31 грудня 2018 р. 08:55

Лише третина депутатів Одеської міськради відвідала всі засідання комісій за три роки повноважень

Лише третина депутатів Одеської міськради відвідала всі засідання комісій за три роки повноважень

Громадська кампанія "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізувала відвідуваність постійних комісій депутатами Одеської міської ради за третій рік повноважень. 

Нагадаємо, постійні комісії ради є органами ради, які обираються з-поміж її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, що належать до її ведення, здійснення контролю за виконанням рішень ради, виконавчого комітету.

Відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" депутат зобов'язаний брати участь у роботі ради,  постійних комісій та інших її  органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень

Згідно ст.37 Закону, пропуск депутатом протягом року більш ніж половини  пленарних засідань ради або засідань постійної комісії є підставою для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. 

Одеською міською радою створено 11 постійних комісій, до складу кожної з них на пропорційно-партійній (фракційній) основі входять від п'яти до шести депутатів. 

За результатами аналізу показників відвідуваності депутатами засідань комісій протягом 2018 року, що оприлюднені у протоколах засідань на офіційному сайті ради, можна констатувати, що депутати стають більш відповідальними до своїх обов'язків щодо роботи у постійних органах ради.  

Загалом, всі 100% засідань постійних комісій, до складу яких вони входять, відвідали 21 депутат (або 33% від складу ради). 

Найбільша доля відмінників у фракцій "Об'єднання "Самопоміч" (60%, Аміци Олександр, Позднякова Ганна, Терещук Вадим) і "Української морської партії Сергія Ківалова (50%, Корнієнко Володимир, Крикливий Микола, Осауленко Світлана).

Також відвідали всі засідання постійних комісій Балух Денис, Бриндак Олег, Етнарович Олег, Іваницький Олександр, Кірєєв Володимир, Матвєєв Олександр, Палпатін Дмитро, Шеремет Олександр ("Довіряй ділам"), Варещенко Володимир, Малихіна Тетяна, Стась Едуард, Фокіна Олена ("БПП "Солідарність"), Горін Олексій, Ієремія Василь, Коваль Денис ("Опозиційний блок"). 

Від 90 до 97% всіх засідань комісій відвідали шість депутатів: Гончарук Оксана, Єремиця Олексій ("Опозиційний блок"), Наконечна Антоніна, Танцюра Дмитро ("Довіряй ділам"), Підгородинський Вадим ("Українська морська партія "Сергія Ківалова"), Орлов Олександр (позафракційний). 

22 депутати відвідали від 60 до 90% засідань комісій, від 50 до 60% засідань - 2 депутати. 

Рівно половину засідань комісій (50%) відвідали п'ять депутатів: Александрочкін Олександр, Варавва Людмила ("Довіряй ділам"), Гіганов Богдан (позафракційний), Захаров Олександр ("Об'єднання "Самопоміч"), Рогачко Лілія ("Опозиційний блок"). 

Менше половини від всіх засідань комісій відвідали сім депутатів. 
У фракції "БПП "Солідарність" це Голдаков Сергій, який відвідав 33% засідань, і Наумчак Віктор (41%), у фракції "Довіряй ділам" – Крук Юрій (29%) та Пеструєв Дмитро (33%). 

Андрій Неугодніков з фракції "Українська морська партія "Сергія Ківалова" відвідав 33% засідань, Кулакевич Ольга ("Опозиціний блок") – 40%. 

Найменшу кількість засідань постійної комісії у 2018 році відвідав Вячеслав Беженар ("Опозиційний блок"). Депутат був присутній на 11% засіданнях, що відбулися. 

Загалом, за три роки повноважень дисципліна відвідування депутатами хоча і далека від ідеальної, але стає кращою з кожним роком. 

Так, у 2016 році тільки 11 депутатів відвідали 100% засідань постійних комісій. У 2017 році таких депутатів вже 17, у 2018 році – 21 депутат. 

Абсолютними лідерами відвідуваності засідань комісії за всі три роки повноважень ради є Олександр Іваницький, Тетяна Малихіна та Микола Крикливий, котрі є головами комісій. Вони не пропустили жодного засідання своїх комісій. 

Разом з тим, в раді є депутати, які нехтують своїм прямим обов'язком щодо участі в роботі комісій. Так, менше половини засідань у 2016 році відвідали два депутати, у 2017 році – дев'ять, у 2018 – сім депутатів. 

Найменший показник відвідуваності засідань комісій за три роки має Юрій Крук: депутатом відвідано менше половини засідань постійної комісії, до складу якої його обрано: у 2016 році Юрій Крук відвідав 46% засідань, у 2017 році – 40%, у 2018 році – лише 29% засідань.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

  

Поділитися