23 березня 2018 р. 17:15

Пропанові ріки та азотні береги: приватні інтереси депутатів Черкаської міської ради

Пропанові ріки та азотні береги: приватні інтереси депутатів Черкаської міської ради

Черкаська обласна організація Комітету виборців України проаналізувала приватні інтереси депутатського корпусу 8 скликання Черкаської міської ради, а також з`ясувала чи мають депутати спільні інтереси.

Аналіз здійснено на основі  декларацій, поданих депутатами на початку минулого року, а також завдяки інформаційно-аналітичній платформі «YouControl».

В першій частині нашої аналітики ми зупинилися на приватних інтересах депутатських фракцій ВО «Батьківщина» та Партії вільних демократів, а також депутатської групи "БПП-Солідарність".

В третій, останній, частині аналітики мова піде про депутатів з фракцій ВО «Черкащани», депутатської групи «Громадянська позиція» та позафракційних.

Під час масштабної кампанії декларування, яка відбулася на початку минулого року, багато хто з депутатів, очевидно, не звернув уваги інструкцію НАЗК щодо заповнення електронної декларації, в якій кінцевий бенефіціарний власник (контролер) визначається як фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб. Тому деякі декларації депутатів є неповними з точку зору інформації, відображеної в 9 розділі. 

Фракція ВО «Черкащани»

Ця фракція цілком могла б претендувати на назву «Фракція «Азоту», оскільки більшість її членів є колишніми, чи чинними працівниками ПАТ «Азот».  Зв’язки з цим підприємством свого часу стали причиною того, що НАЗК склало протоколи про порушення законодавства в частині вимог щодо конфлікту інтересів. Четверо представників фракції – І.Сухарьков, І.Кривошеєв, М. Скорик та Г. Кузьменко  06.04.2017 року на двадцять сьомому позачерговому пленарному засіданні 2-ї сесії Черкаської міської ради VIII скликання під час розгляду питання про депутатське звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Премєр-міністра України щодо ситуації, що склалася навколо хімічного підприємства Черкаської області ПАТ «АЗОТ» проголосували за рішення № 2-1800 «Про звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України». Через якихось 3,5 місяці, 25 липня 2017 року, на кожного з них було складено протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією. Найкумедніше, те, що на цей факт всі звернули увагу після виступу їх однопартійця, Павла Карася, який запропонував міській раді звернутися до НАЗК і перевірити, чи не діяли його колеги в умовах конфлікту інтересів? Врешті, Соснівський райсуд закрив всі 4 справи з підстав відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Як можна побачити з інфографіки, приватні інтереси представників фракції ВО «Черкащани» не є обширними.

В деклараціях за 2016 рік, депутати вказали всі юридичні особи, кінцевими бенефіціарами яких вони є. За одним винятком. 
Іван Сухарьков, не зазначив, що він є засновником ГО «Інстітут реформ міста».

Депутатська група «Громадянська позиція»

До цієї групи входять 3 депутати. Приватні зв’язки Артура Акопяна та Сергія Очеретнього є мінімальними – основні місця навчання і роботи – і всі вони задекларовані. А от у Руслана Зорі є на що подивитися.

Згідно з декларацією за 2016 рік, Руслан Зоря мав два основних місця роботи - Орган самоорганізації населення Комітет мікрорайону «Луначарський» та Черкаська обласна регіональна парторганізація ПП Українське об'єднання патріотів УКРОП. 

Крім того, депутат є засновником та кінцевим бенефіціарним власником трьох юридичних осіб: ТОВ «Вербівка» (100%), ТОВ «Михайлівка» (25%) і ТОВ «Укргазенерго-інвест» (20%). Останнє є активним учасником тендерів. За 2017-2018 рік товариство виграло 16 тендерів на загальну суму 1 876 564,35 грн., в основному на поставку газу пропану скрапленого. Найбільшими платниками стали КП «Черкасиводоканал», Управління поліції охорони в Черкаській області, Смілянське КП «ВодГео» та Черкаська дирекція ПАТ «Укрпошта» (гіперпосилання в тексті - http://z.texty.org.ua/seller/140227) 

В своїй декларації Руслан Зоря забув вказати, що є членом, керівником та підписантом з 2009 року Черкаської правозахисної організації «Актив Черкащини».

Позафракційні депутати

Черкаська міська рад налічує досить багато позафракційних депутатів, проте більшість з них є членами депутатських груп, які вже були предметом аналізу в рамках підготовки матеріалів щодо приватних інтересів депутатів. Тому до позафракційних ми віднесли лише Олександра Дишлюка, Руслана Лолу та Віталія Мевшу. Р.Лола та В.Мевша не мають інших зв’язків, крім як із своїм основним місцем роботи, яке вони задекларували. Олександр Дишлюк не задекларував ні в 2017, ні в 2018 році ПП "ЧЕРКАСИ-МОНМЕДІА", засновником, керівником та підписантом якого він є разом з іншим депутатом Черкаської міської ради, Сергієм Тищенко.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Черкасах за реалізацію ініціативи відповідає ЧОО Комітету виборців України.
 

Поділитися