд.грн. Депутатка вважає, що за відсутності системного планування роботи підприємства та плану дій щодо вирішення фінансової спроможності КП, рада буде вимушена і у 2019 році залучити ще один займ.

Олексій Єремиця звернув увагу на те, що у порівнянні з минулим роком, ставка за користування кредитним коштами збільшилася з 17,5% до 22,5%. 

Депутати Олексій Єремиця та Ольга Квасницька також задавали питання щодо завершення робіт, фінансування яких відбувалося за рахунок кредиту 2017 року та приорітетності об'єктів, на фінансування яких підуть кошти кредиту 2018 року.

Окремим питанням стало проведення реставраційних робіт по "Будинку Русова". 

Ганна Позднякова порушила питання спроможності міської ради фінансувати роботи по пам'ятнику архітектури у зв'язку з прийнятим Великою палатою Верховного Суду рішенням про відмову в задоволенні позову до ОСББ "Рестaврaтор 21". В свою чергу, директор юридичного департаменту Інна Поповська запевнила, що судове рішення ніяким чином не вплине на виконання реставраційних робіт, а мерія буде продовжувати застосувувати всі важелі впливу для вирішення ситуації з "Будинком Русова", в тому числі, і в судах.

Загалом, рішення про запозичення коштів підтримали 43 депутати. Проти голосувала фракція "Об'єднання "Самопоміч" у повному складі. Утримались від голосування – Олексій Горін та Лілія Леонідова. Не голосували – Олексій Єремиця, Олександр Орлов та Юрій Шумахер. 

Також депутати проголосували за прийняття рішення "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 14 грудня 2017 року № 2733-VІІ "Про бюджет міста Одеси на 2018 рік", яким, в тому числі, було збалансовано бюджет з урахуванням тільки що прийнятого рішення про отримання кредиту.

Однак, і в цьому проекті рішення не обійшлося без сумнозвісного КП "ТГО". 

Олексій Горін підняв питання щодо поправки, якою ліквідується резервний фонд міської ради, призначений для проведення непередбачуваних витрат. Депутат виявив занепокоєність у прийнятті такого рішення, особливо з настанням осінньо-зимового періоду та можливим виникненням природних катаклізмів.  
Директор департаменту фінансів Світлана Бедрега відповіла, що на минулій сесії 30 млн.грн. з резервного фонду було перенаравлено на фінансування КП "ТГО", тому по факту поправкою виключається такий рядок з бюджету як "резервний фонд". 

Підтримали рішення 41 депутат, утримались від голосування Олександр Аміци, Олексій Горін, Олексій Єремиця, Олександр Захаров, Ольга Квасницька, Ганна Позднякова та Вадим Терещук, не голосували – Олег Камінкер, Лілія Леонідова, Марина Лозовенко, Олександр Орлов. 

Останнім, але найвагомішим, стало рішення "Про виділення з бюджету м.Одеси на 2018 рік коштів комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" у частині компенсації витрат на надання послуг населенню та іншим групам споживачів м.Одеси" у розмірі 90 млн.грн.

Ганна Позднякова ще раз підняла питання щодо плану дій підприємства та обсягу коштів, який потрібен КП у 2019 році, для того, щоб одразу бачити всю картину в цілому, а не направляти кошти окремо на ремонтні роботі або погашення заборгованності на кожній сессії. 

Про необхідність проведення внутрішьного аудиту КП та погашення кредиторської заборгованості зазначила Ольга Квасницька. 

За прийняття цього рішення проголосували 43 депутати. "Проти" була лише Ольга Квасницька, утримались від голосування Олександр Аміци, Олексій Єремиця, Олександр Захаров, Лілія Леонідова, Ганна Позднякова, Вадим Терещук. 
Не голосували Володимир Варещенко, Олег Звягін та Олександр Матвєєв.

"Бюджет участі"

Проект рішення "Про внесення змін до Положення про громадський бюджет міста Одеси" був внесений до порядку денного на початку сесії Вадимом Терещуком з голосу.

Депутат запропонував збільшити терміни підготовки висновків Комісії з розгляду проектів з 21-го до 30 робочих днів.
Також рішенням надано право Комісії змінювати розподіл відсотків між малими та великими громадськими проектами у разі відсутності змагальності проектів після проведення оцінки і прийняття проектів для голосування.

Рішення підтримано 48-ма депутатами. Не голосували – Володимир Варещенко, Олег Звягін, Лілія Леонідова, Олександр Матвєєв, Олексій Потапський.

Завершився розгляд бюджетних питань прийняттям дійсно важливого рішення - "Про затвердження Бюджетного регламенту Одеської міської ради".  
Автори проекту зазначають, що зв'язку з численними змінами до бюджетного законодавства України, Бюджетний регламент м. Одеси, затверджений рішенням Одеської міської ради від 04 вересня 2002 року № 409-XXIV, втратив актуальність. 

Бюджетний регламент визначає організаційно-процедурні питання щодо складання проекту бюджету міста Одеси, його розгляду, затвердження, внесення змін та виконання бюджету міста Одеси, подання та затвердження звітності, здійснення контролю за виконанням бюджету міста Одеси. І хоча процедури залучення громадськості до бюджетного процесу, визначені в документі, є далеко не вичерпними та потребують доопрацювання, позитивні зміни все ж таки є.

Основною новелою прийнятого рішення є проведення обов'язкових громадських обговорень показників проекту бюджету міста на наступний рік протягом жовтня – листопада поточного  року. 

Нагадаємо, в Одесі громадські слухання щодо проекту бюджету будуть проводитися вперше вже 13 листопада цього року. 

Свої голоси "за" рішення віддали 51 депутат. Не голосували – Лілія Леонідова та Олена Фокіна.

Конфлікт інтересів

Під час засідання сесії депутатами Одеської міської ради шість разів було оголошено про конфлікт інтересів перед прийняттям проектів рішень порядку денного.

Депутати Марина Лозовенко та Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам") заявили про конфлікт інтересів перед голосування за проект рішення "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 14 грудня 2017 року № 2733-VII "Про бюджет міста Одеси на 2018 рік".

Марина Лозовенко заявила про ще один конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про присвоєння земельній ділянці адреси: м.Одеса, вул. Мариністів, 68-А". Земельна ділянка за вказаною адресою раніше була розташована на території Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, біля д/к «Чорноморка», вул. Морська, 68а, та належить громадянину Кіосе Г.К. 
Ймовірно, мова йде про Геннадія Кіосе, який до недавнього часу був засновником ТОВ "БВК "ПИК-СТРОЙ" та за даними ЗМІ працює в цій компанії. Директором ТОВ є депутат Марина Лозовенко.

Заявив про конфлікт інтересів при прийнятті рішення "Про передачу багатоквартирного жилого будинку, розташованого за адресою: м.Одеса, вул. Середня, 49-А, в управління (на баланс) об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "СЕРЕДНЯ № 49-А" депутат Олексій Кісловський (фракція "УМП "Сергія Ківалова").

Депутат Дмитро Пеструєв (фракція "Довіряй ділам") заявив про конфлікт інтересів при розгляді проекту рішення "Про надання в оренду, постійне користування земельних ділянок юридичним особам, фізичним особам – підприємцям".  
Хоча депутат не оголосив, щодо якого конкретно пункту у проекті рішення у нього виник конфлікт інтересів, ймовірно, мова йде про надання ТОВ "ПІРАМІДА" в оренду на 20 років земельної ділянки за адресою: Миколаївська дорога, 168/5, загальною площею 0,1653 для експлуатації та обслуговування бару, допоміжних споруд та організації інфраструктури для відпочинку. 
Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "ПІРАМІДА" (код ЄДРПОУ 31480696) є мати депутата Пеструєва Людмила Іванівна. 

Про наявний конфлікт інтересів в блоці земельних питань заявив депутат Олександр Шеремет (фракція "Довіря ділам"). Відповідну заяву він зробив перед прийняттям рішення "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення та передачу у власність шляхом продажу гр. Альтман Юлії Геннадіївні земельної ділянки площею 0,0345 га за адресою: місто Одеса, вулиця Героїв Крут, 20/22 (вулиця Валентини Терешкової, 20/22), цільове призначення – В.03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, вид використання – для реконструкції та подальшої експлуатації магазину".

Цікаво, що всі депутати, хто заявив про конфлікт інтересів, не приймали участі в голосуванні за зазначені проекти рішень, окрім Олександра Шеремета. При прийнятті рішення, в якому він оголосив про конфлікт інтересів, депутат взяв участь у голосуванні, натиснувши кнопку "Утримався".

Депутатські запити

В ході засідання сесії було оголошено два депутатські запити.

Едуард Стась виступив із запитом щодо проведення оцінки стану асфальтового покриття внутрішньоквартальних та придомових доріг центрального історичного ареалу міста, в тому числі за туристичними маршрутами, на яких розташовані будинки-пам'ятки архітектури. Депутат запропонував скласти перелік таких будинків та вулиць і прийняти цільову міську програму відновлення покриття придомової території будинків архутектури, історії та містобудівництва. 

Не зважаючи на репліки міського голови Геннадія Труханова щодо політичної ефектності виступу депутата та про те, що міській владі краще відомі всі проблеми, зазначені у запиті, депутатський корпус підтримав голосуванням запит свого колеги.

Інша доля чекала на депутатський запит Ольги Квасницької. У своєму виступі депутатка закликала міську владу та своїх колег до збереження території Літнього театру як паркової зони, розірвання договору оренди на 49 років з фірмою "Солінг" із одночасним викупом всіх старих будівель Літнього театру.

Депутат Дмитро Пеструєв, захищаючи право фірми "Солінг" на відшкодування понесених нею витрат, звинуватив Ольгу Квасницьку в підробному патриотизмі та навіть зачитав вірша про те, як варто "быть, а не казаться".

Всього 12 депутатів підтримали депутатський запит Ольги Квасницької щодо збереження Літного театру: "За" проголосували Олександр Аміци, Оксана Гончарук, Олексій Горін, Олексій Єремиця, Денис Коваль, Володимир Корнієнко, Лілія Леонідова, Віктор Новак, Олександр Орлов, Ганна Позднякова, Вадим Терещук та сама Ольга Квасницька. Утримались – 2 депутати, не голосували 36.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКком 

У соціальній мережі Facebook

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

     

Поділитися