03 жовтня 2018 р. 21:24

Як регулюють конфлікт інтересів у Вінниці

Як регулюють конфлікт інтересів у Вінниці

Чергова 33 сесія Вінницької міської ради, у порядку денному якої було 59 питань,  відбулась 28 вересня.

Більшість із них стосувались перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства та затвердження передавальних актів їх майна.

Також затвердили звіт начальника Вінницького відділу поліції ГУНП у Вінницькій області про стан боротьби із злочинністю та змінили склад виконавчого комітету міської ради, вивівши зі складу виконкому Анатолія Присяжнюка - начальника Управління логістики та матеріально-технічного забезпечення Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, у зв’язку із призначенням на посаду начальника Тиврівського відділення Жмеринського відділу поліції Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області. Його місце у виконкомі тепер займатиме Сергій Синявський – начальник Вінницького відділу поліції Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області.

Депутати внесли зміни до рішення «Про міський бюджет на 2018 рік» та збільшили доходи загального фонду міського бюджету на 2018 рік на 239,644 тис.грн., спеціального фонду міського бюджету на 2018 рік на 2100,0 тис.грн.  В тому числі збільшили і видатки загального фонду міського бюджету на 2018 рік на 15136,462тис.грн., спеціального фонду - на 4821,145 тис.грн.

Також проголосували за Програму цифрового розвитку на 2018-2022 роки та затвердили Порядок використання коштів, передбачених в міському бюджеті на надання фінансової підтримки комунальному підприємству «Вінницякартсерсів» на реалізацію проекту «Впровадження автоматизованої системи збору плати за проїзд в громадському транспорті в м.Вінниця».

Проте характерною для даної сесії міської ради була і колізія з врегулюванням реального або потенційного конфлікту інтересів. Коли депутати розглядають проекти рішень, по якому у когось із депутатів наявний конфлікт інтересів, а це переважно земельні питання, то депутати Вінницької міської ради намагаються цей конфлікт інтересів врегулювати. А саме – подають головуючому на засіданні, тобто меру, письмову заяву про наявний конфлікт інтересів та не голосують за таке питання. Це зафіксовано в протоколах пленарних засідань. 

Проте чи є такий спосіб врегулювання конфлікту інтересів вірним? 

В Статуті міста Вінниця знаходимо «шпаргалку» для депутата, як йому діяти на сесії, коли розглядається питання щодо якого у даного депутата є конфлікт інтересів.

Тобто відповідно до пункту 3 статті 5.15 депутату необхідно подати письмову заяву на ім’я головуючого, яку той зачитує під час засідання, і не голосувати за даний проект рішення. Саме таку процедуру можна спостерігати на пленарних засіданнях ради.



Проте в статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування» чітко вказано, що сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, заступник голови, депутат районної, обласної, районної у місті ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови САМОСТІЙНОГО публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання.

За словами експерта Центру «Ейдос» Гюнель Бабакішієвої, важливо, щоб депутати особисто під час сесії оголошували про наявний у них конфлікт інтересів, так як тоді виборець може ідентифікувати такого депутата і зрозуміти чи він у раді відстоює права виборців, чи вирішує свої особисті або бізнесові справи. «Щодо вінницьких депутатів, які хоч і не оголошують самостійно про конфлікт інтересів, проте не голосують за такі проекти рішень, вчинення дій в умовах конфлікту інтересів немає. Тобто в таких випадках немає порушення ЗУ «Про запобігання корупції», - наголошує експерт. 

Та якщо колись такий депутат, випадково чи ні, проголосує за рішення, після того, як головуючий зачитає його заяву про конфлікт інтересів, то може отримати протокол від НАЗК.

Під час 33 сесії Вінницької міської ради конфлікт інтересів був у 5 депутатів. Андронійчуку Роману Степановичу передали земельну ділянку безоплатно у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 210 кв.м. Василю Васильовичу Паненку передали земельну площею 23кв.м у короткострокову оренду строком на 1 рік для будівництва індивідуальних гаражів. Мацері Віктору Вікторовичу надали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,0434 га за рахунок земель комунальної власності. 

Виник конфлікт інтересів і у Андрія Михайловича Очеретного, який є заступником генерального директора концерну «Поділля». На сесії приймали рішення про припинення 2 договорів оренди   земельних ділянок укладених з концерном «Поділля».
Третяк Олександр Іванович мав конфлікт інтересів щодо проекту рішення про припинення дії договору про встановлення земельного сервітуту укладеного з ТОВ – науково-виробниче підприємство «Гамма» на частку прибудинкової території багатоквартирного будинку площею 0,0587 га для комерційного використання, так як депутат Третяк очолює дану ТОВку, що зазначено в його біографії та декларації.

Усі вищеназвані депутати подали заяви про наявний конфлікт інтересів і міський голова Сергій Моргунов зачитував їх перед голосуванням за відповідний проект рішення, а також за відповідні проекти не голосували.


Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:
В соціальній мережі Facebook


За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Вінницькій області звертайтесь до Громадської організації «Центр громадської активності "Результат», result.cpa@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Вінниця за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Центр громадської активності «Результат».

ФОТО: ilikenews.com.ua

Поділитися