30 березня 2018 р. 18:03

Хто з депутатів Харківської міської ради найчастіше заявляв про конфлікт інтересів

Хто з депутатів Харківської міської ради найчастіше заявляв про конфлікт інтересів

Приватні та ділові зв`язки депутатів можуть впливати на прийняття рішень органами місцевого самоврядування.

Щоб уникнути прямого впливу потенційно зацікавлених сторін, депутат під час голосування за питання, які прямо стосуються його бізнесу чи приватного життя, декларує конфлікт інтересів. Згідно зі статею 35 Закону України "Про запобігання корупції" у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний озвучити заяву про наявний конфлікт інтересів та утриматись від голосування та прийняття рішення з цього питання. 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала у кого з депутатів найчастіше виникав конфлікт інтересів та стосовно яких питань. З січня 2017 по березень 2018 року про конфлікт інтересів заявляли 33 депутати: 24 представники фракції «За Харків, за Відродження», 5 депутатів «Нашого краю» та по 2 представники фракцій «Солідарність» та «Об`єднання Самопоміч». Найчастіше про конфлікт інтересів повідомляли: Валерій Арутюнов – 11 разів, Тетяна Поздєєва – 6, Віталій Ганжа, Андрій Колос, Віктор Ларченко, Ігор Овечкін, Віталій Резніченко – по 5 разів кожний.

Валерій Арутюнов повідомляв про конфлікт інтересів, що стосувався його керуючої посади у АТ «Трест «Житлобуд-1». Депутат є заступником голови правління. Так, на засіданні 22 лютого 2017 року (11 сесія) Валерій Арутюнов заявив про конфлікт інтересів та не брав участі в голосуванні щодо питання «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів». Після прийняття рішення на сесії ОК «ЖБК «ЖИТЛОБУД-1», засновником якого було АТ «Трест «Житлобуд-1», отримало дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель територіальної громади м. Харкова площею орієнтовно 0,1400 га.

Було заявлено, що ділянка буде використана для будівництва та обслуговування житлового комплексу по вул. Лисаветинській, 1а. Депутат також заявив про конфлікт інтересів та не голосував за питання «Про поновлення договорів оренди землі для продовження будівництва об'єктів». Валерій Арутюнов не приймав участь у голосуванні за питання «Про комунальну власність м. Харкова». Згідно з прийнятим рішенням, до комунальної власності територіальної громади переходили об’єкти, що належали АТ «Трест «Житлобуд-1». 

На засіданні 20 вересня 2017 року (14 сесія), Валерій Арутюнов повідомляв про конфлікт інтересів під час голосувань за проекти рішень «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів», «Про надання земельних ділянок для будівництва об’єктів та надання згоди на прийняття земельних ділянок у власність територіальної громади м. Харкова», «Про комунальну власність м. Харкова». 

У першому питанні проект рішення передбачав, що АТ «Трест Житлобуд-1» отримує дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення земельної ділянки із земель територіальної громади м. Харкова площею 0,0445 га для будівництва та подальшого обслуговування адміністративної будівлі по вул. Балакірєва, 3-А. У другому – АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1» отримував в оренду до 31.12.2019 земельну ділянку із земель територіальної громади м. Харкова, площею 2,3318 га, за рахунок земель житлової та громадської забудови для будівництва  житлових будинків по вул. Домобудівельній, 4. Щодо питання «Про комунальну власність м. Харкова» голосуванням було прийнято, що ряд об’єктів АТ «Трест Житлобуд-1» передаються в комунальну власність м. Харкова. 

На засіданні 21 лютого 2018 року (18 сесія), конфлікт інтересів у Валерія Арутюнова виник під час розгляду питання «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів». Згідно з рішенням, АТ «Трест «Житлобуд-1» отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення земельної ділянки площею 0,0500 га  із земель територіальної громади м. Харкова для будівництва адміністративної будівлі, з урахуванням знесення житлового будинку літ. «А-1» з надвірними будівлями: сарай літ. «Б», вбиральня літ. «В», льох літ. «Г», огорожа № 1,2 по вул. Шевченка, 73. 

Не голосував депутат і щодо питання «Про надання земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів, припинення права користування земельними ділянками та надання згоди на прийняття земельних ділянок у власність територіальної громади м. Харкова». Те саме АТ «Трест «Житлобуд-1», першим заступником голови правління якого є Валерій Арутюнов, отримало земельну ділянку для проведення реабілітаційних робіт, пов'язаних з реконструкцією нежитлової будівлі літ. «А-3» під житловий будинок по вул. Полтавський Шлях, 35.

Під час голосування за проекти рішень «Про внесення змін до рішень Харківської міської ради з містобудівних питань» та «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд»  Валерій Арутюнов також заявляв про конфлікт інтересів. 

Конфлікт інтересів був повідомлений депутатом також у питанні «Про передачу у власність, надання в оренду громадянам земельних ділянок та припинення права користування (оренди) громадянам земельними ділянками». Згідно з рішенням,  Аїда Геворкян та Діана Арутюнова, які відповідно є дружиною та донькою Валерія Арутюнова, отримали земельну ділянку у спільну власність, площею 0,1000 га за адресою - вул. Лялі Убийвовк,1-б (Шевченківський район).

За фактом розгляду питання «Про комунальну власність м. Харкова» до комунальної власності м. Харкова була прийнята квартира №117, за адресою вул. Ньютона 104 від ПрАТ «Трест Житлобуд-1», першим заступником голови правління якого є Валерій Арутюнов. Шість разів про конфлікт інтересів заявляла Тетяна Поздєєва. Приватні інтереси депутатки найчастіше стосувались голосувань щодо парку ім. М. Горького, директором якого є Дмитро Поздєєв – її син. 

Так, Тетяна Поздєєва не голосувала, повідомивши про конфлікт інтересів за питання «Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд», «Про надання згоди комунальному підприємству «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» на внесення змін до Кредитного договору під заставу (іпотеку) майна, що належить територіальній громаді міста Харкова» на засіданні 21 червня 2017 року (13 сесія). Згідно з прийнятим рішенням комунальному підприємству «Центральний парк культури та відпочинку імені М. Горького надавався дозвіл на поділ земельної ділянки, що належить територіальній громаді м. Харкова площею 64,3182 га (кадастровий номер 6310136300:11:001:0503) за рахунок земель рекреаційного призначення для експлуатації та обслуговування ЦПК та В ім. М. Горького по вул. Сумській, 81 (Шевченківський район).

На засіданні 20 вересня 2017 року (14 сесія) Тетяна Поздєєва повідомила про конфлікт інтересів щодо голосування «Про нагородження Почесною грамотою Харківської міської ради». Згідно з рішенням, вона була нагороджена грамотою. 

Під час розгляду питання «Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» депутатка також заявила про конфлікт інтересів. За рішенням ХМР комунальному підприємству «Центральний парк культури та відпочинку імені М. Горького», було погоджено технічну документацію із землеустрою щодо поділу земельної ділянки парку, що було вирішено на попередній сесії.

Тетяна Поздєєва повідомила про конфлікт інтересів під час засідання 8 листопада 2017 року (16 сесія). Приватні інтереси стосувались питання «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд». Комунальному підприємству «Центральний парк культури та відпочинку імені М. Горького» припинено право користування земельною ділянкою комунальної власності площею 64,3182 га та надано в постійне користування земельну ділянку комунальної власності площею 62,2763 га (кадастровий номер 6310136300:11:001:0523) по вул. Сумській, 81 (Шевченківський район).

На засіданні 20 грудня 2017 року (17 сесія) під час розгляду питання «Про надання пільги зі сплати державного мита на 2018 рік» Тетяна Поздєєва заявила про конфлікт інтересів. Згідно з рішенням, пільгу у розмірі 100% отримало КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького», директором якого є син депутатки.

Про конфлікт інтересів 5 разів заявляв Віталій Ганжа. Депутат є бенефіціаром ОК «ЖБК «Спецбуд-3». Віталій Ганжа не брав участь у голосуваннях, повідомивши про конфлікт інтересів, на засіданні 21 червня 2017 року (13 сесія) щодо наступних питань: «Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розробку документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд», «Про комунальну власність м. Харкова». Від ОК «ЖБК «Спецбуд-3», було прийнято нерухомість до комунальної власності м. Харкова.

На засіданні 20 вересня 2017 року (14 сесія) Віталій Ганжа задекларував конфлікт інтересів у  питанні «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд»». Під час розгляду питання «Про передачу у власність, надання в оренду громадянам земельних ділянок та припинення права користування (оренди) громадянам земельними ділянками» на засіданні 21 лютого 2018 року (18 сесія) Віталій Ганжа також заявив про конфлікт інтересів. Щодо рішення «Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок юридичним та фізичним особам», за яке депутат також не голосував, його син – Віталій Ганжа –отримав дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із земель територіальної громади м. Харкова площею 0,0659 га за адресою: м. Харків, просп. Тракторобудівників, 69-Б, Московський район, для експлуатації та обслуговування кафе з магазином продовольчих товарів та літнім майданчиком. Андрій Колос, Віктор Ларченко, Ігор Овечкін, Віталій Резніченко також 5 разів декларували конфлікт інтересів. Переважно він полягав у тому, що депутати працюють у ПрАТ «Концерн Авек та Ко», яке орендує земельні ділянки, що знаходяться в комунальній власності міста. 

На засіданні 20 вересня 2017 року (14 сесія) депутати не голосували щодо питання «Про поновлення договорів оренди землі для продовження будівництва об’єктів». Згідно з рішенням, ПрАТ «Концерн Авек та Ко», в якому працюють депутати, поновлював договір оренди землі по вул. Муромській до 20.09.2018.

Також усі вищезазначені депутати задекларували конфлікт інтересів у  питанні «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд»». Згідно з проектом рішення, були змінені умови використання земельної ділянки площею 13,4324 га  з «для будівництва торговельно-сервісного комплексу з об'єктами культурно-розважального призначення» на «для експлуатації та обслуговування торговельно-сервісного комплексу з об'єктами культурно-розважального призначення». Прийнято надання приватному акціонерному товариству «КОНЦЕРН АВЕК ТА КО» в оренду до 01.10.2022 земельну ділянку, із земель комунальної власності  за рахунок земель житлової та громадської забудови площею 13,4324 га для експлуатації та обслуговування торговельно-сервісного комплексу з об'єктами культурно-розважального призначення по вул. Академіка Павлова, 165-К (Київський район).

Під час розгляду питання «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» на засіданні 8 листопада 2017 року (16 сесія) Андрій Колос, Віктор Ларченко, Ігор Овечкін, Віталій Резніченко заявили про конфлікт інтересів і не голосували. Згідно з проектом рішення, були внесені зміни до рішення 14 сесії, щодо виділення земельної ділянки ПрАТ «Концерн «Авек та Ко». 

На засіданні 21 лютого 2018 року (18 сесія) депутати задекларували конфлікт інтересів щодо голосування «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів». Згідно з рішенням, ПрАТ «Концерн «Авек та Ко» отримало дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки) площею 0,6850 га із земель територіальної громади м. Харкова для реконструкції нежитлової будівлі літ. «А-2» під кафе з офісними приміщеннями та об'єктами соціальної інфраструктури та будівництва гостьової автостоянки з тимчасовими місцями для торгівлі по вул. Академіка Павлова, 165-В.

Під час розгляду питання «Про надання дозволу на збереження об’єктів самочинного будівництва та на розроблення документації із землеустрою для експлуатації, обслуговування об’єктів» депутати також не голосували. ПрАТ «Концерн «Авек та Ко», в якому вони працюють, отримало дозвіл на збереження самочинно розпочатої реконструкції нежитлових приміщень (цокольного поверху № 28 -:-45; першого поверху № 1-:-16) в літ. «А-2» по вул. Академіка Павлова, 165-Г.

Питання конфлікту інтересів є скоріш етичною нормою поведінки, коли депутати свідомо не голосують за ті питання, які можуть стосуватись їх особистого бізнесу, майна  чи інтересів родичів. Це регулюється українським законодавством. На місцевому рівні наявність великої кількості конфліктів інтересів депутатів під час прийняття рішень місцевою радою, може свідчити про ймовірну наближеність діяльності, бізнесу депутатів до порядку денного ради.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Харківської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.   

Громадська кампанія "Атестації депутатів місцевих рад" реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за методологією персонального оцінювання депутатів місцевих рад, яка охоплює весь комплекс реалізації статусу місцевого депутата і заснована на законах України, а також визнаних стандартах Доброго Врядування. Анктикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Харківській області відповідає «Громадянська мережа «ОПОРА».

Докладніше: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Громадянська мережа ОПОРА

                                 

Поділитися