25 січня 2018 р. 19:23

Лише 4 з 42 депутатів Краматорської міськради направляли інформаційні запити протягом роботи ради VII скликання

Лише 4 з 42 депутатів Краматорської міськради направляли інформаційні запити протягом роботи ради VII скликання

Кожен депутат місцевої ради при здійсненні повноважень має право на депутатське звернення, депутатський запит, депутатське запитання. Відповідне право гарантується Законом України «Про статус депутатів місцевих рад»

Водночас цей закон надає право посадовим особам місцевих органів виконавчої влади,  органів  місцевого   самоврядування, керівникам  підприємств,  установ  та  організацій  незалежно  від  форми  власності,   розташованих  на території цієї  ради, звертатись до депутатів місцевої ради, надаючи обранцям довідкові матеріали та іншу інформацію, необхідну для здійснення ними депутатських повноважень. 

В рамках атестації діяльності депутатів Краматорської міської ради, команда громадської організації «Точка доступу», що є партнером відповідної ініціативи, оцінює роботу депутатського корпусу за низкою критеріїв. Зокрема, один з них - подання депутатських запитів та депутатських звернень.  

Аналітики ГО «Точка доступу», надіславши інформаційний запит до відділу по роботі з депутатами міської ради, на предмет того, скільки депутатів Краматорської міськради VII скликання направили депутатских запитів протягом всього періоду скликання та який зміст носили ці  запити, отримали наступні данні. «Тільки 6 депутатских запитів і лише 4 депутати з 42 (9.5%) надсилали ці запити», - розказав Ілля Перекрестов, аналітик «Точки доступу». 

Зокрема, Світлана Фоміна, надіслала депутатський запит щодо обов’язкової відеозйомки засідань постійних комісій. Володимир Ржавський, надіслав депутатський запит до керівника Краматорського відділення Державної Міграційної Служби про відкриття приймальні для громадян на першому поверсі. Андрій Безсоний, надсилав два депутатських запита: щодо надання інформації про розкрадення коштів, передбачених на відновлення житлового будинку по вул. Дніпровська 2, установку лічильників у житлових будинках та щодо повернення проектно-кошторисної документації щодо встановлення будинкових приладів обліку теплової енергії у житловому фонді м. Краматорськ, яка була вилучена у зв’язку з кримінальним провадженням. Валерій Власенко, надсилав також два депутатських запита: про пряме залізничне сполучення між містами побратимами Івано-Франківськом та Краматорськом, та щодо демонтування незаконно встановленої реклами-розтяжок на тролейбусних опорах.

Наводимо коментарі  кількох з тих депутатів, які протягом роботи Краматорської міської ради VII скликання, використовували відповідні механізми

«Протягом 10 днів організація, до якої направляється звернення, надає відповідь і я можу звітувати перед своїми виборцями. Така форма сприяє наданню допомоги виборцям і вирішенню їх потреб. Протягом 2017 року мною було подано більш ніж 90 депутатських звернень до різних структур. Найчастіше виборці звертаються з такими питаннями: освітлення доріг, оплата комунальних послуг, нарахування субсидій, видача технічних засобів для реабілітації, матеріальна допомога», - розказала Світлана Фоміна.

«Це дійсно впливовий інструмент. Ми маємо два механізми впливу на виконавчу владу - це депутатське звернення та депутатський запит. Ми звертаємо увагу на проблему, потім очікуємо на відповідь, якщо відповідь нас не влаштовує, якщо ми бачим, що нічого по цьому зверненню не зроблено, то ми звертаємось з депутатським запитом, запит підтримується радою і рада звертається конкретно до виконавців. Якщо депутати не звертаються з депутатськими зверненнями та депутатськими запитами, то виходить що їх влаштовує те, що в місті все і так гарно», - розказав Валерій Власенко.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті  Краматорськ за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Точка доступу».

Поділитися