02 лютого 2018 р. 12:16

Помилки та неточності у деклараціях депутатів Сумської міської ради можуть стати причиною притягнення їх до відповідальності

Помилки та неточності у деклараціях депутатів Сумської міської ради можуть стати причиною притягнення їх до відповідальності

Декларації окремих депутатів Сумської міської ради містять значні недоліки, а за невчасне подання та помилки в декларації секретаря ради Андрія Баранова посадовцю вручили підозру про корупцію

Відповідно до ч. 2 п. 4 ст. 45 Закону України Про запобігання корупції у разі притягнення суб'єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ній недостовірних відомостей суб'єкт декларування зобов'язаний подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.

У порушення зазначеної норми окремі депутати Сумської міської ради, які згідно Закону зобов’язані подавати щорічну декларацію на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, припустилися помилок та неточностей, що у деяких випадках можуть стати підставою для притягнення до відповідальності за подання недостовірних відомостей у декларації.
З поверхневого аналізу декларацій місцевих депутатів за 2016 рік найбільше питань виникає з приводу змісту пункту 11 декларації «Доходи, у тому числі подарунки». 

Згідно ст. 46 Закону відомості про отримані (нараховані) доходи включають дані про вид доходу, джерело доходу та його розмір.
Натомість 7 депутатів (Дмитро Амосов, Віталій Бурбика, Олександр Вегера, Ірина Губська, Олег Левченко, Олексій Рябенков, Євген Косяненко) у цьому пункті вказали джерелом доходу своє прізвище, ім’я та по-батькові, де видом доходу є заробітна плата отримана за основним місцем роботи. Дійсно, джерелом доходу може бути суб’єкт декларування, але якщо видом доходу є, наприклад, кошти від зайняття підприємницькою діяльністю.

Зі змісту декларацій Дениса Бутенка та Оксани Кубрак можна зробити висновок, що у 2016 році вони не мали жодних доходів.
Неточності у відомостях про джерело доходу може приховати приватні інтереси депутатів та їхні ділові зв’язки, неважливо при цьому, зроблено це навмисно чи з неуважності.

Утім є депутати міськради, які знайомі з процедурою внесення виправлень до декларацій. Зокрема Вікторія Гробова подала виправлену декларацію, де задекларувала невраховані в попередній 28 гривень подарунку, Валерій Заїка дописував забуту ним земельну ділянку, Андрій Крамченков забув врахувати, що придбання квартири є спільною з дружиною витратою. Також окремі народні обранці не забувають подавати декларації про суттєві зміни у їх власності.

Нагадаємо, що наприкінці 2017 року депутат Сумської міської ради Андрій Баранов був оштрафований за несвоєчасне подання декларації про майновий стан. Судове рішення по цій справі було підтверджене і в апеляційній інстанції. За словами депутата рішення є незаконним, оскільки причиною несвоєчасного подання була неналежна робота системи електронного декларування.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті Суми за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Ліга захисту».

                             

Поділитися