09 січня 2018 р. 12:36

Лише двоє депутатів Черкаської міськради відвідали усі засідання комісій

Лише двоє депутатів Черкаської міськради відвідали усі засідання комісій

Черкаська обласна організація Комітету виборців України проаналізувала, як депутати Черкаської міської ради відвідували засідання постійних комісій ради в період з 26 листопада 2016 року по 25 листопада 2017 року - впродовж другого року повноважень

 

Депутати працювали в складі 5 комісій: з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (за звітний період відбулося 24 засідання),  з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (за звітний період відбулося 33 засідання),  з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів, тарифів та регуляторної політики (за звітний період відбулося 40 засідань), з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (за звітний період відбулося 45 засідань), з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель (за звітний період відбулося 33 засідання). 

Найбільшу кількість засідань комісій у відсотковому відношенні –  100% -  відвідали депутати Максим Шило та Василь Соломаха. Проте, якщо для того, щоб досягти такого результату Максим Шило відвідав 33 засідання, то Василь Соломаха – 4 – всі, що відбулися з моменту визнання його депутатом ради.

Якщо рахувати кількість засідань в абсолютних цифрах, то найбільшу кількість засідань відвідали депутати Руслан Зоря, Олександр Савенко та Іван Сухарьков, які є членами комісії з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності і відвідали по 42 засідання з 45, що мали місце в другий рік повноважень Черкаської міської ради.

Лідерами антирейтингу є Сергій Тищенко, який не відвідав жодного з 24-х засідань комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту та Володимир Бурячинський, який з’явився лише на одному з 33-х засідань комісії з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища.

Найбільш дисципліновано на засідання комісій ходили представники груп «Громадянська позиція» та «Незалежні». Також до п’ятірки лідерів увійшли фракції партії ВО «Свобода» та Партії вільних демократів і група «БПП-Солідарність».

В період з 26 листопада 2016 року по 25 листопада 2017 року 6 депутатів змінили комісію: Ведула Антон, Чорнобіль Тетяна, Нищик Ярослав, Скорик Максим, Згіблов Олександр, Петрик Руслан. Тому для статистичного підрахунку враховувався час їх перебування в різних комісіях.

Найбільш дисциплінованими виявилися члени земельної комісії.

Найбільшу кількість засідань пропустили члени комісії з питань децентралізації, в якій на кінець звітного періоду залишилось всього 3 депутати.


Загалом, за другий рік повноважень Черкаської міської ради депутати відвідали 72% всіх засідань: всі вони разом узяті 999 разів прийшли на засідання комісій.

За цей час відбулося 175 засідань комісій, проте лише на 18 з них депутати забезпечили 100% явку. На два засідання з’явилося менше третини всіх депутатів, хоча в порядку денному зазначалися питання на зразок внесення змін до бюджету міста та ПСЕР.

А комісія з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту взагалі жодного разу не зібралась в повному складі, завдяки присутності в ній Сергія Тищенка.

Для аналізу статистичних даних використано протоколи засідань комісій Черкаської міської ради, розміщені на сайті ради станом на грудень 2017 року. Секретар міської ради не підлягав оцінюванню, оскільки не входить до складу жодної з комісій.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті  Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися