31 серпня 2018 р. 08:57

Депутатській портал в дії: як депутати Одеської міської ради використовують новий онлайн-ресурс

Депутатській портал в дії: як депутати Одеської міської ради використовують новий онлайн-ресурс

В кінці 2017 року в Одеській міській раді презентували новий онлайн-ресурс "Депутатський портал "Твій депутат", розроблений в рамках міської цільової програми "Електронне відкрите місто".

Почати повноцінно функціонувати портал повинен був з 1 січня 2018 року.

За словами чиновників, робота порталу повинна стати дієвим механізмом контролю роботи депутатського корпусу виборцями.

На порталі у кожного депутата є свій персональний кабінет і сторінка з відповідними розділами про його діяльність: біографія, дані про громадську приймальню, межі виборчого округу, відомості про помічників, декларація про доходи, звіти про діяльність, депутатські звернення і відповіді на них, онлайн запис на депутатський прийом.

За результатами аналізу наповнення "Депутатського порталу" за 8 місяців 2018 року, проведеного громадським моніторингом "Атестація депутатів місцевих рад", виявлено, що не всі депутати активно користуються  новим і зручним інструментом, який дозволяє їм більш широко і доступно надавати необхідну інформацію виборцям. 

Так, 5 із 64 депутатів Одеської міськради досі не оприлюднили будь-якої інформації про себе на депутатському порталі.

На персональний сторінках Василя Ієремії ("Опозиційний блок"), Олексія Кісловського ("Українська морська партія Сергія Ківалова"), Олександра Матвєєва, Андрія Терновського та Василя Шкрябая ("Довіряй ділам") відсутня біографія, в тому числі, відомості про освіту, досвід і місце роботи, сімейний стан і партійну приналежність.

Серед 59 депутатів, які оприлюднили свої біографії, є такі, що не вказали певні відомості. 

13 депутатів не оприлюднили дані про своє місце роботи: Денис Балух, Людмила Варавва, Валентин Гапуніч, Володимир Кірєєв, Антоніна Наконечна, Дмитро Пеструєв ("Довіряй ділам"), В'ячеслав Беженар, Дмитро Вишняков, Денис Коваль, Ольга Кулакевич ("Опозиційний блок"), Олександр Захаров, Вадим Терещук ("Самопоміч"), Лілія Леонідова (БПП "Солідарність").

Є депутати, які не оновили інформацію про своє актуальне місце роботи.

Наприклад, згідно з інформацією, розміщеною на порталі, Олександр Александрочкін ("Довіряй ділам") працює в.о. голови Суворовської РА. Однак, в липні 2018 року на цю посаду був призначений Сергій Кондратюк.

Депутат Юрій Крук ("Довіряй ділам") не вказав у своїй біографії, що зараз працює заступником Чорноморського міського голови.

Не оновив інформацію про місце роботи і Сергій Страшний ("Довіряй ділам"). Згідно з декларацією про доходи за 2017 рік, він працює в Південному офісі Держаудітслужби.

Інформацію про сімейний стан не вказали Людмила Варавва, Левон Нікогосян, ("Довіряй ділам"), Олег Звягін, Петро Іонов (БПП "Солідарність"), Денис Коваль, Віктор Новак, Лілія Рогачко ("Опозиційний блок"), Ганна Позднякова ("Самопоміч").

Про своє членство в партіях вважають за краще не згадувати Олег Етнаровіч, Андрій Кісловський, Юрій Крук, Левон Нікогосян (фракція "Довіряй ділам"), Ольга Кулакевич (фракція "Опозиційний блок"), Ілля Мозолєв (фракція БПП "Солідарність"), Андрій Неугодніков (фракція "Українська морська партія Сергія Ківалова").

Депутат Олександр Захарова ("Самопоміч"), який отримав депутатський мандат в 2017 році, не опублікував на порталі свою фотографію.

Тільки два депутати - Володимир Кірєєв ("Довіряй ділам") і Олексій Кісловський ("Українська морська партія Сергія Ківалова") не надали для публікації дані про свої депутатські приймальні.

Слід зауважити, що всі депутати Одеської міської ради розмістили на порталі свої декларації про доходи за 2017 рік.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКком 

У соціальній мережі Facebook

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 
 

    

Поділитися