18 квітня 2018 р. 17:28

На третьому році повноважень депутати Черкаської міської ради частіше заявляють про конфлікт інтересів

На третьому році повноважень депутати Черкаської міської ради частіше заявляють про конфлікт інтересів

Поняття конфлікту інтересів введено в юридичну практику України з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Під реальним конфліктом інтересів слід розуміти суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання вказаних повноважень.

Відповідно до ст. 28 цього Закону депутати, як особи, уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування,  зобов’язані вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти про наявність конфлікту інтересів; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів та вживати заходів щодо його врегулювання.

Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» був доповнений ст. 59-1, згідно з якою, депутати місцевих рад беруть участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про конфлікт інтересів під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання.

Здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів покладається на відповідну постійну комісію.

Депутати Черкаської міської ради за три місяці третього року повноважень подали втричі більше заяв про конфлікт інтересів, ніж за весь другий рік повноважень.

Згідно із рішенням Черкаської міської ради від 26.05.2016 №2-637 «Про затвердження Положення про постійні комісії Черкаської міської ради 8-го скликання» висновки і рекомендації щодо наявності та запобігання конфлікту інтересів, корупційної складової та отримання неправомірної вигоди посадовими особами органів місцевого самоврядування при розгляді питань міською радою та її виконавчими органами дає постійна комісія з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель.

Протягом другого року повноважень про конфлікт інтересів заявляли такі депутати Черкаської міської ради:

Кузьменко Григорій, Сухарьков Іван (Фракція ВО ЧЕРКАЩАНИ) - по 3 рази.

Міняйло Валерій, Діскант Роман (Фракція ВО Батьківщина), Скорик Максим, Кривошеєв Ігор (Фракція ВО ЧЕРКАЩАНИ), Гриценко Володимир Миколайович (Фракція Партії Вільних демократів) – по 2 рази.

Шадловський Максим (Незалежні), Шевченко Олена, Романов Олексій (Фракція Сапмопоміч), Шевченко Роман, Кіта Ігор, Мирза Микола, Савенко Олександр, Радуцький Олександр (Група БПП-Солідарність ),  Карась Павло (Фракція ВО ЧЕРКАЩАНИ ), Коломієць Тарас, Михайлюк Інна (Фракція Партії Вільних демократів), Лукирич Станіслав (Фракція РПЛ) – по 1 разу.

Заяви про виникнення конфлікту інтересів фіксувалися в протоколах засідань ради.

Щодо тематики причин повідомлення про конфлікт інтересів, то приблизно рівною мірою були представлені заяви, які стосувалися земельних питань (3), комунального майна (4), приватних інтересів депутатів (5), податків і зборів (6), трудових відносин депутатів (6) та інших питань (4).

З грудня 2017 року ситуація із заявами про наявність конфлікту інтересів кардинально змінилася.

Відбулися як кількісні, так і якісні зміни: переважна більшість заяв про наявність конфлікту інтересів була заявлена в зв’язку із розглядом проекту бюджету на 2018 рік (37) та голосування питань, що так чи інакше стосувались працевлаштування депутатів в органах місцевого самоврядування та комунальних підприємствах міста (36). Саме «депутати-бюджетники» стали рекордсменами по кількості заяв: Максим Шадловський, заступник директора департаменту освіти та гуманітарної політики, заявив про конфлікт інтересів 12 разів; Максим Скорик, керівник департаменту архітектури та містобудування, та Ігор Кіта, головний спеціаліст управління інспектування – по 9 разів; Олена Шевченко, заступник директора департаменту соціальної політики, та Віталій Косяк, керівник департаменту інспектування – по 8 разів.

На останній лютневій сесії 7 депутатів заявили про конфлікт інтересів ще до затвердження порядку денного, без конкретизації питань, при розгляді яких у них може виникати потенційний чи реальний конфлікт інтересів.

Серед них був і секретар Черкаської міської ради, Ярослав Нищик, обраний на попередній сесії з порушенням вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Я. Нищик не заявив про конфлікт інтересів при розгляді питання «Про обрання Нищика Я. В. секретарем Черкаської міської ради» та взяв участь в таємному голосуванні.

Неподання відповідної заяви також підтверджується відповіддю на запит ЧОО КВУ:

Треба зазначити, що такий сплеск активності виник не на порожньому місці. В 2017 році  було складено та направлено до суду 5 протоколів за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Соснівський районний суд розглянув 4 провадження, які стосувалися: Кузьменко Григорій Михайлович (справа № 712/9659/17),  Кривошеєв Ігор Анатолійович (справа № 712/9662/17), Сухарьков Іван Васильович  (справа № 712/9651/17), Скорик Максим Григорович  (справа № 712/9656/17). Всі ці чотири провадження були відкриті в зв’язку із розглядом питання про депутатське звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Премєр-міністра України щодо ситуації, що склалася навколо хімічного підприємства Черкаської області ПАТ «АЗОТ», за результатами якого було прийнято рішення № 2-1800 «Про звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Премєр-міністра України». Депутати міської ради звернули увагу керівництва держави на критичну ситуацію, що сталась навколо хімічного підприємства області ПАТ «АЗОТ», в трудових відносинах з яким перебували вищезазначені депутати на момент голосування. Розглянувши матеріали справи, Соснівський районний суд дійшов висновку про відсутність будь-якого майнового чи немайнового інтересу (матеріальних чи нематеріальних благ та будь-яких переваг) депутатів, оскільки їх голосування було направлене на захист інтересів територіальної громади м. Черкаси. Справи були закриті з підстав відсутності події і складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 та ч.2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В Придніпровському районному суді в 2017 році розглядався лише один протокол про вчинення депутатом правопорушення пов’язаного із конфліктом інтересів. Фігурантом справи № 711/10452/17 став Тарас Коломієць, який взяв участь в голосуванні по питанню «Про внесення змін до рішення міської ради від 16.12.2016 №2-1515 «Про міський бюджет на 2017 рік», яким передбачалося виділити кошти на реконструкцію системи газопостачання житлового будинку по вул. В'ячеслава Чорновола, в якому мешкає його мама. Суд дійшов висновку, що  депутат діяв в суспільних інтересах, як і інші 30 депутатів, які приймали участь у прийняті вказаного рішення. Провадження було закрите з мотивів відсутності в діях Тараса Коломійця складу адміністративного правопорушення.

Додатково повідомляємо, що неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Черкасах за реалізацію ініціативи відповідає ЧОО Комітету виборців України. 

Докладніше: На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація»

Контактна особа в Черкаській області: Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися