14 листопада 2018 р. 14:25

Лише двоє депутатів Полтавської міськради за три роки не пропустили жодної сесії

Лише двоє депутатів Полтавської міськради за три роки не пропустили жодної сесії

Перша сесія Полтавської міської ради сьомого скликання відбулася 26 листопада 2015 року. Відтоді, як 42 депутати-новобранці отримали свої посвідчення, минуло три роки. За цей час у міськраді встигли провести вісімнадцять сесій, на яких депутати ухвалили більше тисячі важливих для міста рішень.

Однак, далеко не кожен обранець може похвалитися відвідуванням усіх засідань. Хто з депутатів претендує на звання «прогульника», а хто не пропустив жодної сесії – далі в матеріалі.

За три роки роботи (з листопада 2015 року до листопада 2018 року) міська рада присвятила вирішенню пріоритетних для міста питань 24 засідання. Враховуючи те, що друга позачергова сесія складалася із п’яти пленарних засідань, а сімнадцята позачергова сесія – із трьох.  

Якщо говорити про загальні тенденції відвідування сесій, то абсолютно всі депутати були присутні лише на трьох пленарних засіданнях ради. Йдеться про першу сесію, де вони отримували депутатські посвідчення, та перше і п’яте пленарні засідання другої позачергової сесії.

Найбільшу кількість відсутніх – 18 депутатів – зафіксовано під час шістнадцятої сесії міської ради. Саме тоді, як нагадаємо, у повному складі пропустили засідання фракції БПП «Солідарність», «Рідне місто», «СДП» та «Самопоміч». Причина – «непрозора» роботи ради, депутати скаржилися на відсутність перед сесією додатків до проектів рішень та невчасне оприлюднення документів.
Крім цього, в історії сьомого скликання Полтавської міськради були ще випадки, коли усі представники окремих фракцій не з’являлися на сесії.

Приклад цьому – три пленарні засідання сімнадцятої позачергової сесії, на яких депутати звільнили міського голову Олександра Мамая, переобрали секретаря і заступників мера. Однак, тоді відсутніми були вже представники промерської «Совісті України» та ВО «Батьківщина», яке ще з початку каденції входило до сформованої Мамаєм більшості. В останній вісімнадцятій сесії «батьківщинівці» взяли участь, а от «Совість України» і далі не з'являється. 

Визначити об’єктивно, яка із семи депутатських фракцій за три роки назбирала найбільше чи найменше пропусків, наразі складно. Адже лише три з них від початку каденції не змінювали свого складу, це «Совість України», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина».
Інші чотири – БПП «Солідарність», «Рідне місто», Об’єднання «Самопоміч» та Соціал-демократична партія – ще з літа 2016 року то змінювали чисельність фракції, то проводили добровільну ротацію депутатів, то відкликали їх за народною ініціативою.
Однак, якщо брати до уваги лише фракції зі сталим складом, найбільше пропущених засідань на совісті депутатів від «Совісті України» – 35 пропусків за три роки, чи то у середньому 5 засідань на одного депутата. Найменше пропусків припадає на фракцію ВО «Свобода» – 7 пропущених засідань або ж приблизно 1,2 засідання на одного депутата.

Щодо персоналій. Очолює антирейтинг по відвідуваності депутат від фракції «Рідне місто» Олександр Кудацький, у його пасиві – 9 пропущених засідань. Свою відсутність на сесіях депутат пояснює так:  «Перше, у відрядженні був. По-друге, так як проводилися дуже-дуже рідко ці міроприємства, от вона так і попадало. Усе було з поважних причин, я дуже часто у відрядженнях».

На другому місці «батьківщинівець» Андрій Соколов. За три роки він пропустив 7 засідань. Як і попередник, депутат розповів, що завжди намагається відвідувати засідання і без поважних причин сесію не пропускає. Крім того, Андрій Соколов зазначив, що йому більше до душі відвідувати депутатські комісії, адже на сесіях буває «трішки скучно»: «Зрозуміло, що на сесії ходити треба, але основна робота депутата – в депутатській комісії. Я намагаюся взагалі не пропускати комісії, щоб там не було… Саме на комісіях приймаються рішення, я найбільш активний, найбільш підготований, я ходжу майже завжди, як можу, і там працюю.

На сесії мені, якщо сказати твердо, то трішки навіть скучно. Тому що все відпрацьовано, все зрозуміло, всі списи поламані, вся суть на поверхні. Тому там суто технічно сидиш, голосуєш, і воно вже не так цікаво. А ось на комісіях, коли різні думки, різні політичні сили, різні обставини – от там це праця депутатська».

Третю сходинку нашого антирейтингу поділяють депутати від «Совісті України» Григорій Сахно та Ліліана Бєлашова – в обох зафіксовано 6 пропущених засідань. Щоправда, Григорій Сахно визнав свою відсутність лише на 4 засіданнях. Оскільки він не вважає пропущеними пленарні засідання сімнадцятої позачергової сесії, адже там панувала «невизначеність»: «Ще не був зареєстрований виконуючий обов’язки або секретар міської ради. Ще міський голова був «старий», а сесію міський голова скликає. Я вихований на правилах трішки інших, консервативних, тому, коли є невизначеність, я не беру ні в чому участь. От зараз є визначеність, є виконуючий обов’язки міського голови, зараз це вже інша справа».

Щодо інших засідань, то Григорій Сахно зазначив, що жодного разу не пропустив сесію без поважної причини – «або це було відрядження, або це була відпустка».

А от з Ліліаною Бєлашовою сконтактуватися не вдалося. Її номер телефону, вказаний на сайті міської ради, виявився недійсним, отримати актуальний – ні від апарату, ні від колег-депутатів – не вдалося.

Загалом жоден з цих депутатів упродовж одного року не пропустив більше половини пленарних засідань ради, тому злісними прогульниками, а отже кандидатами на відкликання (принаймні, за цим показником), їх назвати не можна.
Перейдемо до «депутатів-відмінників». За три роки роботи Полтавської міськради сьомого скликання жодного пленарного засідання сесії не пропустили лише двоє депутатів – «свободівці» Юліан Матвійчук та Артем Чубенко.

Однак, підкреслимо, попри відсутність «повних прогулів», депутати не гребували пропускати під час сесій від кількох питань порядку денного до майже половини засідання – це зафіксовано у результатах поіменного голосування. Загалом така тенденція простежується у половини від складу депутатського корпусу. Зокрема, депутат від БПП «Солідарність» Володимир Печериця під час другого пленарного засідання сімнадцятої позачергової сесії з'явився лише на голосування за ключове питання порядку – припинення повноважень міського голови Олександра Мамая.

Слідом за Матвійчуком і Чубенком йде ціла когорта депутатів, у яких за три роки роботи ради назбиралося по одному пропущеному засіданні. Серед них, Олександр Глазов, Володимир Корчака, Майя Матвеєва, Юлія Мелкумова, Віталій Павлій (БПП «Солідарність»), Юрій Синяк, Олександр Шамота («СДП»), Дмитро Сенчакович («Самопоміч») та Вадим Ямщиков (ВО «Свобода»).

По 2 пропуски мають депутати Анатолій Костенко, Сергій Литвиненко, Тарас Синяговський (ВО «Свобода»), Юрій Бойко («Самопоміч»), Світлана Нестуля («Рідне місто») та позафракційний Сергій Луценко.

Тричі не з'явилися на засіданнях, Анатолій Клименко, Дмитро Петров (ВО «Батьківщина»), Дмитро Батигін («Рідне місто»), Андрій Матковський (БПП «Солідарність»).

А от депутати Ірина Климко, Володимир Левченко («Совість України») та Олександр Пінчук (ВО «Батьківщина») мають у пасиві по 4 пропущені засідання.

До антирейтингу відвідування пленарних засідань наближаються Максим Голдиш, Владислав Кива, Володимир Медяник (представники «Совісті України»), Володимир Печериця (БПП «Солідарність») та «батьківщинівець» Олег Бєлоножко. Кожен з них був відсутнім на 5 пленарних засіданнях.

Нагадаємо, менше чверті депутатів Полтавської міськради комунікують з виборцями в соцмережі.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» можна дізнатися:
На сайті організації
У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:
У соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією щодо здійснення ініціативи в Полтавській області звертайтеся до ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА», e-mail: platformaplt@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Полтава за реалізацію ініціативи відповідає ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА».

      

Поділитися