01 жовтня 2018 р. 17:20

Робота постійних комісій, засідання без двох фракцій і мінус один депутат, - підсумки вересневої сесії Луцькради

Робота постійних комісій, засідання без двох фракцій і мінус один депутат, - підсумки вересневої сесії Луцькради

Дві постійні комісії без засідань, сесія без шести депутатів із фракцій «БПП «Солідарність» і ВО «Батьківщина» та депутат із фракції ВО «Свобода» без мандата, - такою запам’яталась лучанам 47-а сесія Луцької міської ради, яка завершилася 26 вересня 2018 року.  

Результати вересневої сесії підсумували аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК).

26 вересня завершила роботу 47-ма сесія Луцької міської ради. Протягом місяця відбулось 11 засідань шести постійних комісій та пленарне засідання міської ради. Під час пленарного засідання 36 депутатів, які взяли у ньому участь, розглянули більше 70 питань. 

Перед пленарним засіданням ради депутати збирались на засідання постійних комісій: з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту (1 засідання у вересні); з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів (4 засідання); з питань земельних відносин та земельного кадастру (2 засідання); з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови (1 засідання); з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження (2 засідання); з питань комунального майна та приватизації (1 засідання).

Не усі депутати, які входять в ту чи іншу постійну комісію були присутні на усіх засіданнях. Так, депутат Юлія Дацюк (фракція «УКРОП») пропустила єдине у вересні засідання постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту, депутат Майя Шостак (фракція ВО «Батьківщина») – єдине засідання комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови, а депутат Орися Залевська (фракція «УКРОП») – єдине засідання комісії з питань комунального майна та приватизації.

По два засідання у вересні провели депутати, що входять в постійну комісію з питань земельних відносин та земельного кадастру і постійну комісію з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. Одне з двох засідань першої комісії пропустили депутати Валерій Бондарук (фракція ВО «Батьківщина») та Микола Романюк (фракція ВО «Свобода»). Натомість, на жодне засідання другої комісії не з’явився депутат Андрій Козюра (фракція ВО «Батьківщина») і на одному з них був відсутній позафракційний Микола Яручик.

На чотири засідання у вересні збирались депутати міської ради, що входять до постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів. На жодному засіданні не був присутній депутат Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність»). Три з чотирьох засідань пропустив депутат Тарас Шляхтич (фракція «Об’єднання «Самопоміч»). По два засідання комісії «прогуляли» депутати Ігор Поліщук (фракція «УКРОП») та Павло Данильчук (фракція «Громадський рух «Народний контроль»). По одному засіданню своєї комісії пропустили депутати Олександр Кравченко (фракція «УКРОП») та позафракційний Сергій Була.

Натомість, постійна комісія міськради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, а також постійна комісія з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму не збирались на засідання ще з червня та травня відповідно. Нагадаємо, що до постійної комісії з питань торгівлі входить лише двоє депутатів – Вікторія Побережна (фракція «УКРОП») та Петро Нестерук (фракція БПП «Солідарність»), а до комісії з питань міжнародного співробітництва – Наталія Бунда (фракція БПП «Солідарність»), Микола Собуцький (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Олександр Лазука (фракція «Громадський рух «Народний контроль») та Андрій Авраменко (позафракційний).

Також нагадаємо, що відповідно до частини 9 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» засідання постійної комісії скликається в міру необхідності і є правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як половина від загального складу комісії.

Пленарне засідання Луцької міської ради відбулось 26 вересня за участю 36 депутатів. На пленарне засідання не з’явились троє з чотирьох членів фракції «БПП «Солідарність»: Наталія Бунда, Артем Запотоцький та Петро Нестерук, а також троє з чотирьох представників фракції ВО «Батьківщина»: Валерій Бондарук, Андрій Козюра та Майя Шостак. 

Відповідно до частини 4, 5 статті 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» депутат зобов'язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

Не усі депутати Луцької міської ради брали актину участь в обговоренні питань порядку денного. Так, під час вересневого засідання ради були присутні, але не брали активної участі в обговореннях та не виступали на засіданні переважно представники фракції «Українське об’єднання патріотів», зокрема: Сергій Балицький, Петро Бойко, Олександр Волинець, Орися Залевська, Олександр Кравченко, Вікторія Побережна, Микита Рабан, Сергій Шкода та Тетяна Янчук. Так само не виступали під час засідань ради представник фракції ВО «Свобода» Богдан Богонос  і позафракційний Андрій Авраменко.

Під час кожного засідання чергової сесії Луцької міської ради депутатам відводиться час для озвучення депутатських запитів. Втім, під час вересневого пленарного засідання своїм правом не скористався жоден з депутатів.

Загалом, під час пленарного засідання депутати Луцької міської ради розглянули низку «земельних» питань, внесли зміни до бюджету, затвердили проект Програми автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів в громадському транспорті міста Луцька, надали дозвіл на розробку детального плану території в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича тощо. 

Під час обговорення змін до бюджету депутати підняли важливі для містян питання: щодо функціонування КП «Луцькі ринки», можливості збільшення електротранспорту у Луцьку, питання змін правил паркування транспорту у місті та притягнення до відповідальності за їх порушення, питання роботи окремих ОБББ та проблему утилізації сміття у місті. 

Насамкінець депутати прийняли рішення про дострокове припинення повноважень депутата Луцької міської ради VII скликання Богдана Вавринюка (фракція ВО «Свобода»), який вирішив скласти депутатський мандат за власною ініціативою.

Дослідження проводилось в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Волинській області звертайтесь: Катерина Шарпата, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, cpaec@gmail.com 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Луцьку за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу. 

       

Поділитися