04 жовтня 2018 р. 11:29

Особливості вересневої сесії Кропивницької міськради

Особливості вересневої сесії Кропивницької міськради

Після літніх відпусток та розминки у вигляді виступів на шкільних лінійках, 6-го вересня депутати Кропивницької міськради зібрались на 8-ме засідання 12-ї сесії.

За перебігом сесії слідкували активісти ГО «Асоціація Політичних Наук», в рамках реалізації проекту «Атестація депутатів місцевих рад».

Провівши аналіз роботи депутатів і дотримання ними чинного законодавства, а також прийнятих ними рішень, маємо наступні результати.

Відвідуваність

У сесійній залі зареєструвались 33 депутати із 42-х, а також міський голова. Згодом, з невеличким запізненням, на засідання прийшли ще 4 депутата.

Не брали участі в засіданні депутати Володимир Смірнов, Рафаель Санасарян, Дмитро Терзов, Сергій Кріпак і Сергій Калапа.

Головні питання

Більшість розглянутих питань стосувались земельних відносин, менша частина – зміни до вже прийнятих програм, які не викликали дискусій. Проте одне питання все ж викликало значний резонанс у сесійній залі, тому його варто виділити. Це питання Програми фінансової підтримки органів самоорганізації населення приватного сектору (проект рішення №1884). Проект рішення був поданий депутатом Олександром Цертієм.

У разі його прийняття, мешканці самостійно змогли би вирішувати, які роботи їм проводити на своїй території і повністю контролювати процес виконання цих робіт. Параметри співфінансування, які закладені в програмі, поки що визначені на рівні 80% - міський бюджет, 20% - кошти мешканців (ОСН), проте це питання мало б обговорюватись з метою пошуку найоптимальнішого варіанту і повинно було залежати від видів робіт.

Однак, не зважаючи на це, за програму не проголосували. Не підтримали проект рішення позафракційний  Олександр Артюх, фракція Рідного міста (Тетяна Волкожа, Олександр Шамардін, Катерина Шамардіна), депутати з УКРОПу (Михайло Бєжан, Володимир Зайченко, Сергій Горбовський), фракція Нашого краю (Вадим Дрига, Олег Краснокутський, Віктор Ксеніч, Григорій Сергієнко, Андрій Табалов, Валерій Шутка), депутати з Опоблоку (Максим Линченко, Олександр Рокожиця), та депутат від Самопомочі Віталій Пінчук.

Конфлікт інтересів

Проект рішення без номера «Про надання Лупандіну М.І. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Соборній, 7-б» (сторінка 76 Протоколу ведення сесії). Прийняте рішення отримало номер 1833.

Ще з 2013 року Максим Лупандін був помічником депутата Віталія Бєлова (обраного від Партії Регіонів), нині депутата від партії УКРОП. Тоді Лупандіна було заарештовано і звинувачено у вимаганні. У 2015 році Лупандін балотувався до райради від УКРОПу.

За це рішення з конфліктом інтересів проголосували усі його однопартійці: Віталій Бєлов, Михайло Бєжан, Сергій Горбовський і Володимир Зайченко. Проект рішення був внесений з голосу, без номера, а отже не був завчасно оприлюднений на сайті міськради і був прийнятий з порушенням ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та Регламенту міської ради.

Проект рішення №1972 «Про надання ПАТ «УКРСОЦБАНК» дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення)  меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)  по вул. Дворцовій, 25»

Співзасновником ПАТ «УКРСОЦБАНК» значиться Ксеніч Віктор Миколайович. Його повний тезка – депутат Кропивницької міської ради від партії «Наш Край». Він проголосував за це рішення особисто, разом зі всіма своїми однопартійцями Миколою Гамальчуком, Олегом Краснокутським, Григорієм Сергієнком, Андрієм Табаловим, Валерієм Шуткою та Вадимом Дригою.

Проект рішення №1957 «Про передачу Луценку О.В. безоплатно у власність земельної ділянки по вул. Академіка Корольва, 24-а»

Луценко Олександр Володимирович – це директор комунального підприємства "Електротранс", призначений міським головою Андрієм Райковичем. Наявність чи відсутність конфлікту інтересів у цьому питанні – спірне. Проте слід зазначити, що Райкович голосував «За».

Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук», для "Ні корупції!"

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com, 0505641454.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

               

Поділитися