29 серпня 2018 р. 18:26

Сесія Чернігівської міськради: вибори вже близько

Сесія Чернігівської міськради: вибори вже близько

Вже стало традицією починати пленарні засідання міської ради у Чернігові з питань від громадян, котрі приходять на сесію, але цього разу під час сесії відчувався присмак виборчої кампанії деяких містячкових персонажів.

Проте, вцілому сесія пройшла досить спокійно і порівняно швидко. 

Люди і їх проблеми

Сесія розпочалась з питання про оптимізацію школи №10. Батьки вчергове звернулися до керівництва міста з проханням не закривати школу, або ж хоча б пояснити, по яким причинам прийнято рішення щодо закриття.  Батьки не розуміючи ситуацію, вже вкотре приходять на сесію, щоб зрозуміти подальшу долю школи і їх дітей. Окрім цього, група людей похилого віку з куратором прийшли просити виділити додаткові кошти на одноразову матеріальну допомогу. Адже тих коштів, котрі є, не вистачає на всіх.  На що міський голова відповів стандартною фразою, що бюджет обмежений і всім точно не вистачить. 

Депутатські запити вирішили не озвучувати

В порядку денному всього було 29 питань, включаючи депутатські запити та різне. До речі, депутатські запити вирішили не озвучувати на сесії, а просто здати відповідальним. Хоча вони ж на то й запити, щоб були озвучені на сесії і підтримані депутатами міської ради. 

Явка депутатів

Присутність депутатів на пленарному засідання Чернігівської міської ради 21 серпня 2018 року була майже 93%. У відпустці були 2 депутати: Олександр Тимошенко (партія "Самопоміч") та Богдан Ткаченко (партія "Наш край"), Володимир Зуб ("Самопоміч") під час сесії був у відрядженні, а Роман Старіков від партії "БПП" запізнився.  

Про заборону продажу алкоголю

Неабияку дискусію викликало у депутатів питання щодо заборони продажу пива, алкогольних та слабоалькогольних напоїв після 22.00 в магазинах на території Чернігова. Найактивніше цю тему коментував Павло Вовк (Опозиційний блок). Він зазначив, що закордоном як продуктові, так й інші магазини закриваються о 19.00 годині. В зв’язку з цим запропонував заборонити продаж алкоголю до 21.00, а не до 22.00. Натомість пропозиція від комісії соціально-економічного розвитку було обмеження часу до 23.00, а не до 22.00. Від депутата Василя Білогури (БПП) прозвучала пропозиція в залученні додаткових податків від продажу алкоголю після 22.00, що не входить в компетенції міської ради. 

"Як показав світовий досвід, країни, міста, де забороняється вживання алкоголю, нічого позитивного не досягли. Якщо людина шукає пляшку, вона її знайде будь-де", - таку позицію озвучив міський голова Владислав Атрошенко. 

Більшістю депутатами було підтримано рішення щодо заборони продажу алкоголю після 22.00 ("За" - 32). Не голосували 5 депутатів: Василь Білогура (БПП), Олександр Соколов (Наш край), Світлана Живенко ("Опозиційний блок"), Олександр Тарасовець (БПП) та Володимир Коваленко ("Наш край"). 

Стадіон імені Гагаріна стане комунальним?

39 депутатів Чернігівської міської ради надали згоду прийняти у комунальну власність громади стадіон імені Гагаріна. В 2009 році місто передало стадіон Міністерству молоді і спорту, наразі виникла ініціатива повернути стадіон у комунальну власність міста. Згідно з проектом рішення, місто бере на себе зобов’язання використовувати зазначений вище об’єкт за умови недопущення перепрофілювання, збереження спортивного об’єкта, як бази олімпійської підготовки та забезпечення сертифікації відповідно до вимог міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій IAAF.

Більшість депутатів підтримали рішення передачі стадіону у власність громади, а Віктор Тарасов ("Демальянс") - "утримався", Віктор Іванченко ("Самопоміч"), Ірина Любухіна ("Наш край") та Сергій Римаренко ("Самопоміч") - не голосували. 

Майже 700 млн грн на розвиток електротранспорту Чернігова

За Програму розвитку електротранспорту проголосувало 35 депутатів. Хоча жодних обговорень і презентацій запропонованої Управління транспорту та зв’язку Програми не було. Сподіваємось, що ця Програма не залишиться десь в архівах до свого терміну закінчення, а дійсно запрацює за призначенням. 

Програма розрахована на 5 років. Загальний кошторис Програми складає більше 697 мільйонів гривень. Це кошти не лише міського бюджету, а й державного, власні кошти комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» та інші джерела. В рамках дії Програми планується закупити 40 одиниць  нових низькопідлогових енергоефективних тролейбусів в рамках  міжнародної фінансової угоди з Європейським інвестиційним банком. На це з міського бюджету планують витратити більше 37 мільйонів гривень. В 2018 році планується купити за 30 мільйонів гривень  бюджетних коштів 6 тролейбусів. За весь період програми планується придбати 40 електробусів (по 10 щорічно). Також запланована модернізація інфраструктури та ремонт старих тролейбусів. 

Підтримали дане рішення 35 депутатів. Не голосували 2 депутати - Іван Бакшун ("Батьківщина") та Олександр Тарасовець (БПП). 

Програма "Здоров’я чернігівців"

Окрім цього, Міська рада під час пленарного засідання сесії також підтримала Комплексну міську програму "здоров’я чернігівців" на 2018-2021 роки.

Документ спрямований на поліпшення демографічної ситуації, збереження і зміцнення здоров’я населення міста, підвищення ефективності медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і прав громадян на охорону здоров’я, поширення стандартів здорового способу життя та забезпечення доступу мешканців до якісних медичних послуг.

Також в рамках програми планується впровадження медичної інформаційної системи E-Health; придбання медичного обладнання для забезпечення лікувально-діагностичного процесу на сучасному рівні; створення електронного реєстру; придбання обладнання, комп'ютерів та оргтехніки та оновлення санітарного транспорту.

Реалізація перерахованих заходів здійснюватиметься за рахунок коштів державного, міського бюджетів та інших, не заборонених законодавством джерел. Обсяги фінансування програми з бюджету міста буде визначатися щороку, виходячи з конкретних завдань та наявності коштів, з урахуванням розподілу коштів з бюджетів різних рівнів.

Більшість депутатів міськради все ж таки підтримали дану програму, але 3 депутатів не голосували за дане рішення - Віктор Бистров ("Наш край"), Віктор Тарасов ("Демальянс") та Олександр Тарасовець ("БПП"). 

Всі ці програми були підтримані депутатами переважно без обговорень та дискусій.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»: 

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Чернігівській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація міських ініціатив», goami.info@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

       

Поділитися