05 червня 2018 р. 17:22

Реальний конфлікт інтересів в діяльності депутатів Дніпровської міської ради

Реальний конфлікт інтересів в діяльності депутатів Дніпровської міської ради

У відповідності до ст.1 Закону України «Про запобігання корупції» - реальним конфліктом інтересів вважається суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Депутати місцевих рад, зокрема, Дніпровської міської ради є посадовими особами, на які розповсюджується дія вищенаведеного закону та які зобов’язані вживати усіх дій для врегулювання реального конфлікту інтересів, який може виникнути під час виконання ними своїх представницьких повноважень.

Спеціальною нормою, яка унормовує процедуру врегулювання реального конфлікту інтересів в дільності депутатів місцевих рад є ст.59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка визначає, що депутат місцевої ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання. 

В жовтні 2015 року відбулися чергові вибори депутатів Дніпропетровської міської ради (рада змініла назву на сучасну у 2016 році у зв’язку із перейменуванням міста). Через політичне протистояння обраних до ради представників різних політичних партій та затягнувшийся процес формування більшості депутатів, які підтримують діяльність новообраного міського голови Філатова Б.А. до конструктивного режиму прийняття необхідних для життєдіяльності міста рада спромоглася перейти вже у 2016 році.      

Згідно до змісту рішень Дніпровської міської ради у 2016 році спостерігався лише один випадок оголошення про реальніий конфлікт інтерсів під час засідання міської ради. Так, депутат Кривошеєв Є.В. подав заяву про наявний у нього реальний конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про припинення гр.Кривошеєву В.П., ідентифікаційний номер 2119300314, права користування земельною ділянкою по вул.Барвінківській, 27 (Центральний (Кіровський) район)» у грудні 2016 року. Підставою для подання такої заяви буав наявний приватний інтерес відносно вирішення питання щодо відповідної земельної ділянки щодо його родича Кривошеєва В.П.. 

Один випадок порушення антикорупційного законодавства у сфері конфлікту інтересів було встановлено рішенням суду. Так, Дніпровської міською радою 17.06.2016р. було прийнято рішення «Про надання ТОВ «АЖУР-Н», код ЄДРПОУ 30544067, дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) по фактичному розміщенню нежитлових приміщень по просп. Карала Маркса, 88 (Центральний (Кіровський) район)». Депутат Глядчишин Г.В., який був співвласником підприємства ТОВ «АЖУР-Н» не повідомив раду про наявний у нього реальний конфлікт інтересів та проголосував за ухвалення цього рішення.

Цей факт порушення законодавства був виявлений органами національної поліції та відносно депутата було складно відповідний протокол, який було направлено для розгляду до суду. Суд першої інстанції відмовився притягати депутата до відповідальності. Проте апеляціна інстанція  скасувала попереднє рішення, визнала депутата винним у скоєнні корупційного правопорушення але стягнення накладено не було через сплив граничного строку притягнення депутата до відповідальності – минуло вже три місяці з моменту складення протоколу до моменту розгляду питання про відповідальність у суді. 

Є підстави вважати, що депутати діяли у стані неврегульованого реального конфлікту інтересів та не надавали раді відповідних заяв при прийнятті наступних рішень. 

Депутат Каптєлова Т.Л., яка є акціонером ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» та працює на цьому підприємстві двічі у липні та вересні 2016 року голосувала за прийняття радою рішень із земельних питань - щодо дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та згоди на поділ земельної ділянки на користь свого підприємства-роботодавця. 

Депутат Гороховський М.С. у вересні 2016 року голосував за рішення «Про продовження строку укладання договору оренди земельної ділянки по вул.Маршала Малиновського, 13А (Амур-Нижньодніпровський район) ТОВ «Вікторія АРТ»». Власником юридичної особи накористь якої було прийнято рішення є дружина депутата, тому його приватний інтерес в цьому питанні був наявний. 

Депутат Староскольцева А.О. у квітні 2016 року голосувала за рішення  «Про затвердження Статуту та Редакційного статуту Комунального підприємства «Дніпропетровська міська студія телебачення» при цьому перебуваючи у трудових відносинах із підприємством, чиї статути затверджувалися, тому могла мати суперечність між своїм приватним інтересом щодо затвердження статутів певного змісту та  власними представницькими повноваженнями.

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію проекту у м.Дніпро відповідає ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Дніпрі за реалізацію ініціативи відповідає Дніпропетровська обласна громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Докладніше: 
на сайті організації
в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
в соціальній мережі Facebook:«Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», e-mail: dcecrp@i.ua

           

Поділитися