21 вересня 2018 р. 18:27

«Перезавантаження» по-полтавськи: депутати звільнили мера та обрали нових заступників

«Перезавантаження» по-полтавськи: депутати звільнили мера та обрали нових заступників

Усі «кадрові питання» депутатам Полтавської міськради вдалося вирішити упродовж трьох пленарних засідань позачергової сімнадцятої сесії.

Розпочалося все з 13 серпня, коли третина депутатів від складу корпусу (представники фракцій «Самопоміч», «СДП», «Рідне місто» та БПП, загалом 14 депутатів) звернулися до міського голови Олександра Мамая з проханням призначити сесію на 27 серпня.

Головним питанням порядку денного мало стати переобрання секретаря міськради. Адже ще 7 серпня виборча комісія відкликала за народною ініціативою Оксану Деркач, яка обіймала посаду упродовж двох скликань. Однак мер проігнорував бажання колег і розпорядився призначити сесію на 21 вересня.

Тож, депутати вирішили скористатися своїм правом – скликали сесію самі. Під час зборів 28 серпня призначили дату проведення позачергової сесії (на 31 серпня), сформували порядок денний та вповноважили депутата, котрий подасть усі необхідні документи до апарату – голову фракції «СДП» Олександра Шамоту, він же мав і розпочати засідання. Нагадаємо, що для скликання сесії з ініціативи депутатів достатньо 1/3 голосів.

На перше пленарне засідання зібралися 25 депутатів із сорока двох, що входять до корпусу. У повному складі проігнорували сесію промерська фракція «Совість України» (7 депутатів) та члени ВО «Батьківщина» (5 депутатів). Також, були відсутні троє депутатів від «Свободи» та по одному представнику від «Самопомочі» і «БПП». Та все ж голосів вистачило, аби шляхом таємного голосування усунути Оксану Деркач з посади секретаря міської ради та вивести її зі складу виконавчого комітету. Сам мер хоч і з’явився на початку засідання, проте визнавати законність проведення позачергової сесії і, відповідно, її рішень відмовився. Натомість, наголосив, що розбиратися із ситуацією у міськраді будуть спецслужби.

Зазначимо, як повідомляє інтернет-ресурс «ЗМІСТ», напередодні позачергової сесії депутати заявляли про тиск та спроби підкупу. Причому, пов’язували це з намаганнями міського голови зірвати засідання.  На друге пленарне засідання позачергової сесії 14 вересня з’явилися вже 28 депутатів. Додалися двоє «свободівців» Анатолій Костенко і Сергій Литвиненко та депутат від «Самопомочі» Юрій Бойко.  Крім цього, навідміну від першого, на другому пленарному засіданні був відсутній Володимир Печериця («БПП»), натомість з’явився його однопартієць  Вячеслав Федоряка

Під час засідання депутати звільнили трьох останніх заступників мера – Наталію Сук, Ольгу Борисенко і Світлану Тарашевську (ще трьох заступників усунули під час засідань у липні і травні 2018 року). Зазначимо, підтримали звільнення посадовиць 23 депутатів, оскільки «Свобода» не брала участь в голосуванні. Ще на початку засідання очільник «свободівців» Юліан Матвійчук заявив, що їхню фракцію не запросили до участі в консультаціях щодо вибору нових профільних заступників. Тож, і підтримувати це питання депутати не будуть.

Цього дня під жорна «перезавантаження» потрапив і сам Олександр Мамай. Проект рішення щодо дострокового припинення повноважень міського голови Полтави запропонував внести до порядку денного депутат від фракції «Рідне місто» Едуард Волков.
Обґрунтовуючи необхідність звільнення, депутат зазначив, що мер Полтави не виконує свої посадові обов’язки та зловживає владою і службовим становищем.

Голосували за дострокове припинення повноважень Олександра Мамая, як і передбачено законодавством, шляхом таємного голосування. Звільнення міського голови підтримали присутні на засідання 29 депутатів (перед початком голосування з’явився депутат від «БПП» Володимир Печериця).

Поки крісло мера вільне, Полтавою має тимчасово керувати новий секретар міськради – депутат від фракції «СДП» Олександр Шамота. Його, до речі, таємним голосуванням обрали секретарем під час цього ж засідання. Підтримали кандидатуру Шамоти 27 із 28 присутніх депутатів, оскільки Володимир Печериця відразу після голосування за відставку мера пішов із засідання, а сам Олександр Шамота за себе віддавати голос не має права. Упродовж 15 днів з дня усунення мера новий секретар повинен звернутися до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів міського голови.

Ще за тиждень після звільнення Мамая – 20 вересня – відбулося третє пленарне засідання позачергової сімнадцятої сесії. На ньому депутати визначилися із новими заступниками міського голови. Причому, «новою», із чотирьох обраних на посади, можна назвати лише заступницю з гуманітарних питань Людмилу Бойченко («БПП»). Троє інших до цього вже мали можливість спробувати себе в ролі зама. 

Так, Андрій Лямін («БПП»), якого призначили першим заступником міського голови, з березня 2017 року по липень 2018 року був замом з питань ЖКГ. Рік його керування запам’ятався полтавцям одним із найбільших снігових колапсів у місті.
Тепер на посаду заступника мера з питань житлово-комунального господарства призначили попередника Ляміна Олексія Чепурка («Рідне місто»). Він упродовж 2016 – 2017 років обіймав цю ж посаду.

Не вперше стане заступником міського голови і нинішній керівник апарату Віталій Нікіпелов. До цього посадовець працював замом з юридичних питань (з 2006 року по 2009-ий; з 2016 року по липень 2018-го). До речі, Віталія Нікіпелова з Андрієм Ляміним на лаву запасних відправили разом, ще за правління Олександра Мамая – 20 липня 2018 року. Упродовж двох місяців після звільненням посадовці перебували на лікарняному. Наразі залишається відкритим питання обрання ще двох заступників міського голови. 

Сам же усунений мер Полтави спочатку під час прес-конференції 20 вересня називав позачергову сесію «вакханалією» і заявляв, що досі перебуває на посаді. Проте, коли 20 вересня стало відомо, що Олександра Шамоту, обраного секретарем міськради, внесли до Єдиного державного реєстру як виконуючого обов’язки міського голови, – визнав свою поразку. У коментарі інтернет-ресурсу «ЗМІСТ» Олександр Мамай зазначив, що вже не є міським головою.   

Нагадаємо, Олександр Мамай очолював Полтаву упродовж майже восьми років. Вперше був обраний міським головою у 2010-му. Тоді Мамаю вдалося заручитися підтримкою 67444 виборців, отримавши 61,64% голосів. У 2015 році екс-мер вдруге отримав перемогу на виборах вже з 62,9% голосів. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» можна дізнатися: 
На сайті організації
У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
У соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією щодо здійснення ініціативи в Полтавській області звертайтеся до ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА», e-mail: platformaplt@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Полтава за реалізацію ініціативи відповідає ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА». 
          

Поділитися