07 травня 2018 р. 11:46

Конфлікт інтересів у діяльності депутатів Краматорської міської ради: частина друга

Конфлікт інтересів у діяльності депутатів Краматорської міської ради: частина друга

В продовження першої частини проведення контент-аналізу протоколів пленарних засідань Краматорської міської ради, на предмет заяв депутатів про наявність конфлікту інтересів, аналітики громадської організації «Точка доступу» перевірили протоколи з 17 по 31 сесії включно.

Нагадаємо, що депутати міських рад, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», при розгляді питань на сесіях, зобов’язані публічно заявляти про наявність реального або потенційного конфлікту інтересів. 

Розглянувши випадки заяв депутатів про наявність конфлікту інтересів, окремо по кожній сесії, можна зробити наступні висновки. 

На 17-й сесії Краматорської міської ради, при розгляді питання «Про умови оплати праці заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючого справами виконкому міської ради», заяву про наявність конфлікту інтересів зробив секретар Краматорської міської ради Ошурко Денис, та не брав учать у голосуванні.

На 18-й сесії Краматорської міської ради, при розгляді питання «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у користування», заяву зробила Кисліцина Лілія та не брала участь у голосуванні.

На 19-й сесії, при розгляді питань «Про надання матеріальної допомоги мешканцям міста», заяву зробив Сапетко Ігор, при розгляді питання «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців на території міста Краматорська», заяву про наявність конфлікту інтересів зробили Власенко Валерій та Ржавський Володимир. В усіх випадках депутати не брали участь у голосуванні.

На 20-й сесії, при розгляді питань «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2016 № 17/VII-572», «Про міський бюджет на 2017 рік» та «Про припинення Управління капітального будівництва Краматорського міськвиконкому шляхом ліквідації Про внесення змін до рішення Краматорської міської ради від 06.03.2017  19/VII-77», заяву про наявність конфлікту інтересів робили депутати: Рубайло Віталій, Рудаков Олександр, Власенко Валерій, Ржавський Володимир, Татьянко Андрій, Фоміна Світлана та всі вони не брали участь у голосуванні.

На 21-й сесії при розгляді питання «Про припинення права користування земельною ділянкою громадянину Ржавському Володимиру Івановичу», заяву про наявність конфлікту інтересів зробив Ржавський Володимир, та не брав участь у голосуванні.
На 23-й сесії, при розгляді питань «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2016 № 17/VII-572 «Про міський бюджет на 2017 рік», заяву про наявність конфлікту інтересів зробив Рубайло Віктор і не брав участь у голосуванні.

На 26-й сесії при розгляді питань «Про поновлення договору оренди землі фізичній особі», заяву про наявність конфлікту інтересів зробив Гончаренко Олександр і не брав участь у голосуванні.

На 31-й сесії, при розгляді питанні «Про поновлення договору оренди землі фізичній особі», заяви про наявність конфлікту інтересів зробили депутати Разживін Микола та Шихов Олександр і не брали участь у голосуванні.

Варто зауважити, що на 31-й сесії Краматорської міської ради, що відбулась 20 грудня 2017 року, при розгляді питання «Про надання згоди на відновлення меж земельної ділянки ПАТ «НКМЗ», жоден депутат, який працює на цьому підприємстві, при голосуванні не зробив заяви про потенційний або реальний конфлікт інтересів та проголосував «за».

Інші депутати Краматорської міської VII скликання за період до 31-ї сесії включно робили одну або дві публічні заяви про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів та не брали участь у голосуванні.

Серед депутатів Краматорської міської ради про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів більше всього оголосили Рубайло Віталій, який зробив публічну заяву 6 разів, та Ольхова Ірина, яка зробила публічну заяву 4 рази. Всі 6 разів, коли Рубайло Віталій робив заяву про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів були пов’язані з розглядом питань про внесення змін до рішення міської ради "Про міський бюджет". При розгляді питання «Про затвердження програми відшкодування частини суми кредитів, залучених фізичними особами, об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами на впровадження заходів з енергозбереження у м. Краматорську на 2016-2018 роки»,  Ольхова Ірина проінформувала про те, що вона не братиме участь у голосуванні з причини наявності конфлікту інтересів, оскільки мешкає у ОСББ. При розгляді питань про внесення змін до рішення міської ради «Про міський бюджет» та «Про внесення змін до програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Краматорська на 2015-2018 роки» Ольхова Ірина також повідомила про потенційний конфлікт інтересів і попросила не враховувати її голос при голосуванні двох проектів рішень. 

Варто відмітити, що в цих випадках депутати Рубайло Віталій та Ольхова Ірина, зробивши заяву про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів, не брали участь при голосуванні цих питань на сесіях.

Проте, Ольхова Ірина, в інших випадках, коли робила публічну заяву про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів, брала участь у голосування та голосувала «ЗА» при розгляді питань «Про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду» та «Про надання згоди на відновлення меж земельних ділянок ПАТ «НКМЗ».

Зокрема ці питання пов’язані з основним місцем роботи депутата ПАТ «НКМЗ». 

Це стосується і інших депутатів Краматорської міської ради, які працюють на ПАТ «НКМЗ», це Бондаренко Володимир, Єрмольченко Олександр, Зеленський Сергій, Іоффе Михайло, Коробкін Євген, Левченко Сергій, Лузгіна Ольга, Малишев Олексій, Панков Віктор, Савченко Наталія, Соболєва Ніна, Суков Геннадій, Тітова Надія, Тука Володимир, Шорнікова Олена. Всі ці депутати при розгляді питань, пов’язаних з ПАТ «НКМЗ», робили публічну заяву про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів, проте все одно брали участь у голосуванні та голосували «за». Поодинокими винятками стали випадки при голосуванні на 15-й та на 28-й сесіях Краматорської міської ради, коли при розгляді питань, пов’язаних з ПАТ «НКМЗ» всі депутаті, які працюють на підприємстві, повідомили про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів, проголосували «ЗА», проте депутати Суков Геннадій «утримався» при голосуванні на 15-й сесії, а Соболєва Ніна  «утрималась»  при голосуванні на 28-й сесії.

Жодного разу не робили заяву про наявність потенційного або реального конфлікту інтересів на сесіях Краматорської міської ради 6 з 42 (14%) депутатів, а саме: Андрєєв Олег, Безсонний Андрій, Омельченко Олена, Сташкевич Ігор, Тарасевич Михайло, Тесленко Наталія. Це може свідчити про те, що ці депутаті під час обговорення та прийняття рішення на сесіях міської ради не опинялись в умовах потенційного або реального конфлікту інтересів.

Депутати Краматорської міської ради, як і всі інші органи міського самоврядування відповідно закону «Про статус депутатів місцевих рад» здійснюють свої депутатські повноваження на громадських засадах, тобто не отримують зарплату, гонорари та інші виплати. Таким чином на депутатів місцевої ради не поширюється заборона  поєднувати свій мандат з оплачуваною роботою або будь-якою іншою діяльністю.

Що стосується депутатів Краматорської міської ради, які працюють на ПАТ «НКМЗ», які при розгляді питань на сесіях міської ради, пов’язаних з їх основним місцем роботи, робили публічну заяву про потенційний або реальний конфлікт інтересів та брали участь у голосуванні, це не є протиправними діями, оскільки статтею  591 " Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", передбачено, що депутат міської ради може брати участь у розгляді, підготовці, та прийнятті рішень за умови самостійного публічного оголошення про потенційний або реальний конфлікт інтересів під час засідання на якому розглядається відповідне питання та про що повинен внестись відповідний запис до протоколу пленарного засідання».

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Донецькій області за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська організація «Точка доступу».

Докладніше: 
на сайті організації, 
в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
в соціальній мережі Facebook:«Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: ГО «Точка доступу», тел. (050) 273-39-85, e-mail: kvitkalana@gmail.com


 

Поділитися