07 вересня 2018 р. 17:25

Сесія Харківської міської ради: нестача інсуліну, деталі реконструкції зоопарку та транспортні питання

Сесія Харківської міської ради: нестача інсуліну, деталі реконструкції зоопарку та транспортні питання

Чергова 21-ша сесія Харківської міської  відбулась 22 серпня. Як вона пройшла, які питання були розглянуті і як голосували депутати спостерігали представники проекту «Атестація депутатів місцевих рад». 

Відвідуваність

У сесійному залі зареєструвалось 80 осіб із загального складу міської ради. Відсутніми на сесії були: Валерій Арутюнов, Віктор Кітанін, Сергій Половинко та Олександр Худенко. Слід зазначити, що серед відсутніх депутатів Олександр Худенко є найбільшим прогульником. Останній раз депутат відвідував сесію міської ради 26 червня 2017 року, тобто більше року тому. Згідно ст. 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих ради», пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради є підставою до  відкликання депутата за народною ініціативою.

Нестача інсуліну для мешканців міста

У порядку денному найбільший резонанс викликало питання №29 «Про внесення змін до кошторису витрат на виконання Комплексної програми «Інновації в пріоритетних напрямках розвитку галузі охорони здоров'я м. Харкова на 2011-2020 роки» за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2018 рік».

Ще в липні Харківський міський голова Генадій Кернес заявив, що місту не вистачає коштів на закупку інсуліну для хворих на діабет: «Заступник в.о. міністра охорони здоров'я Лінчевський сказав, що у міст і областей грошей багато, і вони самі можуть додати дані гроші. Але це державна програма, і я говорю зараз, що ми будемо чекати гроші від держави»,— сказав Кернес. 

Під міською радою влітку пройшло декілька мітингів, учасники яких просили міську раду надати допомогу щодо закупки медичних препаратів. Під час розгляду питання у сесійній залі, депутат фракції «Самопоміч» Ігор Черняк передав звернення хворих на діабет, які під стінами міської ради доносили до депутатів інформацію про ситуацію, яка склалась. Згідно зі зверненням, мешканці міста, хворі на цукровий діабет, отримують лише 10-15% відсотків необхідного їм інсуліну. На зустрічі з представниками міської ради, хворим обіцяли 2 мільйони гривень на закупівлю медичних препаратів.

Тарас Сітенко, депутат фракції «Самопоміч», зачитав пропозиції батьків, чиї діти хворіють на цукровий діабет, вони просили провести роз’яснювальну роботу та навчання медичних працівників про поводження з інсулінозалежними дітьми, повагу до них. Привести в порядок реєстр хворих на діабет, щоб уникнути корупційних зловживань та вирішити питання фінансування медичних препаратів для хворих на діабет.

Генадій Кернес, перед голосування також висловися з цього приводу: «Що стосується ситуації, коли порівнюють: ось у вас є гроші на клумби, на квіти, а у вас немає грошей на інсулін. А ми не розраховували, що у нас повинні бути гроші на інсулін. Це державна гарантія, яка визначена в законі про бюджет на 2018 рік. Там чітко написано, що ми повинні отримати конкретні субвенції. Кабмін дає подачку і каже, решта з вас – у вас грошей багато. Перекривати грошима «хотілки» Супрун я не збираюся. Ми поборемося трохи до наступної сесії, а поки будемо вирішувати в ручному режимі», — завершив міський голова фразою, що міська рада буде судитись з МОЗ.

В підсумку депутати проголосували за питання одноголосно: 81 «за» (80 присутніх депутатів та міський голова). Згідно з рішенням, міська рада виділила 1 856 013 гривень за рахунок залишку медичної субвенції з державного бюджету місту Харкову на забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет препаратами інсуліну та десмопресину.
Транспортні питання

21-им у порядку денному стояло питання «Про впровадження на території м. Харкова автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування», згідно з рішенням, за яке депутати проголосували одноголосно, з 1 жовтня 2018 року на території м. Харкова впроваджується автоматизована система оплати послуг паркування.  Адміністратором програмного забезпечення назначене КП «Харківський Дата Центр». 

Згідно з питанням №44 «Про надання згоди комунальному підприємству «Тролейбусне депо № 2» на укладання кредитного договору з Європейським банком реконструкції та розвитку на придбання тролейбусів під гарантію Харківської міської ради», депо одноголосно отримало дозвіл на укладання кредитного договіру з ЄБРР на 10 млн євро, строком на 12 років, з яких 8 млн під 6% на рік та 2 млн під 0.75% на рік.

Реконструкція зоопарку

Однією з несподіванок сесії було питання №35 «Про внесення змін до кошторису витрат на виконання Міської програми оновлення та розвитку Харківського зоопарку на 2018-2022 pp. за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2018 рік», згідно з яким, кошторис витрат на виконання програми оновлення зоологічного парку одноголосно зменшився зі 663 680 298 грн, прийнятих на 18-ій сесії, до 106 775 298 грн. Різниця ж у більшій мірі має піти на підготовку міста до опалювального сезону.

Конфлікти інтересів

Згідно з протокольними даними, під час сесії було зареєстровано 8 конфліктів інтересів, серед них по два випадки у Віктора Ларченка та Ігора Терехова і по одному у Габріела Михайлова, Володимира Золотарьова, Олександра Кочерова і Тетяни Поздєєвої.

Під час розгляду питань «Про поновлення договорів оренди землі та продовження строків будівництва об’єктів» та «Про надання земельних ділянок для експлуатації та обслуговування об’єктів самочинного будівництва» Віктор Ларченко заявив про конфлікт інтересів. Згідно з першим, ПрАТ «Концерн АВЕК та Ко», в якому працює депутат, поновлювався договір оренди землі по вул. Муромській до 22.08.2020. Згідно з другим, ПрАТ «Концерн АВЕК та Ко» отримало дозвіл на збереження самочинно розпочатого будівництва нежитлових будівель по вул. Академіка Павлова, 165-Д.

Під час розгляду питань «Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розроблення документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» та «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» про конфлікт інтересів заявив Ігор Терехов.

Також конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» був і в Габріела Михайлова та Володимира Золотарьова. ПрАТ «Завод Південкабель», директором якого є Золотарьов, було припинено право користування земельною ділянкою по вул. Єнакіївській, 1. ТОВ «TELESENS VENTURES», в якому працює Михайлов,  було змінено призначення виділених земельних ділянок.
Під час розгляду питання «Про оголошення конкурсу на право оренди цілісного майнового комплексу Роганської філії комунального підприємства «Харківські теплові мережі» про конфлікт інтересів повідомив Олександр Кочеров, який є її начальником.

Під час розгляду питання «Про внесення змін до кошторису витрат на виконання Комплексної міської програми розвитку культури в місті Харкові на 2017-2021 роки за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2018 рік» про конфлікт інтересів повідомила Тетяна Поздєєва, син якої є директором  КП «ЦПК та В ім. М. Горького» на діяльність якого виділялись кошти.

Питання конфлікту інтересів регулюється українським законодавством,  і за неврегульований реальний конфлікт інтересів депутати мають нести адміністративну відповідальність. На місцевому рівні наявність великої кількості конфліктів інтересів депутатів під час прийняття рішень місцевою радою, може свідчити про ймовірну наближеність діяльності, бізнесу депутатів до порядку денного ради.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Харківської міської ради можна знайти ТУТ.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського представництва ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківське представництво ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

        

Поділитися