09 лютого 2018 р. 18:19

Депутатський бізнес: спільні інтереси депутатів Івано-Франківської міської ради

Депутатський бізнес: спільні інтереси депутатів Івано-Франківської міської ради

Громадська Організація "Центр Політичних Студій" проаналізувала бізнес-інтереси депутатів Івано-Франківської міськради VII скликання, а також з’ясувала як депутати пов’язані між собою та які приватні інтереси мають

Аналіз бізнес-інтересів Івано-Франківських депутатів здійснений на основі поданих ними декларацій в рамках проекту "Атестація депутатів місцевих рад".

Серед 42-х депутатів Івано-Франківської міськради 20 мають власний бізнес. При чому 11 мають по декілька підприємств, 5 - по одній фірмі а 4 працюють самі на себе і є ФОПами. Свої стосунки до підприємств депутати вказали у деклараціях, поданих минулоріч. 

20 депутатів ради є найманими працівниками. А представник ВО "Батьківщина" Василь Ревчук та керівник фракції БПП "Солідарність" Петро Шкутяк отримують пенсію. Останній отримує пенсію ветерана АТО. Депутат був добровольцем батальйону "Айдар" та отримав поранення у 2014 році. До осені 2016 року працював у Генпрокуратурі на посаді керівника робочої групи з перевірки доброчесності прокурорів. 

Найбільше підприємців бере участь у роботі комісії з питань бюджету. Її керівник Роман Онуфріїв та секретар Петро Гавриш із ВО "Свобода" пов’язані між собою спільною фірмою - ТзОВ "Місто НВ". Гавриш, разом з дружиною Онуфріїва є співзасновниками підприємства, а сам Роман Онуфріїв є його керівником. Петро Гавриш є також засновником та керівником ПП "НВ Домінант" та ТОВ "ПМ Сілець", яке заснував минулоріч. Заступник голови цієї комісії Володимир Кушнір із "Солідарності" є співзасновником 5-ти підприємств - ТОВ "Дикий Захід", ТОВ "Афени", ТОВ "ПКБ ІФ", ТОВ "Кіоск-Сервіс" та ТОВ "Малинівка ІФ". Сергій Палійчук, який теж представляє БПП "Солідарність" є засновником та керівником ТОВ "ПСВ Груп". Руслан Терешко з ВО "Батьківщина" є співзасновником ТОВ "Регіональна Торгова Компанія" та ТОВ "Ремонтно-дорожнє Водоканалізаційне Управління". У 2017 році Терешко очолив придбаний міською радою Локомотиворемонтний завод. "Свободівець" Олег Капустяк є керівником ТОВ "Вестборд" та має власну фірму - ТОВ "Трамплін". Єдиними членами бюджетної комісії, які не мають власного бізнесу є Мар’ян Вагилевич та Віктор Синишин зі "Свободи". 

Проте, Віктор Синишин, разом із колегою по фракції Василем Скиданчуком у 2016 році втрапили в скандал. Обидвоє, будучи інженерами КП "ЄРЦ" (Тепер КП "МІУК") створили два підприємства, які отримували підряди від КП. Синишин був співзасновником ТОВ "Станіслав ІВ" а Скиданчук - ТОВ "Галичина ІВ" . Згодом прокуратура встановила, що депутати отримали підрядів на суму у понад 600 тис грн. Вина депутатів була доведена в суді. Попри те, у березні 2016 року Віктор Синишин очолив КП "Міськсвітло", а Василь Скиданчук став головним інженером ДМП "Теплокомуненерго". 

Професійні інтереси деяких депутатів співпадають також із роботою в комісії з питань містобудування та земельних відносин. Голова комісії Володимир Яблонь з БПП "Солідарність" в декларації за минулий рік вказав доходи від ПП "Будінвест - Т" та ПП "Спецбуд - ІФ". Щоправда, на даний час фірми ліквідовані. Ще три депутати від БПП "Солідарність", які є членами комісії теж пов’язані з будівельним бізнесом. Микола Ковальчук є співвласником та керівником ПП "Вамбуд", Володимир Балагура - комерційним директором ПП "БК Ярковиця" а Володимир Фецич - співзасновником ТОВ "Промвест - ІФ" . 

Також, серед депутатів міськради є такі, що ведуть спільний бізнес. Троє депутатів фракції УКРОПу заснувати ТОВ "Народна управляюча компанія "Оселя Сервіс". Засновниками стали голова фракції Володимир Олійник, Сергій Гаєвський та Мстислав Тарас. Також серед засновників є Надія Мерінова, яка може бути родичкою ще одного депутата від УКРОПу Віталія Мерінова. 

Директор КП "Муніципальна Дорожня Компанія" Віталій Бурко є також керівником ТОВ "Станіслав - Сервіс", яке належить його колезі по фракції Роману Харуку. 

Повну інформацію про бізнес-інтереси депутатів Івано-Франківської міської ради можна знайти за посиланням.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl

Громадська кампанія "Атестації депутатів місцевих рад" реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за методологією персонального оцінювання депутатів місцевих рад, яка охоплює весь комплекс реалізації статусу місцевого депутата і заснована на законах України, а також визнаних стандартах Доброго Врядування. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Івано-Франківській області відповідає ГО "Центр Політичних Студій". 

Докладніше: 
На сайті організації 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація». 

Поділитися