26 квітня 2018 р. 22:33

Які рекомендації отримали депутати Краматорської міської ради щодо своєї діяльності?

Які рекомендації отримали депутати Краматорської міської ради щодо своєї діяльності?

У рамках проекту «Атестація депутатів місцевих рад», аналітиками  громадської організації «Точка доступу» було проведено оцінку діяльності депутатів Краматорської міської ради 7-го скликання на другому році повноважень за наданими критеріями партнерської організації Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України». 

По завершенню оцінки аналітики розробили та надали персональні рекомендації по вдосконаленню діяльності депутатів Краматорської міської ради, а саме:

-    Надати для оприлюднення на офіційному сайті ради актуальну декларацію, за формою, визначеною Законом України «Про запобігання корупції»

-    Використовувати соціальні мережі для інформування виборців про свою діяльність, а також для комунікації з виборцями

-    Користуватися правом подачі депутатського запиту щодо актуальних проблем жителів територіальної громади

-    Прозвітувати про свою діяльність за рік на відкритій, заздалегідь анонсованій зустрічі з виборцями

-    Проводити особистий прийом виборців у визначений графіком час

-    Публічно заявляти про наявність потенційного чи реального конфлікту інтересів і не брати участь у голосуванні

-    Відвідувати всі пленарні засідання Краматорської міської ради та всі засідання постійної комісії, до складу якої Ви входите

-    Зміст звіту складати з урахуванням вимог Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Всім 42 (100%) депутатам Краматорської міської ради, було надано рекомендацію надати для оприлюднення на офіційному сайті ради актуальну декларацію, за формою, визначеною Законом України «Про запобігання корупції». Закон цього не потребує, але це дасть змогу більшій кількості виборцям ознайомитись с декларацією свого депутата в більш зручний спосіб. 

39 з 42 (93%) депутатів Краматорської міської ради отримали рекомендацію користуватись правом подачі депутатського запиту щодо актуальних проблем мешканців територіальної громади. Подання депутатського запиту – це один з найефективніших способів вирішення проблеми та задоволення потреб виборців.

33 з 42 (78,5%) депутатів отримали рекомендацію прозвітувати про свою діяльність на відкритій, заздалегідь анонсованій зустрічі. Більша частина депутатів Краматорської міської ради за роки своїх повноважень не звітували перед своїми виборцями на відкритих зустрічах про виконану роботу, а тільки публікують свої звіти на сайті міської ради.

Також не всі депутати Краматорської міської ради дотримуються вимог закону «Про статус депутатів місцевих рад», і зміст звітів складається не зі всіх критеріїв, яких потребує цей Закон. Тому 25 з 42 (59%) депутатів, отримали рекомендацію складати звіт з урахуванням вимог Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

11 з 42 (26%) депутатів отримали рекомендацію використовувати соціальні мережі для інформування виборців про свою діяльність, а також комунікації з виборцями. Це дасть можливість охопити ще більше широке коло виборців, які зможуть бути проінформовані про діяльність  свого депутата.

10 з 42 (23%) депутатів отримали рекомендації проводити особистий прийом виборців у визначений графіком час та відвідувати всі пленарні засідання Краматорської міської ради та всі засідання комісії, до складу якої вони входять. Проводити особистий прийом виборців не рідше ніж раз на місяць зобов’язує депутатів Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», та не всі депутати цього дотримуються, більш того, не всі депутати дотримуються графіку прийому виборців, який зазначений на сайті міської ради.

Більше всього рекомендацій середи депутатів Краматорської міської ради 7 скликання з вдосконалення діяльності отримали: Михайло Іоффе (8 рекомендацій), Сергій Зеленський, Віктор Панков, Геннадій Суков, Володимир Тука (всі отримали по 7 рекомендацій), Галина Дика, Сергій Левченко та Олександр Рудаков отримали по 6 рекомендацій, Володимир Бондаренко, Ольга ЛузгінаОлена Омельченко, Віктор Рубайло, Олександр Шевченко та Олена Шорнікова отримали по 5 рекомендацій.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті  Краматорськ за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Точка доступу».

Поділитися