21 грудня 2018 р. 14:28

Як депутати Харківської міської ради проводять прийоми виборців

Як депутати Харківської міської ради проводять прийоми виборців

Більщисть, а саме 78% депутатів Харківської міської ради, мінімум раз на місяць проводять особистий прийом виборців.

Однак не всі депутати ставляться сумлінно до обов’язку проводити особистий прийоми, перекладаючи ці повноваження на своїх помічників.

На персональних сторінках депутатів Харківської міської ради розмішена інформація щодо місця прийому виборців. На сторінках оприлюднені дані щодо місця та часу проведення особистого прийому. Також у 80 обранців наявна інформація про контактні номери приймалень. Лише у 4 депутатів дані про телефони відсутні, це – Світлана Андрєєва, Олена Гунбіна, Неллі Казанжиєва, Олександр Новак

Доволі цікавим є місце проведення прийомів, якщо депутати «Об’єднання Самопоміч», «Нашого краю», «СОЛІДАРНОСТІ» здебільшого приймають виборців в партійних приймальнях, то депутати фракції «За Харків, За Відродження» – найчастіше в особистих приймальнях, школах або в приміщеннях дільниць КП «Жилкомсервіс».  

Згідно з даними на сайті міської ради, найчастіше особисті прийоми проводять Олексій Артикуленко, Олександр Василенко, Віталій Кривуля (Фракція «За Харків, За Відродження») та Олександр Давтян (Фракція «СОЛІДАРНІСТЬ»). Проте не завжди ці прийоми особисті, наприклад у Олександра Давтяна прийоми здебільшого проводять помічники, проте в окремих випадках депутат особисто зустрічається з виборцями. 

Більше ніж у половини депутатів міської ради можна спостерігати позитивну динаміку проведення особистих прийомів після 17.00 або у вихідні дні. Це дає виборцям більше можливостей для того, щоб потрапити на прийом до свого депутата. Таких депутатів 43 і серед них є представники всіх 4 фракцій.  

Загалом прийом проводиться у приймальнях всіх депутатів Харківської міської міської ради крім одного – секретаря міської ради Олександра Новака. На сайті ради вказано, що депутат повинен приймати виборців в КСК «Комунар» та адміністрації Київського району, проте за зазначеними адресами прийом не проводиться, а з урахуванням того, що контактні номери не оприлюднені сконтактувати з депутатом не вдалось. 

Особості ж прийоми хоча б раз на місяць проводять 65 депутатів. Нерегулярно або рідше разу на місяць особисті прийоми проводяться у 17 депутатів, які є представниками всіх 4 фракцій: Віталій Кривуля, Олег Товкун, Габріел Михайлов, Володимир Котковський, Віктор Кітанін, Олександр Лобановський, Надія Тимофєєва, Володимир Чумаков, Володимир Полозков, Олександр Кочеров (фракція «За Харків, за Відродження»); Захар Мазняк, Тарас Сітенко, Георгій Лаговський (фракція «Об’єднання "САМОПОМІЧ»); Віталій Резніченко, Олександр Худенко (фракція «Наш край»); Віталій Маляренко, Олександр Давтян (фракція «СОЛІДАРНІСТЬ»).

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського відокремленого підрозділу ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті  Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківський відокремлений підрозділ ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

      
 

Поділитися