29 грудня 2018 р. 13:15

Дефіцит бюджету, збільшення зарплати мера і зниклі проекти рішення: груднева сесія Івано-Франківської міської ради

Дефіцит бюджету, збільшення зарплати мера і зниклі проекти рішення: груднева сесія Івано-Франківської міської ради

Довгоочікувана сесія Івано-Франківської міської ради не обійшлась без скандалів - міському бюджету не вистачило півмільярда гривень, зникли проекти рішень з порядку денного, а депутат від "Самопомочі" вирішив допомогти "свободівцю" приватизувати комунальне приміщення.

Востаннє сесія Івано-Франківської міської ради збиралась 31 липня цього року. Після того депутати не засідали протягом чотирьох місяців. Двічі міський голова Руслан Марцінків переносив сесійне засідання. Аж 14 грудня сесію таки вдалося знову провести. За один день депутатам вдалось не лише прийняти бюджет на 2019 рік, але й розглянути понад 85 питань.

Рада прийняла бюджет міста на 2019 рік з величезним дефіцитом у півмільярда гривень. Заступниця міського голови Вікторія Сусаніна на сесії повідомила про те, що бюджет міста на 2019 рік склав 3 545 217 300 гривень. Проте доходи бюджету склали трохи більше 3 мільярдів гривень - півмільйона гривень місто позичатиме. Про це міський голова Руслан Марцінків повідомив у власному блозі. Також міський голова відзначив, що дефіцит бюджету міста через те, що з міського бюджету фінансуються заробітні плати вчителів, лікарів, непедагогічного персоналу навчальних закладів та комунальні послуги. Звинуватив міський голова у цьому реформу децентралізації. Проте саме завдяки цій реформі бюджет міста зріс з 992 мільйони у 2015 році до 3-х мільярдів у 2019 році.

Уже традиційно міський голова, його заступники, секретар міської ради отримали передноворічні подарунки - депутати проголосували за збільшення їх заробітніх плат. З 2 січня 2019 року їх оклади будуть збільшені на 50% за високі досягнення у праці. Також до заробітної плати додадуться доплати за ранг і вислугу років та виплачуватимуться премії за результати праці, до державних та професійних свят і надавати матеріальну допомогу на оздоровлення та і вирішення соціально-побутових проблем. Руслан Марцінків та Оксана Савчук перед розглядом питання повідомили про конфлікт інтересів та не брали участі у голосуванні.

Депутат Іван Гарасимко з "Об’єднання "Самопоміч" заявив про те, що з порядку денного сесії зник внесений ним проект рішення про створення наглядових  рад при комунальних підприємствах міста. За словами депутата, він ще 20 серпня зареєстрував відповідний проект рішення, однак в порядок денний сесії його не включили. Депутат вніс проект рішення ще раз, з голосу, проте за нього проголосувало лише 9 депутатів. До слова - у бюджеті на 2019 рік заклали більше 90 мільйонів гривень бюджетних коштів на поповнення статутних капіталів комунальних підприємств міста. 


Ще один депутат від "Об’єднання "Самопоміч" Ігор Корсун виніс на розгляд сесії проект рішення про "Зміни та доповнення до проекту Івано-Франківської міської ради "Про оренду та безоплатне користування (позичку) об'єктів комунальної власності територіальної громади міста", де доданий пункт №11, згідно з яким ТОВ "Агентство правових технологій" планувало за два мільйони приватизувати приміщення на вул. Короля Данила, 48. Одним із співзасновників цієї фірми є Вадим Войтик - член виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від ВО "Свобода". Проте депутати не підтримали таке рішення, оскільки воно не розглядалось профільною комісією і ціна за приватизацію необгрунтована. 

Також склад міської ради поповнився новим депутатом. Змість Віктора Анушкевичуса, який в червні цього року склав повноваження - депутатом міськради став Михайло Верес з УНП. Верес довгий час був заступником Віктора Анушкевичуса на посаді міського голови. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Івано-Франківській області звертайтесь до: ГО "Центр Політичних Студій",  cps.if.ua@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Івано-Франківську за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Центр Політичних Студій".

  

Поділитися