06 червня 2018 р. 15:19

МАФи та конфлікти інтересів у Полтавській міській раді

МАФи та конфлікти інтересів у Полтавській міській раді

Проблемним елементом у житті міста є малі архітектурні форми (МАФи).

Розмістити кілька кіосків на зупинці або на центральній вулиці міста – завжди заманлива перспектива для бізнесу. Тож боротьба точиться навколо питання: архітектурна гармонія чи прибуток? 

Прикладом суперечності є випадок 29 листопада 2016 року, коли депутати надали дозволи на розміщення 6 торгових павільйонів для підприємців Мілени Муравенко та Катерини Зінченко, які близькі до членів команди політичної партії «Рідне місто», про що повідомляло видання Полтавщина. Номери телефонів підприємців збігалися один з одним і з особистим мобільним Євгена Диканя – голови ради підприємців Полтави та члена «Рідного міста». Той пояснював дивний номерний збіг тим, що він нібито давав його підприємцям для консультацій і допомоги.

У червні 2017 року міськрада Полтави ввела мораторій на встановлення у місті МАФів. Рішення встановлює, що з дня його підписання мером і до 1 січня 2018 року, у місті діятиме заборона встановлювати нові тимчасові стаціонарні споруди. Рішення не стосувалося вже встановлених споруд. Але вже на сесії 15 вересня 2017 року депутати «пакетом» проголосували за продовження дозволів на розміщення кіосків в місті строком на 5 років. 

15 лютого 2018 року на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та архітектури депутати не підтримали винесення на сесію питання «Про розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності», зокрема, яким передбачалося встановлення МАФу під брендом «Коффішка». А на сесії 16 лютого 2018 року питання розміщення МАФів знову встало на порядок денний. Рішення «Про розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності» передбачало продовження розміщення ряду тимчасових споруд. Депутат Дмитро Петров утримався від розробки рішення та голосування через наявність конфлікту інтересів, зокрема через продовження на 1 рік дозволу на розміщення торговельного кіоску за адресою вул.Європейська,104 площею 12 кв. м.

На 13-й сесії міської ради підтримано проект рішення «Про введення мораторію на розміщення нових стаціонарних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності». Фактично продовжувався мораторій, введений рішенням ради у червні 2017 року. Але наприкінці травня 2018 року міською радою знову ж таки надано дозвіл на розміщення 32 нових МАФів у різних частинах міста. При чому, голоси за нові тимчасові споруди віддали і представники опозиційних політичних сил.
Проблема МАФів є значимою для більшості українських міст. Вона ускладнюється через пов’язаність інтересів підприємців та політичних партій місцевих рад. Ці зв’язки можливо прослідкувати і через особисті зацікавленості депутатів, і через зв’язки з окремими фракціями та їхніми представниками. 

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Полтавської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Полтавській області відповідає ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень".

Докладніше:  на сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень", bratxja@gmail.com.

Поділитися