15 січня 2018 р. 13:20

Як депутати Черкаської міської ради відвідували сеії впродовж другого року повноважень

Як депутати Черкаської міської ради відвідували сеії впродовж другого року повноважень

Черкаська організація КВУ проаналізувала, як відвідували депутати Черкаської міської ради сесійні засідання впродовж другого року своїх повноважень, з 26 листопада 2016 року по 25 листопада 2017 року

За цей час відбулося 26 засідань, на які в цілому було витрачено понад 113 годин: найкоротше (35-те) тривало 10 хвилин, а найдовше (20-ме) – 8 годин.

Ми проаналізували інформацію про участь депутатів у сесійній діяльності, відображену у протоколах засідань ради. Таким чином, в статистиці відображені як О. Одарич, М. Бінусов, так і В. Соломаха.

Вона виявилась не такою вже й однозначною. Справа в тім, що в протоколах фіксується не просто присутні і відсутні на сесіях ради, але й ті з присутніх депутатів, які запізнилися або покинули засідання до його закінчення. Тому ми не просто порахували, хто в скількох засіданнях взяв участь, але й на скільки тривалою ця участь була.

В трійку лідерів в номінації «15 хвилин запізненням не вважається!» увійшли С. Тищенко, В. Бурячинський та П. Карась.

 

Якщо подивитися на лідерів в категорії «Злі ви, піду я від вас!», серед тих, хто покинув сесійне засідання до його закінчення  ми побачимо двох з цих депутатів.

 

Один з випадків запізнення і більш раннього уходу із засідання сесії, інакше як анекдотичним і не назвеш. 22 лютого 2017 року відбулося продовження 24 пленарного засідання Черкаської міської ради. Згідно з протоколом, на нього запізнилося 2 депутати: Костянтин Чернецький та Руслан Петрик. Останній також на додачу покинув зал засідань до завершення сесії.

Якщо подивитися на час, коли ці події відбулися, то вийде, що Р. Петрик прийшов на засідання об 11.12, а покинув його об 11.15, тобто брав участь в сесії ради цілих 3 хвилини. Проте це ще не рекорд, бо К.Чернецький прийшов об 11.20 на засідання, яке о 11.20 же і закінчилося. Тож формально він вважається таким, хто взяв участь в роботі ради, але тривала вона лише декілька секунд.

Проте і тих, хто запізнився, і ті, хто були на засіданнях з самого початку, і ті, хто їх покинув, статистично відносяться до депутатів, які взяли участь в роботі сесії. Впродовж другого року повноважень Черкаської міської ради лише один депутат взяв участь у всіх сесійних засіданнях – Олексій Мельник.

Проте, ми хотіли б відзначити також того депутата, який взяв участь в найбільшій кількості засідань від початку до кінця – Ярослав Нищик, пропустив 2 засідання за цей час, проте на  ті 24, які він відвідав, він приходив без запізнень і не залишав їх до самого кінця. 

Безумовним лідером серед депутатів-прогульщиків є Сергій Одарич, якого втім ми б не стали брати до уваги, враховуючи, що він вже склав повноваження. Тому пальма першості переходить наступному за ним депутату, який єдиний з усього депутатського корпусу відвідав менше половини пленарних засідань, пропустивши 54% всіх сесій – Руслану Петрику.

Можна лише привітати фракцію ВО «Батьківщина», якій пощастило мати в своїх лавах і найбільш, і найменш дисциплінованого депутата ради.

Персональні результати депутатів значною мірою вплинули на показник фракцій та груп. Приміром, 100% відсутність Сергія Одарича відправила фракцію ПВД в кінець рейтингу, в той час, як стабільна явка депутатів від ВО «Свобода» забезпечила їм перше місце.

 

Проте, хочемо відзначити, що на відміну від відвідування засідань постійних комісій ради, депутати досить дисципліновано ходили на пленарні засідання.

 

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті  Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися