02 квітня 2018 р. 09:44

Конфлікт інтересів у одеських депутатів: кому виділяються земельні ділянки

Конфлікт інтересів у одеських депутатів: кому виділяються земельні ділянки

Відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" депутат сільської, селищної, міської, районної чи обласної ради здійснює свої представницькі повноваження "не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю".

Така ситуація призводить до того, що більша частина депутатів місцевих рад мають приватні інтереси при розгляді тих чи інших питань порядку денного та з великою вірогідністю можуть мати ризик виникнення конфлікту інтересів. 

Закон України "Про запобігання корупції" передбачає обов’язок депутата невідкладно заявити про конфлікт інтересів та не брати участь в обговоренні чи голосуванні відповідного питання на засіданні ради або комісії.

Найбільша кількість випадків виникнення конфліктів інтересів у депутатів Одеської міської ради в земельній сфері. Також, конфлікт інтересів виникав у зв'язку із громадською та підприємницькою діяльністю депутатів і близьких до них осіб.

Загалом, з листопада 2017 року по квітень 2018 року заявляли про виникнення конфлікту інтересів під час розгляду проектів рішень на засіданні сесій Одеської міської ради та не брали участі у голосуванні 12 депутатів.

На засіданні сесії 8 листопада 2017 року депутат Вадим Іоргачов заявив про конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання згоди на придбання в комунальну власність територіальної громади м. Одеси квартир для створення фонду житла для тимчасового проживання". Відповідне повідомлення зачитав під час засідання секретар ради О.Потапський.

Своїм рішенням Одеська міська рада надала згоду на придбання в комунальну власність територіальної громади м.Одеси 15 квартир загальною площею 774,3 кв.м. за адресою: вул. Героїв Сталінграду, 24, за 18,966 мільйонів гривень. 

Продавцем виступило Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельно-конструкторська фірма «СК». Відповідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань депутат Вадим Іоргачов є засновником ТОВ «Будівельно-конструкторська фірма «СК».

14 грудня 2017 року депутати Олексій та Андрій Кісловські заявили про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання в оренду, постійне користування земельних ділянок юридичним особам, фізичним особам - підприємцям". Пунктом 32 проекту рішення депутати затвердили проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,2000 га, за адресою: м. Одеса, вул. Дача Ковалевського, біля земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул. Дача Ковалевського, 81А/1-9, та надали її  в оренду Товариству з обмеженою відповідальності «Валентин».

Відповідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань депутат Олексій Кісловський є засновником ТОВ "Валентин". Андрій Кісловський є рідним братом Олексія, тому, природньо, також мав обов'язок повідомити про конфлікт інтересів перед прийняттям рішення. 

Депутат Тетяна Малихіна заявила про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання пільг по земельному податку на 2018 рік". 

Проектом рішення пропонували надати з 01.01.2018 року до 31.12.2018 року пільги щодо земельного податку на території міста Одеса цілому переліку для фізичних та юридичних осіб, в тому числі, cанаторно-лікувальним закладам, які розміщені на території парків-пам’ятників або які надають санаторно-курортні послуги хворим, що перенесли захворювання та травми хребта з пошкодження спинного мозку (інваліди I групи «спинальні хворі») у розмірі 75%.

Згідно з біографією, розміщеною на офіційному сайті Одеської міської ради, депутат Тетяна Малихіна є головним лікарем ДП «Клінічний санаторій ім.Горького». 

Депутати Олег Етнарович, Денис Балух, Світлана Осауленко і міський голова Геннадій Труханов заявили про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про встановлення розміру орендної плати громадським та благодійним організаціям на 2018 рік".

Рішенням встановлюється розмір орендної плати – 1 (одна) гривня на рік в період з 01.01.2018 року до 31.12.2018 року за кожне орендоване приміщення наступним громадським та благодійним організаціям, як орендарям приміщень комунальної власності територіальної громади м. Одеси. 

Серед таких організацій, які отримали в оренду приміщення комунальної власності територіальної громади м. Одеса за орендною ставкою 1 грн в період з 01.01.2017 року до 31.12.2017 року є благодійна організація "Одеський регбійний союз", громадська організація "Федерація регбі Одеської області" та громадська організація "Всесвітній клуб одеситів". 

Олег Етнарович, згідно з біографією, розміщеною на офіційному сайті Одеської міської ради, є президентом Федерації регбі Одеської області та віце-президентом благодійної організації "Одеський регбійний союз".

Однак, як можна почути на відео-запису засідання сесії Одеської міської ради, Олег Етнарович заявив про конфлікт інтересів лише стосовно БО "Одеський регбійний союз" та не повідомив щодо конфлікту інтересів стосовно ГО "Федерація регбі Одеської області" (відео з 06:02:32).

Денис Балух, згідно з біографією, розміщеною на офіційному сайті Одеської міської ради, є членом громадської організації "Всесвітній клуб одеситів".   

Щодо Світлани Осауленко і Геннадія Труханова, не вдалося виявити, в якому конкретно пункті проекту рішення у них був конфлікт інтересів.

За словами Геннадія Труханова, він може бути "учасником або не учасником по чотним та нечотним" якоїсь організації, вказаної в проекті рішення.

На засіданні сесії міської ради 16 лютого 2018 року  депутат Василь Ієремія заявив про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання в оренду, постійне користування земельних ділянок юридичним особам, фізичним особам - підприємцям". 

Пунктом 6 проекту рішення міська рада затвердила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 1,0103 га, присвоїла нову адресу: м. Одеса, вул. Героїв Крут, 27-А, та надала її в оренду ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ШТОРМ ДЖЕЙ.СІ." терміном на 10 років.

Відповідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником ТОВ "ШТОРМ ДЖЕЙ.СІ." є мати депутата Василя Ієремії -  Ганна Трохимівна Оніщук.

Депутат Андрій Терновський заявив про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання дозволу приватному підприємству "РЕНТСЕРВІС-МСЛ" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, орієнтовною площею 0,2800 га, за адресою: місто Одеса, вулиця Академіка Вільямса, 1-В, цільове призначення – В.03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, вид використання – для експлуатації та обслуговування універсального торгівельного комплексу". 

Відповідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є засновником приватного підприємства «РЕНТСЕРВІС-МСЛ» є Тетяна Миколаївна Терновська – можливо, родичка або близька особа депутата Андрія Терновського. 

21 березня 2018 року депутат Дмитро Пеструєв заявив про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання у власність (оренду) фізичним особам земельних ділянок".

Пунктом 212 проекту рішення міська рада планувала надати в приватну власність гр.Пеструєвій Л.І. земельну ділянку за адресою: вул. Тіниста, 24 загальною площею 0,0364га для будівництва, обслуговування житлових та господарських будівель. 

Відповідно біографії батька депутата Миколи Пеструєва, розміщеної в архіві "депутати VI скликання" на офіційному сайті Одеської міської ради, Людмила Іванівна Пеструєва є матір'ю депутата. 

Депутат Олександр Шеремет заявив про наявний конфлікт інтересів перед прийняттям рішення "Про надання дозволу юридичним особам та фізичним особам - підприємцям на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок".

Пунктом 59 проекту рішення пропонувалося надати в оренду СПД Шеремет Ю.Б. земельну ділянку за адресою: Миколаївська дорога, 253/1 0,2697 для експлуатації та обслуговування виробничо-складських будівель строком на 5 років, до початку реалізації планувальних рішень території.

Ймовірно, суб'єкт підприємницької діяльності Шеремет Ю.Б. є членом родини або близькою особою депутата Олександра Шеремета.

Відповідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основним видом діяльності СПД Шеремет Юлія Борисівна є "виробництво інших меблів". 

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Одеській області відповідає Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України".

Докладніше: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Одеська обласна оргіназація ВГО "Комітет виборців України, odesakvu@ukr.net.

 

 

Поділитися