08 березня 2018 р. 17:13

Приватні інтереси депутатів Одеської міської ради: принцип обрання депутатами постійних комісій

Приватні інтереси депутатів Одеської міської ради: принцип обрання депутатами постійних комісій

В межах проекту "Атестація депутатів місцевих рад" експерти ООО ВГО "Комітет виборців України" проаналізували приватні інтересів депутатів Одеської міської ради. Аналіз проводився на основі декларацій, поданих представниками депутатського корпусу за 2016 рік

Відповідно до Закону україни "Про статус депутатів місцевих рад" депутат повинен   входити   до  складу  однієї  з  постійних комісій,  що утворюються радою, та брати безпосередню участь  у  підготовці  питань  для  розгляду  на  сесіях  ради  та засіданнях постійної комісії. 

Віповідно до Положення про постійні комісії Одеської міської ради комісії формуються на пропорційній партійній (фракційній) основі. Однак, не тільки цей фактор впливає на вибір депутата щодо постійної комісії.

На підставі аналізу бізнес-інтересів, професійної діяльності та родиних зв'язків депутатів можна знайти перетин між депутатськими приватними інтересами та їх членстві у постійних депутатських комісіях Одеської міської ради.

Постійна комісія з питань планування, бюджету і фінансів

До питань комісії відносятья, окрім розробки та погодження проекту бюджету міста,  також місцеві податки і збори, включаючи питання орендної плати за використання об'єктів комунальної власності територіальної громади міста, тощо. 

Приватні інтереси членів бюджетної комісії можуть впливати на прийняття рішень на комісії, або прямо пов'язані з отриманням фінансів із міського бюджету.

Очолює комісію професійний економіст Оксана Гончарук. Вона керує аутсорсинговою компанією ТОВ "Консалтингова Фірма "Профіт Фінанс" та є засновником компаній з управління активами "Гіз Капітал" і "Фінансові рішення".

Валентин Гапуніч разом з братом Аркадієм є засновником ТОВ "Автодор" (будівництво доріг і автострад). ТОВ "Автодор" неоднарозово брало участь та вигравало у тендерах щодо ремонту автомобільних доріг Одеси. 

Олег Звягін є засновником ТОВ "Електромобілі". Згідно декларації депутат працює у ТОВ "Східенергоприлад", що займаєься оптовою торгівлею іншими машинами й устаткованням. Також депутат займається підприємницькою діяльність у сфері консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Віктор Наумчак є співзасновником і очолює виробничу компанію ТОВ "ОДЕТЕКС" (ткацьке виробництво). Разом з батьком та дружиною є засновником підприємств, що надають в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна – ТОВ "Одеспромтекс", "Південний Пантеон", "Експрес-ВВ" та "Експрес ВВ". Також депутат є засновником ТОВ "Дитячий оздоровчий табір "Ліски" та ТОВ "Пекарський Двір", що займається оптовою торгівлею продуктами харчування.

Сергій Страшний до 2016 року був заступником начальника Державної фіскальної служби в Одеській області. З листопада 2017 по лютий 2018 року був керівником ТОВ "Ділана", що займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Компанії, що пов'язані з депутатом Юрієм Шумахером, за останні роки виграють багатомільйоні тендери на ремонт доріг в Одеській та Київській областях. Депутат є кінцевим бенефіціарним власником компанії "Інвестиційна група "РОСТ", що займаються консультуванням з питань комерційної діяльності й керування, та компаній з будівнитцва доріг та автострад і супутніх ім сферах – ТОВ "Ростдорстрой", Будівельна компанія "Ескадор", ТОВ "Київшляхбуд", ТОВ "Бетонні покриття та технології". 

Постійна комісія з питань транспорту, дорожнього господарства, зв'язку і морегосподарського комплексу

Одним із головних функіональних завдань комісії є розгляд питання щодо розвитку транспортної та дорожньої інфраструктури міста та розробка пропозиції щодо встановлення тарифів на транспортні послуги, вдосконалення тарифної системи підприємств і організацій міського транспортно-дорожнього комплексу. 

До складу комісії входять п'ять депутатів. Приватні інтереси тьох членів комісії напряму пов'язані з її профілем.

Депутат Юрій Крук вже багато років займається морегосподарською сферою. Згідно його декларації він працює комерційним директором ТОВ "Українська національна транспортна компанія", що спеціалізується в області транпортно-експедиторських послуг. 

З вересня 2014 року по червень 2016 року – президент Міжнародної асоціації портів Чорного і Азовського морів (BASPA) при Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ОЧЕС). Також до 2015 року керував ДП "Іллічівський морський торгівельний порт". 

Дружина депутата Світлана Крук працює у ТОВ "Українська національна стивідорна компанія", що займається транспортним обробленням вантажів. 

Мати депутата Валентина Крук (разом з Рінатом Ахметовим) є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Ілліч-Транс", що надає послуги у сфері транспорту. Цікаво що засновником ТОВ "Ілліч-Транс" є компанія "УНТК", де працює депутат. 

Згідно інформації на офіційному сайті ТОВ "Українська національна транспортна компанія" та ТОВ "Українська національна стивідорна компанія" є транспортним холдингом, що комплексно надає екпедиторські послуги.

В біографії члена комісії Дениса Коваля також можно знайти багаторічний досвід роботи у сфері транспорту. З 2006 по 2007 роки він обіймав посади заступника начальника та начальника автовокзалу «Привоз».

З 2008 року по жовтень 2015 року був генеральним директором ПАТ «Чорноморська транспортна компанія», що надає послуги у сфері пасажирського автомобільного транпорту та управляє АС "ПРивоз".

Марина Лозовенко є керівником ТОВ "Будівельно-виробнича компанія "Пик-Строй" та інвестиційно-виробничої компанії "Автомагистраль", що надає в оренду будівельні машини і устатковання. Згідно декларації депутат працює в компанії ТОВ "ДРСУ-КОМ", основний вид діяльності якої вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Постійна комісія з питань землеустрою та земельних правовідносин

Четверо із шести членів комісії через професійну діяльність або родинні зв'язки можуть мати приватні інтереси у сфері землеустрою міста Одеси.

Наталія Данилко є засновником та керівником ТОВ «Юридичне бюро "Данилко та Партнери". А бізнес її чоловіка Сергія Данилка пов'язаний із Русланом Тарпаном та підприємствами "Інкор-Девелоп", "Компас проект", "Інкор Групп", що займаються будівництвом, інжинірингом, геологією та геодезією. 

Олексій Єремиця з липня по листопад 2015 року був комерційним директором ТОВ «Будівельно-інвестиційної компанії «Комфорт».  Мати депутата Тамара Єремиця є кінцевим бенефіціарним власником ПП "Департамент юридичної допомоги", що займається управлінням нерухомістю та будівництвом.

Дмитро Танцюра є засновником двох підприємств – ТОВ "Д.І.М. – ГРУП" (діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах) та ТОВ "Жемчужина Посьолка" (організація будівництва будівель).

Депутат Андрій Терновський та його дружина Ірина є засновниками чотирьох компаній, що займаються наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна – "Мебліоптторг", "Максима-М", "Меркурій +" та ПАКФ "ЮГТ". 

Постійна комісія з питань планування забудови територій, міського дизайну та архітектури

Більшість членів комісії мають або мали приватні інтереси, пов'язані зі сферою забудови території міста, міського дизайну, реклами і архітектури, благоустрою міського середовища. Більшість з них – у сфері будівнитва. 

Голова комісії Микола Крикливий працює в НУ «Одеська юридична академія» на посаді проректора з адміністративно-господарської роботи та координує всі будівельні проекти університету. Також він очолює благодійну організацію "Фонд сприяння будівництву студентського гуртожитку".

Дружина депутата Олександра Александрочкіна Ольга очолює ПП "Сантемо", що займається монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування.

Богдан Гіганов у 2016 році був засновником будівельної компанії "Будівельна інвестиційна компанія "Комфорт", основним профілем якої є розробка будівельних проектів.

Володимир Кірєєв відповідно офіційній біографії з квітня 2010 року по січень 2015 року був директор ТОВ "Спартак-Південь", що займається будівництвом житлових і нежитлових будівель.

Постійна комісія з питань охорони здоров'я

З п'яти членів комісії  двоє професійні медики – Тетяна Малихіна та Левон Нікогосян. 

Очолює комісію Тетяна Малихіна, яка є директором ДП "Клінічний Санаторій Ім.Горького "ЗАТ "Укрпрофоздоровниця". В санаторії також працює її чоловік - Ігор Малихін.

Левон Нікогосян працює на посаді директора КП «Одесфарм» та лікарем у КУ "Пологовий будинок №1".  Є президентом Асоціації фармацевтів в Одеській області.

Постійна комісія з питань освіти, спорту, культури і туризму

До складу комісії не входить жодний депутат, що має відношення до освітньої сфери. 

Основні приватні інтереси членів комісії пов'язані зі спортом та ресторанною діяльністю.

Голова комісіі Олег Етнарович має бізнес, пов'язаний із спортом. Депутат є директором багатофункціонального спортивно-оздоровчого комплексу ТОВ «Академія Спорту» та засновником ТОВ "Регбійний клуб "Кредо-63".
 
Його громадська діяльність також поширюється на спортивні клуби. Олег Етнарович є президентом Федерації регбі Одеської області, членом Президії Федерації регбі України та віце-президентом благодійної організації «Одеський регбійний союз». 

Людмила Варавва є засновником ТОВ "М.І.А.-Рестгруп", що займається діяльністю ресторанів та наданням послуг мобільного харчування. 

Ольга Кулакевич також займається підприємницькою діяльністю у сфері ресторанів та наданням послуг мобільного харчування.

Таким чином, можна дійти висновку, що депутати Одеської міської ради при виборі профільної постійної комісії керуюються не тільки своїми професійними навичками, але й мають приватні інтереси в цих комісіях.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Одеської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Одеській області відповідає Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України".

Докладніше: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Одеська обласна оргіназація ВГО "Комітет виборців України, odesakvu@ukr.net.

 

Поділитися