13 листопада 2018 р. 16:23

Хмельницька міська рада: як депутати відвідують сесії у 2018 році

Хмельницька міська рада: як депутати відвідують сесії у 2018 році

Громадська організація «Хмельницька ініціатива» дослідила відвідини сесій депутатами Хмельницької міської ради від початку 2018 року до 1 листопада.

За цей період у міській раді відбулось сім сесій. Три з них були позачерговими. Зауважимо, що саме позачергові пленарні засідання найгірше відвідують міські обранці.

Нагадаємо, що стаття 18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» визначає обов’язок депутата брати участь в роботі ради. Основною формою такої роботи є участь у засіданнях сесій ради.

Зразкове відвідування сесій Хмельницької міської ради продемонстрували 12 міських обранців. А саме: 

- члени фракції ВО "Свобода" Микола Барабаш, Андрій Черніцький та Володимиро Ясенко;

- члени фракції ВО "Батьківщина" Лев Бірюк, Віталій Коліщак, Михайло Кривак, Станіслав Мельник, Ігор Мельничук;

- члени фракції партії "За конкретні справи" Анатолій Собко, Віктор та Сергій Паламарчуки;

- член фракції Об’єднання "Самопоміч" Олександр Василишин.

Депутатка від "Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Наталія Собко відвідала від початку року лише одну сесію і має найгірший показник відвідуваності пленарних засідань сесій серед усього депутатського корпусу Хмельницької міської ради.

Менше половини засідань, а саме три з семи відвідали депутати Микола Заганяч з фракції партії «Поруч» та В’ячеслав Мороз з Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Варто зазначити, що останній набув депутатський мандат на першому засіданні 2018 року, оскільки наприкінці 2017 року однопартієць В’ячеслава Мороза, Олександр Білик добровільно склав повноваження.

Трохи більше половини, а саме чотири з семи засідань відвідали: Олександр Скочеляс (член фракції партії ВО «Батьківщина»), Андрій Кветко (член фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарніcть»), Богдан Міхняк (член фракції «Об’єднання «Самопоміч») та Руслан Афійчук (голова фракції партії «За конкретні справи»).

Варто нагадати, що згідно статті  37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» однією з підстав для відкликання депутата може бути пропуск ним більше половини пленарних  засідань ради або засідань постійної комісії.
 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Хмельницькій області звертайтесь до: голови ГО «Хмельницька ініціатива» Олега Черненка, e-mail:chernenko.km@gmail.com
 
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Хмельницькому за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Хмельницька ініціатива».


 

Поділитися