19 лютого 2018 р. 12:48

Депутати Полтавської міської ради та приховані бізнес-інтереси

Депутати Полтавської міської ради та приховані бізнес-інтереси

Конфлікт інтересів у діяльності депутатів місцевих рад виникає через природнє суміщення ролей – коли депутат, окрім, власне, депутату, є батьком, сином, бізнесменом, робітником тощо. Депутатський мандат є додатковим навантаженням до постійної роботи місцевого депутату

Тож природно, що доводиться поєднувати свою бізнесову / найману діяльність з обов’язками народного обранця. Це створює ризик виникнення конфлікту інтересів у діяльності місцевих депутатів та подальшого отримання неправомірної вигоди на неконкурентних основах. 

Полтавська міська рада наразі розділена на більшість та опозицію. До більшості увійшли партії «Рідне місто», БПП, «Совість України» та Батьківщина, що можна прослідкувати за результатами голосувань депутатів. Опозиція представлена цікавим союзом Свободи, Соціал-демократичної партії (колишня Партія простих людей Сергія Капліна)та Самопомічі. 

Депутати міськради від «Рідного міста» пов’язані як з бізнес-структурами, так і з громадським сектором. З 7 депутатів фракції п’ятеро мають пряме чи опосередковане відношення до різних видів бізнесу. Найбільшими підприємцями фракції є Дмитро Батигін, який є кінцевим бенефіціарним власником компаній "Стар Лайн" та "Про Лайн", Іван Діденко (Спортек і К, Торговельний комплекс автоцентр) та Олександр Кудацький (Полтавський завод медичного скла). Оксана Деркач, секретар міської ради, є засновником кількох громадських організацій, наприклад, Турбота-2008, Полтавщина, Рідне місто, рідний край (перекликається з назвою партії у міській раді). 

Згідно з даними декларацій найбільший внесок до доходів фракції БПП у міській раді зробив один депутат – колишній міський голова Полтави Андрія Матковського. Так, депутат пов’язаний з рекламним агентством "ІРТ-Полтава", ПП Полтавалізингбуд, фірмою "Венус ЛТД", а також має бізнес за кордоном - AIMANT Group GmbH. Через дружину у депутата існують зв’язки з Страховою компанією "Залізничні шляхи", ТОВ Н-трейд, ПП Облтехнобуд, ПП Полтаваиінвестбуд, ТОВ Об'єктив, ПП Полтава капітал БУД. Також депутат є засновником громадської організації Фонд Андрія Матковського. Депутат фракції БПП Володимир Корчака є директором Полтавського бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор". А Вячеслав Федоряка є керівником ТОВ Полтавський ремонтно-механічний завод та власником істотної участі у ТОВ Алмаз-Полтава. 

Серед фракцій міської ради виділяється фракція політичної партії «Совість України» міського голови Олександра Мамая. Згідно даних декларацій депутатів цієї політичної сили отримали найбільше доходів у 2016 році. Депутат Ліліана Бєлашова задекларувала зв’язки з рядом підприємств, наприклад ПП Ворскла., ПП Дорра-груп, ПП Полтаваенергоресурс, ТОВ Імені Шевченка,ТОВ Сокіл. Максим Голдиш є кінцевим бенефіціаром разом з Іриною Климко у ТОВ Депот груп. Депутат Григорій Сахно є керівником ПП Центр та ТОВ Нове відродження, де його дружина кінцевий бенефіціар. 

Падчерка міського голови та депутат фракції «Совість України» Ірина Климко пов’язана з АТ Полтаваагротранс, ТОВ Полтава реал естейт груп, Торговий дім "Вересень ЛТД", Торговий дім "Вертекс", ТОВ Депот груп, Торговий дім "Інтер-агро", ТД Інтерагро, ПАТ Полтаваагротранс, ТОВ Житло інвест Полтава та через вітчима з Mamarel services limited (Кіпр). 

Бізнес-інтереси можна знайти у депутатів фракції «Батьківщини». Олег Бєлоножко є кінцевим бенефіціаром ТОВ Полтава-маяк. Депутат працює головним лікарем у ТОВ РО Євромед, одним із засновників якого є Бєлоножко Валентина Андріївна. Тут також працює дружина депутата. Дмитро Петров є керівником ТОВ Дукат. Депутат фракції Андрій Соколов має зв’язок з цілим рядом фірм: ТОВ Полтавська торгово-фінансова компанія, ТОВ Піраміда трейд, ТОВ Сіті естейт девелопмент, ТОВ Сіті кепітал девелопмент, ТОВ Цемахінвестбуд трейдінг лімітид, ТОВ  Візорія К, ТОВ Візорія В, де він є керівником та засновником. 
Фракція Самопомічі у Полтавській міській раді представлена лише трьома депутатами (керівник фракції Ігор Окіпнюк відмовився від мандату наприкінці минулого року). Депутат Юрій Бойко є керівником ТОВ Полтава медіа маркет, та бере участь у діяльності громадських організацій Спілка рекламістів України та Полтавський міжнародний бізнес центр. Світлана Бондарєва працює у ТОВ ВКК "Арія" та в КО "Інститут розвитку міста" Полтавської міської ради. Дмитро Сенчакович - заступник начальника комерційного відділу ТОВ "Торговий дім "Автотранс-OIL" згідно декларації депутата. 

Фракція ВО «Свободи» у Полтавській міськраді вирізняється зв’язками з громадськими організаціями, хоча й присутні окремі бізнесмени. Депутат Анатолій Костенко пов’язаний з ТОВ Атоспецресурс та ФГ Агродія. Інші депутати працюють по найму або як фопи, та займаються громадською діяльністю. Наприклад, керівник фракції Юліан Матвійчук пов’язаний з громадськими організаціями Полтавський легіон свободи та Збережемо Полтаву, є керівником Полтавської міської організації ВО "Свобода". 
Фракція Соціал-демократичної партії також не може похвалитися стабільним заробітком своїх депутатів. Дехто з її представників у 2016 році жив за рахунок батьків. Хоча фракція має й бізнесменів. Наприклад, Юрій Синяк є засновником та керівником ПП Дімас 2008. Голова фракції Олександр Шамота працює помічником депутата Верховної Ради України Сергія Капліна, а також тримає 120 акцій ТОВ Донецьккокс. 

Загалом спостерігається цікава картина, коли частина депутатів мають прибутковий бізнес, натомість частина не вказує джерела доходу. Серед фракцій більшості у міській раді представлені кілька великих підприємців, які можуть мати вплив на прийняття рішень та лобіювати пов’язані з ними компанії. 

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Полтавської міської ради можна знайти тут.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Полтавській області відповідає ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень".

Докладніше: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень",bratxja@gmail.com.

Поділитися