14 листопада 2018 р. 12:20

Депутати  Миколаївської міськради в жовтні 23 рази збирались на засідання комісій

Депутати  Миколаївської міськради в жовтні 23 рази збирались на засідання комісій

Жовтень для депутатів Миколаївської міської ради видався дуже насиченим – щотижня депутати збирались на засідання сесії та постійних комісій. 

Загалом, протягом жовтня було проведено 23 депутатських комісії та 7 пленарних засідань. 

А все почалося після «літніх канікул» депутатів, які жодного разу не збирались у серпні і лише 1 раз у вересні для внесення змін до Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної організації та членів їх сімей.  Продовження пленарного засідання 41 сесії було призначене на 4 жовтня, під час якого було заплановано розглянути низку дуже важливих питань для міста – виділення коштів з міського бюджету для придбання ліків інсулінозалежним хворим, прийняття рішення про підвищення заробітної плати вчителям, обговорення та прийняття рішення щодо проведеного конкурсу на управителя багатоквартирними будинками.

Однак, цим питанням не судилось бути розглянутими. Незабаром після відкриття засідання стався неприємний інцидент, який і ознаменував загострення політичної кризи в міській раді. Представник Соціал-національної асамблеї (як він сам себе представив) облив депутатів міської  ради Владислава Єнтіна («Наш край») та Олену Кісельову («БПП») екскрементами, у відповідь на що Єнтін дістав зброю з метою захисту. 

Після інциденту фракція «Опозиційний блок» заявила, що міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич зірвав сесію та несе відповідальність за це. Депутати фракції «БПП» залишили сесійну залу. Очільник фракції «Наш край», Юрій Гранатуров закликав мера «навести лад» в сесійній залі та покинув  залу засідань. Засідання сесії було призупинено. 

Пленарне засідання сесії продовжилось ввечері в стінах будівлі Адміністрації Центрального району. Таке рішення, за словами керівника фракції «Опозиційний блок» Ігоря Дятлова, було  прийнято депутатами разом з секретарем міської ради Тетяною Казаковою (БПП). На засіданні були присутні депутати, мер а також завітав голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко. 

Олексій Савченко акцентував увагу, на тому що вважає сьогоднішнє  засідання  сесії Миколаївської міської ради в будівлі Адміністрації Центрального району нелегітимним. ( враховуючи недавній досвід черкаських колег, які провели виїзне пленарне засідання у м. Каневі).

«Я вважаю ваші збори сьогодні нелегітимними. Ви порушили регламент, коли не проголосували за продовження робочого часу. Ви порушили регламент, коли зібрались не в своєму приміщенні. Тому з задоволенням та радістю зайду до вас завтра, коли ви розпочнете сесію міської ради відповідно до регламенту. Я звертаюсь до мера міста: підготуйте, будь-ласка, приміщення. Ще раз звертаюсь до мера міста, всім главам адміністрації та всім мерам Миколаївщини: виконайте доручення голови Миколаївської  обласної адміністрації. Після подій, які відбулися в Харкові, я підкреслюю те, що необхідно зробити заходи безпеки на вході і не відходити від цього, щоб не було того, що сталося сьогодні. Не потрібно створювати хаос», - сказав Олексій Савченко.
Після інциденту з фекаліями в мерії, народний депутат України Артем Іллюк (Відродження) нагадав на своїй сторінці в Facebook про те, що він зареєстрував постанову про дострокове припинення повноважень Миколаївської міської ради та призначення позачергових виборів.

Чергова 42 сесія Миколаївської міської ради була розподілена на два пленарних засідання 18 та 19 жовтня. На першому пленарному засіданні головним питанням стала підготовка міста до зими, також в порядку денному були бюджетні та земельні питання. На цьому ж засіданні, роботу директора Департаменту житлово-комунального господарства Віталія Кузнєцова по організації роботи з підготовки об'єктів теплопостачання і теплоспоживання до опалювального сезону депутати визнали незадовільною, проект рішення був внесений очільником фракції «Опоблоку» Ігорем Дятловим.                         

Під час проведення чергової сорок третьої сесії, 24 жовтня головними питаннями порядку денного стали заслуховування звіту директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Кузнецова В.В. про використання у 2018 році бюджетних коштів, передбачених на сферу житлово-комунальне господарства.

Чергова сорок четверта сессія Миколаївської міської ради запланована на 25 жовтня не відбулась у зв'язку з відсутністю кворуму. В порядку денному було заплановано прийняття багатьох важливих питань для міста. Сесію міської ради фактично повним складом проігнорувала фракція «Опозиційний блок».

Мер Олександр Сєнкевич прокоментував відсутність депутатів так – «Бачу, що не всі хочуть сприяти правоохоронним органам ( на сесії мали приймати зміни до програми «Сприяння діяльності правоохоронних органів на території Миколаєва на 2017 - 2029 роки. Отже, необхідно  правоохоронним органам посприяти бажанням» - сказав Олександр Сєнкевич.

Пленарне засідання було перенесено на 30 жовтня.  Під час засідання 30 жовтня депутатський корпус розглянув поточні питання та не обійшлось без гучних  промов, які стали гарною традицією на кожній сесії.  В’ячеслав Апанасенко (Самопоміч) заявив, що за три роки роботи в міської ради сьомого скликання немає ніяких досягнень, не реалізовано жодного важливого інфраструктурного проекту. 

Отож, залишається константувати що політична криза триває, міський голова в інтерв’ю місцевому виданню «Никвести» відкрито заявив: « ..у нас політична криза: Опоблок качає, а їх більшість в бюджетній комісії і в них 26 депутатів в міській раді. Фактично, сьогодні вони управляють бюджетними процесами в повній мірі».  Крім того, на початок листопаду відомо, що міський бюджет Миколаєва має близько 80 млн. грн. нерозподілених коштів за рахунок перевиконання бюджету, тож листопад буде не менш напруженим.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» можна дізнатися:
На сайті організації
У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
У соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією щодо здійснення ініціативи в Миколаївській області звертайтеся до ГО «Агентство економічного розвитку», e-mail: aerbox@ukr.net.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Миколаєві за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Агентство економічного розвитку». 

Поділитися