19 грудня 2018 р. 19:20

Як використовують соціальну мережу Facebook депутати Хмельницької міської ради

Як використовують соціальну мережу Facebook депутати Хмельницької міської ради

Громадська організація «Хмельницька ініціатива» провела аналіз роботи депутатів Хмельницької міської ради у соціальній мережі Facebook.

Відповідно до пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради зобов'язний підтримувати    зв'язок    з    виборцями. Не обов'язковим, проте, сучасним засобом комунікації стала соціальна мережа Facebook.

12 депутатів Хмельницької міської ради активно використовують соціальну мережу Facebook для комунікації з виборцями: Леся Герасимчук, Віталій Діденко, Тетяна Калюжна, Анастасія Ярова, Олег Яницький  (ВО «Свобода»), Михайло Кривак, Ігор Мельничук, Сатніслав Мельник, Дмитро Палій, Віталій Коліщак, Віталій Худецький, (ВО «Батьківщина»), Олександр Сидорук (Поруч).

Найбільш важливою є саме двостороння комунікація депутата, оскільки вона дозволяє не тільки донести інформацію до мешканців, але й отримати зворотній зв’язок. Саме тісний контакт депутата з виборцями дозволить врахувати думку кожного мешканця при прийнятті рішень.

12 депутатів міської ради використовують соціальну мережу для інформування мешканців стосовно роботи їхнього партійного осередку чи партії загалом: Микола Барабаш, Андрій ЧерніцькийВолодимир Ясенко (ВО «Свобода»), Лев Бірюк, Олександр Скочеляс, Слов’ян Воронецький (ВО «Батьківщина»), Юрій Вавринюк, Сергій Золотухін, Богдан Міхняк (Об’єднання «Самопоміч»), Григорій Галкін (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Микола Заганяч (Поруч), Іван Франко (За конкретні справи).

Варто зазначити, що про роботу на окрузі депутата Григорія Галкіна (Блок Петра Порошенка «Солоідарність») на сторінці депутата інформує його помічник Михайло Нечеснюк.

Ще 10 депутатів Хмельницької міської ради комунікації з мешканцями міста на своїх сторінках у соціальних мережах не ведуть: Руслан Афійчук, Анатолій Собко (За конкретні справи), Ігор Добжанський (Поруч), Людмила Головко (Об’єднання «Самопоміч»),  Василь Триняк, Андрій Кветко, Вячеслав Мороз, Наталія Собко (Блок Петра Порошенка «Солоідарність»), Сергій Королюк (ВО «Свобода»), Ялоха Ігор (ВО «Батьківщина»). Очевидно ці депутати використовують соціальну мережу лише в особистих цілях.

Ще 8 депутатів у соціальній мережі Facebook нам знайти не вдалось:  Сергій Болотніков, Віктор Паламарчук, Сергій Паламарчук (За конкретні справи), Олександр Василишин (Об'єднання «Самопоміч»), Олег Гунько (ВО «Свобода»), Ірина Ковальчук (позафракційна), Тетяна Нагорна (Поруч), Олег Певнєв (ВО «Батьківщина»).

Присутність у соціальних мережах є додатковою можливістю для депутата комуні кувати з мешканцями. Проте, варто зазначити жоден Закон України чи нормативно-правовий акт не зобов’язує до цього депутатів місцевих рад.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Хмельницькій області звертайтесь до: ГО «Хмельницька ініціатива»,  e-mail: Chernenko.km@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Хмельницькому за реалізацію ініціативи відповідає Хмельницька ініціатива.

     
 

 

Поділитися