11 вересня 2018 р. 12:26

Львівська міська рада врахувала окремі рекомендації Атестації 2017 року

Львівська міська рада врахувала окремі рекомендації Атестації 2017 року

Частина підготовлених за підсумками минулорічної моніторингової кампанії Атестація депутатів місцевих рад рекомендацій були враховані або перебувають на етапі реалізації. Разом з тим, більша частина з них ще потребує імплементації у подальшому, особливо індивідуальні рекомендації для кожного з депутатів Львівської міської ради.

Напередодні продовження всеукраїнської моніторингової кампанії Атестації депутатів місцевих рад у Львові ми помітили цікаву і позитивну тенденцію. Управління "Секретаріат ради" Львівської міської ради продовжує наповняти Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради новими даними. Значна частина з них перегукується з тими загальними рекомендаціями, які були підготовлені нами за підсумками моніторингової кампанії у 2017 році.

Нещодавно у розділі "Депутати" з'явилися кілька нових наборів даних, яких на сайті раніше не було. Усі вони так чи інакше стосуються відкритості та публічності діяльності депутатського корпусу. Перш за все це підрозділ під назвою "Карта виборчих округів", де розміщена інформація з описом меж 64-х виборчих округів у межах міста Львова, а також безпосередньо карта, з позначенням на ній територіальну прив’язку депутатів до округів, у яких вони номінально кандидували. Просто з мапи відвідувач може перейти на профіль депутата на Інформаційному порталі, де розміщена вичерпна інформація про його депутатську діяльність.

У той самий час на Інформаційному порталі також запустили чат-бот, за допомогою якого можна в автоматичному режимі відшукати необхідного для вас депутата міської ради. Після введення назви вулиці він запропонує відвідувачу сайту перелік виборчих округів, які входять у межі даної вулиці, прізвище обранця, якщо в даному окрузі він був обраних, а також графік, за яким він здійснює щомісячний прийом громадян.

З оновлення також було створено окремих підрозділ  "Прийом громадян", якого раніше не було. Досі інформація про прийом громадян знаходилась і продовжує знаходитись виключно у профайлах кожного депутата окремо. Тепер ці дані уніфіковані і зведені в єдину таблицю, у якій зазначені прізвище обранця, його партійна приналежність, адреса і графік прийому громадян, а також контактний номер телефону, хоча не завжди. Зокрема, тут можна ознайомитись з графіком прийому громадян Анатолія Забарила, Ігора Зінкевича, Ігора Телішевського, Христини Паньків, які раніше не були оприлюднені. Разом з тим, залишаються депутати, інформація про прийом яких є недостатньою, серед яких Андрій Шевців, Юлія Хомчин, Тарас Кльофа, Ігор Стояновський, Юрій Мельник, Олег Шмідт.

Ще однією раніше не оприлюднюваною на сайті є інформація щодо конфлікту інтересів озвучена на пленарних засіданнях депутатами Львівської міської ради 7-го скликання, яка міститься в однойменному підрозділі "Конфлікт інтересів". Це зведена таблиця з даними, яка містить інформацію про назву питання, яке розглядалося, дата пленарного засідання і прізвище депутата, у якого був конфлікт інтересів. На даний момент у ній міститься дані про 44 факти у період грудня 2015 по липень 2018 років і вона буде доповнюватися у подальшому. Як можна побачити із зведеної таблиці протягом поточного скликання конфлікт інтересів загалом декларувало 17 депутатів міської ради і міський голова Андрій Садовий (3 рази). Найчастіше, а саме дев’ять разів, це робив Остап Доскіч, по чотири рази – Григорій Козловський, Петро Адамик, Назар Палідович, по три – Роман Федишин і Оксана Динік, по два – Ігор Корончевський, Сергій Івах і Роман Грицевич.

На відміну від виконавчих органів місцевого самоврядування відслідкувати і узагальнити виконання депутатами персональних рекомендацій складніше, адже у міській раді налічується 64 обранці. З певних допрацювань, які простежується при моніторингу депутатських профайлів можна відзначити часткове доповнення вже наявної на сайті інформації, зокрема оновлення даних про графік прийому громадян, контактних для зворотного зв’язку, а також помітно зросла кількість щорічних звітів за попередній рік діяльності. Скажімо, якщо минулого року у цей період на Інформаційному порталі було оприлюднено звіти 17 обранців, то на даний момент звіти оприлюднили 35 депутатів. Поза тим залишаються "білі плями", за наповненням яких ми спостерігатимемо під час цьогорічного моніторингу. Також можна відзначити, що багато львівських депутатів у порівняні з минулим роком помітно підсилили активність із зворотного зв’язку з виборцями через соціальні мережі, зокрема інформуючи про прийом громадян напередодні, інформуючи про результати поточної діяльності тощо.  

Серед інших спостережень варто також наголосити на тому, що на Інформаційному порталі у розділах про діяльність постійних депутатських комісій з’явився цілком новий підрозділ під назвою "Звіти про роботу", у яких вперше оприлюднили річні звіти. Також дещо раніше на порталі появився новий банер, у якому було розміщено гіперпосилання на портал "Вони голосують для тебе. Львів", який було розроблено Громадянською мережею ОПОРА завдяки сприяння Львівської міської ради на підставі договору про співпрацю.

Хоча це далеко не уся інформація та добірка даних, які потребують оприлюднення в частині підвищення рівня відкритості, прозорості, доброчесності підзвітності депутатів Львівської міської ради, проте є наочним свідченням постійного процесу оновлення й допрацювання зі сторони міської ради, а також свідчення співпраці з громадським сектором. У подальшій реалізації моніторингової кампанії Атестації депутатів місцевих рад будемо відстежувати виконання підготовлених рекомендацій і поточний стан справ з рівнем публічності органів місцевого самоврядування.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Львівській області звертайтесь до: Тарас Радь, представник Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області e-mail: lviv@opora.org.ua
    
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Львівська обласна організація «Громадянська мережа «ОПОРА».

                 

Поділитися