08 лютого 2018 р. 09:43

Приватні інтереси депкорпусу Черкаської міської ради: що пов’язує депутатів фракцій БПП та ВО «Батьківщина»

Приватні інтереси депкорпусу Черкаської міської ради:  що пов’язує  депутатів фракцій БПП та ВО «Батьківщина»

Черкаська обласна організація Комітету виборців України проаналізувала приватні інтереси депутатського корпусу 8 скликання Черкаської міської ради, а також з`ясувала чи мають депутати спільні інтереси

Аналіз здійснено на основі  декларацій, поданих депутатами на початку минулого року, а також завдяки інформаційно-аналітичній платформі «YouControl».

В першій частині нашої аналітики ми зупинимося на приватних інтересах депутатських фракцій ВО «Батьківщина» та Партії вільних демократів, а також депутатської групи «БПП-Солідарність».

Під час масштабної кампанії декларування, яка відбулася на початку минулого року, багато хто з депутатів, очевидно, не звернув уваги інструкцію НАЗК щодо заповнення електронної декларації, в якій кінцевий бенефіціарний власник (контролер) визначається як фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб.

Тому деякі декларації депутатів є неповними з точку зору інформації, відображеної в 9 розділі. 

Приватні інтереси депутатів дуже сильно різняться між собою: деякі є засновниками  десятків юридичних осіб, дехто має лише один зв'язок зі своїм роботодавцем.

На прикладі керівників фракцій та груп, які є предметом цього аналізу, можна побачити, наскільки розгалуженими є зв’язки депутатів з бізнес структурами та між собою.

Фракція ВО «Батьківщина».

Керівник фракції, Роман Діскант, є депутатом з чи не найбільшою кількістю приватних інтересів, відображених в декларації.

Його декларація є повною. За 2017 рік кількість юридичних осіб, в яких він є кінцевим бенефіціарним власником  ще збільшилась за рахунок ТОВ «ЧСПМ ЛОГІСТИК» та ТОВ «ФУДЗІВАРА ЙОШІ».

Колеги по фракції мають значно більше прогалин: Олексій Мельник взагалі не задекларував юридичних осіб, в яких він є кінцевим бенефіціаром, хоча є засновником ТОВ «ЕКО УКРАЇНСЬКІ ОВОЧІ» та керівником, підписантом і засновником ГО «ЦЕНТР ДОШКІЛЬНОГО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ЕСТЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ ДИТИНИ ІНДІГО».

У Руслана Петрика також порожній 9 розділ декларації, хоча він є керівником та підписантом ТОВ "ЧЕРКАСЬКА СПІЛКА ПРОДОВОЛЬЧИХ МАРКЕТІВ", засновником та кінцевим бенефіциаром ТОВ "ТРІУМФ - БУД". Юрій Тренкін також залишив цей розділ незаповненим, хоча має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність ПП "ЛІСМ", і на діяльність, зазначених як місце роботи за сумісництвом, ТОВ «РЕАЛ АССЕТС» та ТОВ "ХЛІБНИЙ ДІМ - УКРАЇНА".

Фракція Партії вільних демократів

На противагу Роману Дісканту, керівник фракції ПВД Олександр Згіблов має дуже незначне коло приватних зв’язків. 

Проте його декларація не може вважатися повною. В ній міститься інформація про те, що О.Згіблов є керівником і підписантом ТОВ «ГРУПА ВЕНЕТО», хоча і не в розділі 9. Але відсутня інформація, про те, що депутат є членом ПП Партія вільних демократів, від якої він балотувався, у фракцію якої він входив, а потім очолив, і керівником якої він став наприкінці 2017 року.
Неповною є також декларація Володимира Гриценка, в якій він взагалі не згадав, що є керівником і підписантом ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, а також ТОВ «ЧЕРКАСИ – БАСКЕТ».

Група "БПП-Солідарність"

Костянтин Чернецький, керівник фракції БПП, зазначив у своїй декларації всі юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником яких є.

Проте не всі його колеги відзначились такою ж пунктуальністю.
Володимир Бурячинський не зазначив, що він є засновником і кінцевим бенефіціарним власником ПП «ТОПОСВІТІНФОРМ», засновником обслуговуючого кооперативу «ДАЧНИЙ-2016» та керівником і підписантом з 06.06.2014 (БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ) міської організації Партії промисловців і підприємців України , яка хоч і перебуває в стані припинення, проте ще існує і за час, що минув з подання декларації, не припинена.
Микола Мирза, зазначив в декларації 9 юридичних осіб, проте забув вказати, що він є засновником, керівником і підписантом комітету самоорганізації населення МІКРОРАЙОНУ ДАХНІВСЬКИЙ, на який від однозначно має вплив, оскільки, коли мова йде про прийом громадян, роль помічника депутата виконує секретар КСН.
Секретар міської ради, Олександр Радуцький, не вказав в декларації, що він є засновником ГО «ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ КОМІТЕТ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ НАД ДІЯМИ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ТА ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ» та ГО «ПАРК ФЕСТ».

Зв’язки між депутатами.

Найбільш логічними, звісно, є зв’язки між депутатами, що входять до складу однієї фракції. Приміром, Руслан Петрик є керівником ТОВ "ЧЕРКАСЬКА СПІЛКА ПРОДОВОЛЬЧИХ МАРКЕТІВ", засновником якого є Роман Діскант. Вони обидва входять у фракцію ВО «Батьківщина», а також з 2017 року є співзасновниками ТОВ «ЧСПМ ЛОГІСТІК».
Депутати фракції БПП Костянтин Чернецький та Микола Мирза є співзасновниками трьох юридичних осіб: ТОВ МУЛЬТІПЛЕКС-ЧЕРКАСИ (в двох іпостасях) та ТОВ «БАР».

Проте, є і менш очевидні та менш очікувані в теперішній політичній ситуації зв’язки. Олександр Радуцький, який був обраний від БПП, задекларував дохід від надання майна в оренду ТОВ «Хлібний Дім-Україна», де Юрій Тренкін, депутат від ВО «Батьківщина», займає керівну посаду. Той же Олександр Радуцький є співзасновником ГО «Парк Фест» разом із керівником фракції ВО «Батьківщина» Романом Діскантом. Громадська організація, яку Олександр Радуцький не згадав в декларації, пов’язує двох депутатів вже понад 10 років.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Черкаської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Черкасах за реалізацію ініціативи відповідає ЧОО Комітету виборців України. 

Докладніше: На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація»

Контактна особа в Черкаській області: Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися