02 березня 2018 р. 22:13

Приватні інтереси депутатів Дніпровської міськради у сфері підприємницької діяльності

Приватні інтереси депутатів Дніпровської міськради у сфері підприємницької діяльності

Громадські експерти ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» та ГО «Інститут Громадської Експертизи» продовжують аналізувати діяльність депутатського корпусу Дніпровської міської ради VII скликання в межах проекту «Депутати місцевих рад. Атестація»

Предметом даного дослідження є аналіз приватних інтересів депутатів Дніпровської міської ради (у розрізі фракцій).

Експерти ГО «Інститут громадської експертизи» проаналізували сферу  приватних інтересів депутатів Дніпровської міської ради у сфері підприємницьких відносин. Інформація щодо причетності депутата та пов’язаних з ним осіб була отримана за допомогою декларацій, поданих депутатами на початку 2017 року, відкритих даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та системи YouControl. 

Так, серед 64 депутатів Дніпровської міської ради, 38 з них (59,3% депутатського корпусу) зазначили у власних деклараціях причетність безпосередньо або задекларованих ними близьких осіб до сфери приватного бізнесу. Ця причетність у певних випадках має вигляд володіння корпоративними правами та контролем за юридичними особами – суб’єктами господарювання, керівництва юридичними особами, набуття статусу фізичної особи – підприємця. 

За депутатськими фракціями приватні інтереси депутатів Дніпровської міської ради можна описати таким чином.

Депутатська фракція «За життя». Фракція має у складі 6 депутатів, з них жодний не  задекларував наявність приватних інтересів у підприємницькій сфері. Голова депутатської фракції Нікітін Сергій Михайлович не має проявлених приватних інтересів у бізнес-сфері та за підсумками 2016 року задекларував загальний дохід своєї родини у розмірі 114 тис 544 грн, з них власний дохід у розмірі 30 тис. 862 грн заробітної плати. 

Депутатська фракція політичної партії «Наш край». Фракція має у складі 8 депутатів. З них 5 декларують наявність приватних інтересів у сфері бізнесу (62,5%). У 2016 році голова фракції Пустовий Сергій Володимирович задекларував дохід у розмірі 133 тис. 630 грн від зайняття незалежною професійною діяльністю, а його дружина - 2 млн 145 тис. 307 грн від здавання майна в оренду. Дружина голови фракції має контроль за діяльністю Приватного підприємства «Вега» та приватного підприємства «Ігла». Найбільш помітним членом фракції із низкою корпоративних відносин щодо контролю над бізнесовими структурами є депутат фракції Царенко Микола Григорович. У 2016 році депутат задекларував отримання заробітної плати від контрольованих ним підприємств у розмірі 332 тис. 874 грн та 573 тис. доходу від зайняття підприємницькою діяльністю. За даними державного реєстру депутат є кінцевим бенефіціаром таких підприємств – ПАТ "Девелоперська компанія "Пантеон", ТОВ «Арніка», ПП «Жасмін-2005», ТОВ «ДОПСОК-Інвест», ТОВ «Торговельна фірма «Слов’янський Базар», ТОВ «Торгова фірма «Софія» та очолює, як керівник, ПП «Магнолія 2005», ТОВ «Управління капітального будівництва «ДОПСОК»,  ТОВ "Міжнародний центр ділового співробітництва", ТОВ «Ватра». До того ж Царенко М.Г. зареєстрований як приватний підприємець. 

Депутатська фракція «Опозиційний блок». Фракція має у складі 8 депутатів. Чотири депутати фракції декларують наявність приватних інтересів у сфері бізнес відносин (50% від складу фракції), у тому числі голова фракції Начар'ян Наталія Олександрівна. За підсумками 2016 року вона задекларувала 125 тис. 888 грн доходу своєї родини, з них 50 тис.917 грн власного доходу у вигляді заробітної плати. У складі фракції депутатів із розгалуженими корпоративними відносинами не помічено. Відносини із бізнес-структурами обмежуються 1-2 зв’язками. Депутат фракції Пилипенко Наталія Василівна є власником ТОВ «Мост-Кіно» та працює директором ТОВ "Агрошляхбудкомплект". У 2016 році задекларувала загальний дохід у розмірі 37 тис. 265 грн. заробітної плати, отриманої від ПрАТ «Агра».

Депутатська фракція «Укроп». Фракція має у складі 20 депутатів, з них 11 зазначають наявність бізнес-зв’язків та інтересів (55% складу фракції). Голова фракції Глядчишин Геннадій Вікторович за підсумками 2016 року задекларував 1 млн 816 тис. 428 грн доходу своєї родини, з них власний дохід в розмірі 157380 грн. заробітної плати, сплаченої Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради, 887 тис. 852 грн доходу від власної підприємницької діяльності, 106 тис. 923 грн доходу від надання майна в оренду, 309тис. 723 грн отриманих процентів. Дружина депутата має у контролює діяльність ТОВ «Ажур» та ТОВ «Ажур-Н». Серед депутатів фракції найбільший обсяг корпоративних прав має Кутузов Михайло Алефтинович, а саме він володіє частками ТОВ "ЕКО-ПЕЛ", ТОВ "Меджик Натс ", ТОВ "ОРГАНІКА", ТОВ "ТЕХНОПАРК ПРОМ",  ТОВ "АРТ ДОР". У його частковій власності перебуває 40 об’єктів нерухомості – земельні ділянки (найбільша ділянка має площу 480 тис. 722 кв.м.), житлові та нежитлові приміщення (найбільше нежитлове приміщення має площу 21 тис. 444,6 кв.м.). Одним із співвласників вищенаведеної нерухомості є юридична особа –  ART  METAL    FURNITURE     "ASIA" LIMITED. За 2016 рік Кутузов М.А. задекларував дохід в розмірі 119 тис. 966 грн заробітної плати, сплачених контрольованими ним підприємствами та 234 тис. грн доходу від підприємницької діяльності.   

Депутатська фракція «Громадська сила». Фракція має у складі 6 депутатів, кожен з яких має приватні інтереси у бізнес-сфері (100%). Голова фракції Краснов Загід Геннадійович є найбільш помітним володарем корпоративних прав серед членів фракції.  Він володіє корпоративними правами ПрАТ "Запорізький завод залізобетонних шпал",  ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод",  MANTOL OPERATIONS LIMITED (Кіпр),  ТОВ «Екоенергосервіс Дніпро»,  Epimex    operations limited (Кіпр). Дружина депутата має у власності корпоративні права ТОВ «ОТЕГ», ТОВ "ДНІПРОЗАЛІЗНИЧПОСТАЧАННЯ", ТОВ «АЛЬЯДО КАМПАНЕРОС», ТОВ «Преміс Д», ТОВ «Фірма ЛЕКІ», ТОВ «КАМАРАД  ЕЛЬ РЕЙ», ТОВ «ІНТЕР-БУД ІНВЕСТМЕНТ». За підсумками 2016 року Краснов З.Г. задекларував 29683 грн. доходу своєї родини у тому числі 26 298 грн. власної заробітної плати, що була сплачена роботодавцем - Дніпровською міською радою. 

Депутатська фракція «Об'єднання "Самопоміч"». До складу фракції входить 3 депутати з них 2 депутати зазначають наявність приватних інтересів у бізнес-сфері (66,66% від складу фракції). Голова фракції Акуленко Юрій Володимирович декларував наявність у власності корпоративних прав  ТОВ «Простор-Д» (частка 25% у  статутному фонді) та займав посаду керівника ТОВ "СТАЛЬКОНСТРУКЦІЯ - 110". За підсумками 2016 року депутат декларував отримання заробітної плати в розмірі 33309 грн., та 4993744 грн. доходу від власної підприємницької діяльності.   

Депутатська фракція «Солідарність». До складу фракції входить 6 депутатів. За наявною інформацією 5 депутатів мають бізнес-зв’язки та інтереси (83,3%). У 2016 році голова фракції Примаков Каміль Юрійович задекларував дохід родини в розмірі 4698797 грн., з яких джерелом його персонального доходу була заробітна плата в розмірі 115632 грн. (переважно сплачена Дніпропетровською обласною державною адміністрацією) та кілька подарунків від різних осіб в розмірі 3 млн 168 тис. 300 грн. Його дружина має у власності  корпоративні права ТОВ "ТРІ-ЛЕНД" та отримала у 2016 році 1 млн 79 тис. 627 грн доходу від підприємницької діяльності. У складі цієї фракції також можна відзначити депутата Маринчука Севарина Георгійовича, який має у власності частки ТОВ «ЕВРОКОНТАКТ»,  LEX GROUP LLC(Сейшельські острови),  GOLD CAPITAL LP (Велика Британія),  ТОВ «ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ ПЛЮС»,  CASTI LLA CAPITAL  LLP (Велика Британія),  AKDENIZ ENTERPRISE LLP (Велика Британія),  ТОВ "ХАРГОР",  WHITE D. UNLIMITED LDA (Португалія). У 2016 році Маринчук С.Г. отримав 3505870 грн. доходу з яких 925 тис 200 грн. було заробітною платою, а решта інші джерела доходу, у тому числі, подарунок вартістю 2 млн 100 тис. грн.            

Позафракційні депутати налічують 7 осіб. З них 5 депутатів декларують наявність приватних інтересів у підприємницькій сфері (71,4 %). Позафракційний депутат Турчин Олександр Леонідович контролює діяльність ТОВ "УКРІЗОЛ", ТОВ "АФА-И КО", ТОВ "Інвестиційно-будівельна компанія КРИМ РЕАЛ ЕСТЕЙТ ДЕЛЮКС" та має корпоративні частки ТОВ "РУНА", "ТКБ - ПРОДЖЕКТ ДЕВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ",  ТОВ "КАБ РЕАЛ-ЕСТЕЙТ ІНВЕСТМЕНТ КОМПАНІ". У 2016 році депутат задекларував доход у розмірі 956000 гривень від заняття підприємницькою діяльністю. 
        
Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Дніпровської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Дніпрі за реалізацію ініціативи відповідає Дніпропетровська обласна громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Докладніше: 
на сайті організації
в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
в соціальній мережі Facebook:«Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», e-mail: dcecrp@i.ua

           

Поділитися