02 листопада 2018 р. 19:24

Сесія міськради у Чернігові: молодіжна рада, компенсація за пільгове перевезення та скандальні земельні питання

Сесія міськради у Чернігові: молодіжна рада, компенсація за пільгове перевезення та скандальні земельні питання

Чергове 35 пленарне засідання Чернігівської міської ради 26 жовтня 2018 року традиційно розпочалося з "вільного мікрофону" для всіх бажаючих висловити свою думку. Цього разу популярною темою була зниження цін на газ для населення.  

Окрім цього, на розгляд депутатів виносилося майже 30 питань порядку денного. Серед найважливіших питань – компенсація пільгових перевезень електричками приміського сполучення та у тролейбусах Чернігова, створення Молодіжної ради, створення двох нових комунальних підприємств, скандальні земельні питання та зміни до міських програм. 

Явка депутатів

На сесії були присутні 36 депутатів із 42. Таким чином присутність депутатів на пленарному засідання Чернігівської міської ради склала майже 86%. У відрядженні були 3 депутати: Ірина Березенець ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Олег Шеремет ("Опозиційний блок"), Олександр Тарасовець ("БПП"). У відпустці перебувають Ірина Любухіна ("Батьківщина"). Наталія Хольченкова ("Наш край") та Андрій Заїка (позафракційний) пропустили засідання сесії з невідомих причин. Також традиційно є непунктуальні депутати. Цього разу на пленарне засідання запізнилась Світлана Живенко ("Опозиційний блок") та Наталія Осіковська ("Радикальна партія"). 

Конфлікт інтересів

Максим Черненок ("Наш край") повідомив про конфлікт інтересів стосовно додаткового питання №2 про надання згоди на безоплатну передачу в комунальну власність територіальної громади міста Чернігова об’єктів інфраструктури. Також Іван Бакшун (фракція Батьківщина) повідомив про конфлікт інтересів в проекті  №23 (п.1.11).
Політичні сили за зниження цін на газ.

Перед початком сесії у залі зібралися представники політичних сил та чернігівці, які виступають проти підвищення цін на газ для населення. Дискусія тривала довго. Кожен представник з різних партій висловив свою думку з приводу цього. На сесію було підготовлено кілька варіантів звернень до Президента України та Уряду щодо зниження цін на газ для населення.  В зв’язку з цим Іван Бакшун від ВО "Батьківщина" запропонував створити єдине Звернення та підтримати його на сесії: "Я би пропонвував створити на період сесії єдиний документ, узгодити текст і внести в порядок денний". 

В той же час Вадим Антошин, представляючи інше Звернення до Президента України, зазначив: "Текст нашого звернення вже погоджений та підписаний всіма депутатами міськради. Але ми  підтримуємо й текст ВО "Батьківщини". 

Натомість міський голова Владислав Атрошенко зазначив, що була відповідна конкуренція між політичними партіями щодо текстів Звернення. Тому він запропонував узгодити і подати все ж таки один документ на розгляд депутатам. А також зазначив: "І прошу не плутати мої функції з функціями держави чи прем’єр-міністра. Прошу всіх зрозуміти, якщо на рівні держави будуть підняті тарифи на газ, то автоматично будуть підняті всі тарифи, в яких є складова газ. Тобто підвищення цін на газ призведе до подорожчання хлібу, продуктів харчування і таке інше. Ми маємо це усвідомлювати. Тому я утримуюсь під час голосування за це питання і роблю це на користь міста".  Питання було включене до порядку денного та підтримане депутатами. 33 голосів - за.

Молодіжна рада при міській раді

Питання про створення Молодіжної ради при Чернігівській міській раді зняли з розгляду та відправили на доопрацювання. Таке рішення депутати прийняли після годинного обговорення під час сесії ради.

Ініціативна група, яка розробляла Положення про Молодіжну раду, погодилася з усіма правками, які надали постійні комісії. Однак, юридичний відділ міськради так і не надав позитивного висновку щодо даного питання. Крім того, під час сесії депутати зауважили, що у кожного з них щонайменше 10 питань і правок до Положення. До прикладу, щодо відбору членів Молодіжної ради та проведення закритих засідань ради.

Саме через велику кількість зауважень питання про створення Молодіжної ради запропонували зняти з розгляду і відправити на доопрацювання. Але зробити це депутати змогли лише з третього разу і після короткої перерви.   

Для усунення зауважень щодо Положення про Молодіжну раду під час сесії міський голова Владислав Атрошенко своїм розпорядження створив робочу групу, яка складатиметься з представників депутатських фракцій міськради та громадськості у співвідношенні 50% на 50%. Головою було обрано секретаря міськради Максима Черненка.

Тож, представники ініціативної групи разом з депутатами мають доопрацювати Положення про створення Молодіжної ради при Чернігівській міській раді. Дане питання розглядатиметься у наступному місяці на черговій сесії ради.

Компенсація за перевезення пільговиків в транспорті

Під час розгляду питання про компенсацію пільгових перевезень у електричках приміського сполучення рішення було прийняте без обговорень. А ось питання про компенсацію пільговиків у тролейбусах та автобусах міста викликало у депутатів певну дискусію. 

Згідно програми, протягом наступних трьох років з міського бюджету Чернігова планується витратити більше 246 мільйонів гривень на компенсацію проїзду пільговиків у тролейбусах та автобусах. Тож, кожного року з міського бюджету планується витрачати по 74 мільйони гривень на компенсацію проїзду в електротранспорті і по 8,9 мільйонів гривень — на автотранспорт. Зазначимо, що за розрахунками розробників Програми у Чернігові близько 82 тисяч пільговиків. Хоча дану інформацію управління транспорту отримує від перевізників і ніяк перевірити її не може. 

Розпочав дискусію з цього питання Павло Вовк, депутат з фракції "Опозиційний блок": "До мене звертаються поважні люди з проханням допомогти вирішити питання з міським транспортом. Кажуть, що вже терпіти не можуть знущання приватних перевізників. Вони спочатку виграють одні й ті ж маршрути, а потім їх скорочують чи не обслуговують належним чином. І ми ще їм робимо компенсації? Тому пропоную перенести цю програму на наступну сесію і більш детальніше вивчити її". 

Натомість міський голова Владислав Атрошенко зазначив наступне: "Компенсації за витрати на перевезення пільгових категорій населення має робити держава. І прийнято в дикунський спосіб рішення, що це має робити місто. Тому, оскільки ми маємо пільгові категорії населення, які користуються безкоштовно послугами громадського транспорту та держава ці функції передала нам, то ми не маємо права їм ці кошти не відшкодовувати". 

Голова фракції "Самопоміч" Володимир Зуб погодився, що відшкодовувати витрати треба, але щодо суми відшкодування у нього виникли питання: "Я погоджуюсь, що відшкодовувати витрати перевізникам потрібно. Але питання, скільки пільговиків користуються даними послугами. Що зробило управління транспорту, щоб ми розуміли, звідки беруться ці цифри?".
Його колега по партії Олександр Тимошенко доповнив: "Яким чином ми йдемо в перспективі щодо обліку пасажирів? У мене є наступна пропозиція: фінансування програми, починаючи з 2020 року, буде здійснюватись після запровадження валідаторів в громадському транспорті."  З цією пропозицією погодились більшість депутатів і міський голова. В результаті за рішення з правками проголосувало 24 депутатів "за" і рішення було прийнято. 

Розгляд міських програм

З урахуванням правок рішення "Про затвердження Програми сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду міста Чернігова на 2019-2023 роки" було прийняте. «За» проголосував 31 депутат.
Як зазначив Владислав Атрошенко, якщо жителі гуртожитку по вулиці Попудренка, 16 погодяться, то вже є забудовник, котрий має поруч будівельний майданчик. Тобто, фактично забудовник вже має плани на цей гуртожиток.
Питання "Про затвердження змін до Програми розвитку туризму та промоції міста Чернігова на 2017-2018 роки" затвердили без обговорень.

Також з урахуванням правок без обговорень було прийнято рішення "Про затвердження положення про Централізовану бібліотечну систему в новій редакції. 

Питання Про затвердження Програми "Утримання та забезпечення діяльності Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на 2019-2023 роки" також було підтримано без обговорень.

Так само питання "Про надання дозволу на розроблення проекту Детального плану території другого мікрорайону житлового району «Масани» та скасування рішення міської ради прийняли без обговорення.
Також депутати погодили зміни до Програми надання матеріальної допомоги. 
Створення нових комунальних підприємств

Під час сесії розглядалось питання "Про створення комунального некомерційного підприємства "Центр спортивної боротьби "Чернігівської міської ради". Фракція «Наш край» в обличчі Віктора Бистрова запропонувала зняти це питання з розгляду.
Після жвавого обговорення питання було прийняте. «За» проголосувало 30 депутатів.

Також питання "Про створення комунального підприємства "Ветеринарно-стерилізаційний центру "Крок до тварин" Чернігівської міської ради було прийняте.

Земельні питання
Традиційно, на засіданні міської ради розглядалися ряд скандальних земельних питань. Зокрема це стосувалось безоплатної передачі у власність земельні ділянки за пісчаним намивом в районі «Лісковиця» для індивідуального садівництва членам садівничого товариства «ГРІМ-Віра».

Депутат від фракції Демальянсу Віктор Тарасов підняв питання щодо цих земельних ділянок і запропонував зняти питання для детального опрацювання його контролюючими органами: "Чи відомі факти про махінації зі списками? Моя пропозиція зняти це питання з розгляду."

Для прийняття даного рішення не вистачило голосів депутатів Чернігівської міської ради. Тому воно було знято з розгляду. 
Як повідомлялося раніше, всього у проект зазначено 146 земельних ділянок. Цікаво, що у 2016 році кількість членів садового товариства зросла на 32 людини. Зокрема, низка з них так чи інакше пов’язані із депутатами Чернігівської міської ради. 
Без обговорень депутатами було прийняте рішення про викуп земельних ділянок для розширення площі міського кладовища Яцево.

Депутатські звернення
Також під час сесії були розглянуті депутатські запити від різних депутатів. Вкінці пленарного засідання Сергій Кірієнко (позафракційний) подякував міського голову від імені виборців за початок ремонту дороги по проспекту Перемоги 187. 

Вячеслав Летута (БПП) звернувся до поліції та управління транспорту, щоб вони звернули увагу на ділянку дороги від Мегацентру в напрямку готелю Градецький. Там навіть не в годину пік неможливо проїхати. Попросив встановити на тій ділянці знак "Зупинка заборонена", таким чином заборонити паркувати там машини. 

Сергій Римаренко (фракція "Самопоміч") зазначив, що в дошкільному закладі №27 поклали лінолеум і недоклали 64 квадратні метри. Просить зробити підлогу повністю і належним чином.

 Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Чернігівській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація міських ініціатив», goami.info@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

              

Поділитися