03 грудня 2018 р. 17:21

Обговорення воєнного стану в Україні та ротації в депутатських комісіях, - чим запам’яталось засідання Луцькради у листопаді

Обговорення воєнного стану в Україні та ротації в депутатських комісіях, - чим запам’яталось засідання Луцькради у листопаді

Шестеро відсутніх депутатів, понад 100 розглянутих питань, та спроби ротацій в депутатських комісіях, – таким було засідання 49-ої сесії Луцької міської ради. Листопадову сесію підсумували аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК).

На засідання 49-ї сесії Луцької міської ради, яке відбувалось у четвер, 29 листопада, не з’явилось шестеро депутатів: Петро Нестерук, Наталія Бунда та Артем Запотоцький (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Валерій Бондарук і Андрій Козюра (фракція ВО «Батьківщина»), а також Сергій Балицький (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»).

Перед початком сесії обранці міської громади публічно обговорили рішення Президента України та Верховної Ради України щодо запровадження в частині областей України воєнного стану, зокрема, обговорили й позицію нардепів-мажоритарників, які у Раді представляють п’ять округів Волинської області.

Першим ухвалення Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 9338 взявся коментувати депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук (фракція «УКРОП»).

«Хочу подякувати і висловити підтримку всім народним депутатам не залежно від їх фракційної та партійної приналежності, які відкрито виступили проти запровадження нашим президентом військової диктатури. Запровадження воєнного стану в той час, як його потрібно було запроваджувати уже давно – під час подій в Ілловайську, під час захоплення Криму, під час Дебальцевого, під час Савур-могили і багатьох інших подій, під час яких гинули сотні українців. Натомість, ми маємо спробу запровадити воєнний стан за два місяці до виборів. Відповідно до воєнного стану керівництво перейшло б до військових адміністрацій, керівники яких призначаються президентом. Це означає, що наш з вами орган місцевого самоврядування – Луцька міська рада – втратив би повноваження», - зазначив Ігор Поліщук.

Депутат Луцької міської ради Тарас Шляхтич (фракція «Об’єднання «Самопоміч») висловив протилежну позицію у цьому питанні.

«Декілька днів тому Верховна Рада розглядала досить серйозне питання щодо дуже серйозної ситуації – відкрита атака російської армії на Збройні сили України. Я не знаю, як би хто міг себе повести у цій ситуації, яке рішення прийняв би. У нас є гарант Конституції і головнокомандувач Збройних сил. Він вніс свою пропозицію, він мав на це повне право, він відповідає в цій ситуації за це рішення. Якщо когось турбує позиція з цього питання окремих осіб, то мене турбує позиція окремих народних депутатів, зокрема, які представляють фракцію, яка в Луцькій міській раді є найбільшою. Вони взагалі не голосували за це питання. Вважаю, що ця позиція є недержавницькою. Всі демократичні фракції це питання підтримали», - зауважив він.

Нагадаємо, що волинські народні депутати Ігор Гузь та Ігор Лапін (фракція «Народний Фронт»), Сергій Мартиняк та Степан Івахів (депутатська група «Воля народу») проголосували «За» введення воєнного стану. Натомість, нардеп Ірина Констанкевич (позафракційна) – «Не голосувала». 

Перейшовши до питань порядку денного, місцеві обранці розглянули більше сотні питань. В результаті – внесли зміни до бюджету, затвердили кілька міських програм, прийняли десятки рішень щодо питань оренди та «земельних питань». Під час обговорення проектів рішень найактивніше себе проявили: секретар ради Григорій Пустовіт, депутати із фракції «УКРОП» Ігор Поліщук, Микола Дендіберін, Олександр Кравченко, Юрій Безпятко, Юлія Дацюк і Борис Смаль, представники фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич, Алла Надточій, Юлія Вусенко і Микола Собуцький, члени фракції «Громадський рух «Народний контроль» Павло Данильчук, Анна Мовяк і Олександр Лазука, представники фракції ВО «Свобода» Микола Федік, Микола Романюк та Віктор Ящук, а також позафракційні Олександр Козлюк, Костянтин Петрочук, Сергій Була, Євгеній Ткачук та Микола Яручик.

Останнім питанням, яке  розглядали місцеві обранці – зміни у складі депутатських комісій. Щодо цього питання доповідав депутат від ВО «Свобода», голова однойменної фракції в міськраді Микола Федік. За його словами, у зв’язку з тим, що під час попередніх сесій Луцької міської ради депутат Богдан Вавринюк із фракції ВО «Свобода» заявив про складання депутатського мандата за власною ініціативою, а замість нього депутатських повноважень набув його однопартієць Андрій Білан, постало питання про включення нового депутата до депутатської комісії. Зокрема, у проекті рішення пропонувалося включити місцевого обранця в депутатську комісію Луцької міської ради з питань комунального майна та приватизації.  

За проект рішення № 97 «Про внесення змін до додатку 2 рішення міської ради від 26.11.2015 р. № ½ «Про затвердження персонального складу постійних комісій Луцької міської ради» за основу проголосувало 28 депутатів. 

Після голосування за проект рішення за основу, в окремих депутатів з’явилися пропозиції щодо внесення до нього змін. Зокрема, спершу свою пропозицію озвучив депутат із фракції «Громадський рух «Народний контроль» Олександр Лазука. 

«На жаль, мусимо констатувати, що в Луцькій міській раді є дві комісії, які не мають можливості регулярно проводити засідання. Це депутатська комісія з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, а також депутатська комісія з питань міжнародного співробітництва. Тому є пропозиція об’єднати ці дві комісії з наступними: першу – з комісією з питань комунального майна та приватизації, другу – з комісією з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства», - зазначив Олександр Лазука.

Така пропозиція не знайшла схвалення депутатського корпусу. За неї проголосувало лише 9 депутатів.

Наступною була пропозиція від депутата Юлії Вусенко (фракція «Об’єднання «Самопоміч») включити її до складу депутатської комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів. Ця пропозиція була підтримана лише з другої спроби. «За» проголосувало 22 місцеві обранці.

Після голосування за пропозицію представниці фракції «Об’єднання «Самопоміч», депутат міськради від фракції «УКРОП» Юрій Безпятко теж вирішив приєднатись до депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів і вніс, таким чином, свою пропозицію. Його пропозицію підтримали 26 колег по депутатському корпусу.

Наступним вирішив увійти в бюджетну комісію представник фракції «Громадський рух «Народний контроль» Олександр Лазука. Втім, його пропозиція не набрала достатньої кількості голосів. За висловились лише 10 депутатів. 

Після внесення усіх пропозицій до проекту рішення, його було поставлено на голосування в цілому. Рішення остаточно так і не було прийняте, оскільки в цілому за нього проголосували лише 11 місцевих обранців.

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Волинській області звертайтесь: Катерина Шарпата, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, cpaec@gmail.com 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Луцьку за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу. 

Поділитися