03 квітня 2018 р. 10:35

Про конфлікт інтересів у Роздільнянській міськраді за рік повідомляли лише дев'ять разів

Про конфлікт інтересів у Роздільнянській міськраді за рік повідомляли лише дев'ять разів

Боротьба з корупцією — один з пріоритетів європейської України. У 2015 році вступив у дію Закон «Про запобігання корупції», окремий розділ в якому присвячений запобіганню та врегулюванню конфлікту інтересів.

Крім того, цим законом доповнений і Закон «Про місцеве самоврядування» — в ньому з’явилася 591 стаття, присвячена конфлікту інтересів.

Ця стаття передбачає участь у прийнятті рішень депутатів та голів місцевих рад за умови самостійного публічного оголошення про конфлікт інтересів під час засідання, на якому розглядається відповідне питання. Контролювати дотримання вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів покладається на постійну комісію в даному випадку — комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, етики та гласності Роздільнянської міської ради, яку очолює Ганна Головко («Відродження»).

Протягом минулого року  заява про конфлікт інтересів озвучувалася в Роздільнянській міській раді 9 разів. Про конфлікт інтересів заявляли мер Валерій Шовкалюк і секретар міськради Олександр Ісаєв під час прийняття рішення про преміювання міського голови, його заступників і секретаря у разі перевиконання міського бюджету у дохідній частині.

Про конфлікт інтересів заявляли також Віктор Поштаренко («Наш край») — під час розгляду питання про оформлення земельної ділянки, Михайло Каракулін, Оксана Дмитренко, Наталя Швець («Батьківщина) Наталя Топтунова, Владислав Долгій («Опозиційний блок) — при розгляді питання про надання матеріальної допомоги мешканцям міста, з якими депутати перебувають у родинних стосунках.

На останньому пленарному засіданні, яке відбулося у березні, про конфлікт інтересів заявило двоє депутатів: Віктор Поштаренко — під час вирішення питання матеріальної допомоги, і Олександр Панкратов (БПП «Солідарність») — під час прийняття рішення про укладення договору на послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобіля, що належить міській раді (договір укладався з дружиною депутата).

Слід зазначити, що в деяких випадках заявити про конфлікт інтересів голосно, на весь актовий зал райради, спонукає депутатів сам міський голова: при оголошенні проекту рішення він звертає увагу депутатів на можливість виникнення конфлікту інтересів у певного депутата. Всі випадки заяв враховує лічильна комісія, і вони зазначаються у протоколі пленарного засідання.

Нагадаємо, за два роки роботи Ренійської міської  ради, депутати заявляли про конфлікт інтересів дев'ятнадцять разів.

Поділитися