28 березня 2018 р. 18:42

Як декларують конфлікт інтересів депутати Івано-Франківської міської ради

Як декларують конфлікт інтересів депутати Івано-Франківської міської ради

У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний озвучити заяву про наявний конфлікт інтересів та утриматись від голосування та прийняття рішення з цього питання. 

Крім того, про конфлікт інтересів має заявити будь-який інший член відповідного колегіального органу або учасник засідання, якого безпосередньо стосується питання, що розглядається. Вимога для осіб, які уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування декларувати конфлікт інтересів передбачена статтею 35 Закону України "Про запобігання корупції". Регламенту Івано-Франківської міської ради 7-го скликання такої норми не містить.

В період з листопада 2016 року листопад року на сесіях Івано-Франківської міської ради 10 разів заявляли про конфлікт інтересів.

Тричі це робив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків та секретар міськради Оксана Савчук. Вони обирались від ВО "Свобода". Усі випадки заяв стосувались рішень про підняття зарплат чи преміювання.

Вперше міський голова та секретар ради від ВО "Свобода" оголошували про конфлікт інтересів на ІХ сесії міськради ще 22 грудня 2016 року. Робили це двічі - при внесенні на голосування та розгляді питання про надбавку до заробітної плати, матеріальні допомоги та преміювання, що стосувались міського голови, секретаря, заступників голови та керуючого справами. Тоді такий проект рішення підтримали 27 депутатів. У рішенні йшлось про впровадження надбавки міському голові, його заступникам, керуючому справами та секретарю ради, надання коштів на оздоровлення при щорічній відпустці та максимальне преміювання з нагоди державних та професійних свят.

Втретє Руслан Марцінків та Оксана Савчук оголошували про конфлікт інтересів уже за місяць - 20 січня 2017 року, коли вносились зміни до попереднього рішення про надбавки.

Окрім голови і секретаря про конфлікт інтересів протягом року заявляли ще 4 депутати міськради. На ХІ сесії міськради не брали участь у голосуванні троє з них. 

Депутат від фракції УКРОП Дмитро Чміль оголосив про конфлікт інтересів при розгляді питання на ХІ сесії 15 березня 2017 року, що передбачало виділення коштів для ЗОШ №18, де він є директором. 

На тій же сесії розглядались питання про збільшення статутних капіталів комунальних підприємств міста. Під час розгляду питання про збільшення статутного капіталу КП "Івано-Франківськміськсвітло" про конфлікт інтересів повідомив його керівник Віктор Синишин зі "Свободи". При виділенні коштів на поповнення статутного капіталу КП "Центр розвитку міста та рекреації" заявив про конфлікт інтересів заступник директора цього КП Мар’ян Вагилевич. Депутат теж представляє ВО "Свобода".

Під час ХІІ сесії в травні 2017 року про конфлікт інтересів заявив екс-мер Віктор Анушкевичус. Зробив він це при розгляді питання про визначення переліку земельних ділянок для оцінки і подальшого продажу. У проекті рішення фігурували 1,7 га землі на вул. Промислова, які мали йти для оцінки і подальшого продажу ПП "Рітас". Анушкевичус є директором і власником цього підприємства.

Попри норму Закону про те, що депутат повинен заявляти про конфлікт інтересів при розгляді питань і цей факт вноситься в протокол - більшість депутатів Івано-Франківської міськради ігнорує цю норму. Зазвичай, у випадках потенційних конфліктів інтересів, депутати Івано-Франківської міської ради просто витягують картку із системи "Віче". Таким чином система не бачить депутата, він не голосує за питання. Проте знаходиться в залі та уникає обов’язку публічного повідомлення про конфлікт інтересів. Це є прямим порушенням норми законодавства. В рамках діяльності кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" ГО "Центр Політичних Студій" буде проводити моніторинг дотримання депутатами Івано-Франківської міськради норм запобігання конфлікту інтересів.

Віталій Світлик, Михайло Джогола,

ГО "Центр Політичних Студій"

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Івано-Франківської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Івано-Франківську за реалізацію ініціативи відповідає Громадська Організація "Центр Політичних Студій".

Докладніше: 

На сайті організації 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація»
Контактна особа в області: Громадська Організація "Центр Політичних Студій". Рapadjo13@gmail.com.

Поділитися