28 серпня 2018 р. 10:42

Кожен п’ятий депутат Луцької міської ради пасивний під час голосувань

Кожен п’ятий депутат Луцької міської ради пасивний під час голосувань

Вісім, тобто 19% депутатів Луцької міської ради, не брали активної участі у прийнятті більше як половини рішень ради.

Таким виявився підсумок аналізу результатів голосувань депутатів протягом 44 сесій міськради, який здійснювали аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК).

Для дослідження результатів голосувань аналітики скористались електронним інструментом «Вони голосують для тебе» (lutsk.rada4you.org). Відповідно до отриманих даних було визначено, що 8 із 42 депутатів Луцької міської ради під час голосувань за більше, як половину проектів рішень, найчастіше не голосували або ж були відсутні. До таких депутатів належать: Валерій Бондарук (фракція ВО «Батьківщина», проігнорував 59% голосувань), Наталія Бунда (фракція «БПП «Солідарність», 61%), Богдан Вавринюк (фракція ВО «Свобода», 56%), Артем Запотоцький (фракція «БПП «Солідарність», 69,9%), Петро Нестерук (фракція «БПП «Солідарність», 60%), Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність», 63,7%), Микола Федік (фракція ВО «Свобода», 51%), Микола Яручик (позафракційний, 52%).

Експерти також визначили ТОП-5 депутатів Луцької міської ради, які найчастіше брали участь у голосуваннях під час засідань. Зокрема, депутат Петро Бойко брав активну участь у голосуваннях під час розгляду 90,3% проектів рішень, Борис Смаль – 86,9%, Юлія Дацюк – 85,8%, Янчук Тетяна – 81,8%, Вікторія Побережна – 81,3%. Всі вони є представниками фракції «Українського об’єднання патріотів».

Аналітики ЦПАВК також дослідили, хто з депутатів Луцької міської ради найчастіше і найрідше голосував «За», «Проти», «Утримався», «Не голосував» і був відсутній під час засідань від першої до 44 сесії ради включно.

Зокрема, депутат Петро Бойко з фракції «Українського об’єднання патріотів» є представником ради, який з-поміж усіх своїх колег по депутатському корпусу підтримав найбільшу кількість проектів рішень, що розглядались на сесіях – 80%. Натомість, депутат, що входить у фракцію «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький найменше разів натискав у сесійній залі кнопку «За» і, таким чином, підтримав лише 29% від усіх проектів рішень.

Під час дослідження з’ясувалось, що депутати Луцької міської ради вкрай рідко голосують проти рішень порядку денного. Так, абсолютним рекордсменом знаходимо Андрія Козюру (фракція ВО «Батьківщина»), який жодного разу від початку набуття повноважень нинішнього скликання ради не натискав кнопку «Проти». І навпаки, найчастіше проти проектів рішень голосував Павло Данильчук (фракція «Громадського руху «Народний контроль»). Він не підтримав 3,4% усіх рішень ради.

Коли депутати не можуть знайти компроміс між «За» та «Проти», вони зазвичай натискають кнопку «Утримався». Так, найчастіше утримується від голосувань у раді депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич – у 12% випадків. Разом з тим, депутат від фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук найрідше натискає кнопку «Утримався» - у 0,3% випадків.

Окрім «Утримався» депутати також можуть взагалі не голосувати за проект рішення. Завдяки інструменту «Вони голосують для тебе» було отримано інформацію про те, що депутат від фракції ВО «Свобода» Микола Романюк не голосує при розгляді кожного п’ятого проекту рішень – 20%. Найрідше не натискає жодної кнопки у залі засідань представниця фракції «Українське об’єднання патріотів» Юлія Дацюк – у 4,2% випадків.

Експерти також з’ясували, хто з депутатів Луцької міської ради найчастіше відсутній у залі під час голосувань. Найбільшим прогульником виявився представник фракції «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький, який був відсутній під час голосувань за 63% проектів рішень. І навпаки, найчастіше присутній під час голосувань член фракції «Українського об’єднання патріотів» Петро Бойко. Він був відсутній під час голосувань за 4,1% проектів рішень.

Дослідження проводилось в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Волинській області звертайтесь: Катерина Шарпата, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, cpaec@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Луцьку за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Поділитися