29 грудня 2018 р. 15:11

Чим жили політичні Черкаси в грудні

Чим жили політичні Черкаси в грудні

Після вкрай пасивного в плані політичних подій листопада у обласному центрі очікувався активний грудень. Головні гравці політичного небозводу Черкас справді активізувалися, проте по факту боротьба у рядах депутатського корпусу народні обранці вели самі із собою, намагаючись, хоча би зібрати кворум.

Тричі депутати так і не змогли розпочати роботу, одне засідання перенесли, ще одне – скасували, лише одне – таки відбулося.

Зрозуміло, це лише публічна вершина політичного айсберга, більша частина якого схована під водою кулуарної боротьби. У грудні ключовий вплив на процеси всередині міськради, як і раніше, мали події, що відбулися раніше. Якщо роботу бюджету, яку фактично заблокувала «Канівська сесія», таки вдалося частково відновити, то привид «відкликанців» відлякував депутатів від сесійної зали. Проте і в цьому плані промерським силам таки вдалося дещо просунутися. Словом, політичний грудень Бондаренко і Ко однозначно можуть занести собі в актив.

Для початку у якості дайджесту виокремимо головні «протистояння» грудня, що склалися в черкаському політичному мікрокосмосі.

Депутати vs Кворум

Три рази протягом тижня депутати міської ради не змогли зібрати кворум для проведення сесійного засідання. Кожного разу сесію ігнорували представники промерської більшості. Над поясненнями, традиційно для Черкас, особливо не заморочувалися: всьому виною абстрактна «низка об’єктивних причин».
ТВК vs «Низка об’єктивних причин»
ТВК, на відміну від депутатів, зібрала кворум і за допомогою голосів формальних «опозиціонерів» скасувала власну постанову про дозвіл на зачитування прізвищ нових депутатів міськради, що мають змінити відкликаних. Єдина причина, через яку насправді не вдавалося зібрати сесію, відпала.

«Відкликанці» vs Суд

Процедура відкликання, яка була запущена напівтаємними зборами ще в березні, досі триває. На сайті ЦВК у розділі «обрані депутатами» уже вказані нові прізвища, проте процес, як стало зрозуміло після засідання ТВК, ще далекий від фіналу. Черкаський окружний адміністративний суд мав розглянути позов "відкликанців" про визнання незаконними збори виборців та скасування протокольного рішення 21 грудня. Проте засідання перенесли на 10 січня.

Мер Бондаренко vs Прокуратура

Боротьба правоохоронців із міським головою Черкас триває без особливого успіху для перших. Цього разу прокурори перевіряли, чи справді Бондаренко перебуває на лікуванні у Третій міській лікарні. Медиків навіть запідозрили у "службовому підробленні" через лікарняний мера.

Окрім того, у грудні прокуратура вкотре не змогла відсторонити Бондаренка від посади, цього разу програвши в апеляційній інстанції. Суд залишив в силі рішення першої інстанції.

Тепер детально і все по-порядку.

«Низка об’єктивних причин»: як непросто зібрати сесію

Після голого в сесійному плані листопада депутатський корпус, закотивши рукава, взявся імітувати активну діяльність в грудні. Звичайно, головний каталізатор – це проект бюджету міста на наступний рік, який повинен бути ухваленим до 26 грудня, окрім того, колосальний пласт нерозглянутих земельних питань, які назбиралися в міськраді за півроку.

Від початку засідання було призначено на 6 грудня. Проте опісля його перенесли.  Далі три рази депутати так і не змогли зібрати кворум 11, 13 та 14 грудня.

11 числа в сесійній залі колишньої Придніпровської райради зареєструвалися 18 депутатів
13 грудня зареєструвалися 17 народних обранців.
14 грудня – зібралися лише 16 депутатів.

Кожного разу в сесійній залі збиралися представники опозиційних до мера політичних сил: БПП, «Громадянська позиція» та ПВД. Присутнім журналістам вони заявляли про саботаж роботи ради зі сторони промерської більшості. Проте особливого інформаційного ефекту, заради справедливості зазначимо, ці репліки не мали. Адже подібні звинувачення вже стали звичними для Черкас, що продовжують жити в ритми глибокої політичної кризи не перший рік.

Засідання ігнорувалися представниками партії «Батьківщина», включно із міським головою, що пропустив всі три засідання, ВО «Свобода» (за винятком секретаря міськради Нищика, що був на засіданнях 13-го та 14-го), «Самопоміч» та «Черкащани».
При цьому хоча б якоїсь формальної аргументації зі сторони депутатів, що не відвідували сесії, не звучало. Здається, після скандальної виїзної сесії в Каневі потреба в будь-яких поясненнях просто відпала.

До міськради надійшов лист за підписом 21 депутата із мерської більшості, у якому небажання з’явитися на сесію 14 грудня було пояснено «низкою об’єктивних причин». При цьому будь-яке пояснення, про які саме причини йдеться, відсутні.

Насправді реальні «об’єктивні причини» відсутності кворуму є очевидними: це все та ж процедура відкликання лояльних до мера депутатів. У разі, якби сесію вдалося би зібрати, для представників ТВК не було б жодної перепони, щоб на засіданні зачитати прізвища нових депутатів міськради. Це фактично би суттєво збільшило перспективи руйнації для промерської більшості, яка нині складає 25 депутатів.

Свого часу саме така небезпека «загнала» Бондаренка проводити сесію на Чернечу гору в Каневі, а тепер змушує зривати сесійні засідання.

Судове засідання по «відкликанцях» було призначене на 21 грудня, а отже, як мінімум, до того часу шанси зібрати кворум були досить невеликими. Попередньо промерські депутати анонсували проведення сесії на 26 грудня.

Рятівний круг від ТВК

Проте все змінило засідання територіальної виборчої комісії у суботу 15 грудня. У стінах міської ради ТВК скасувала свою ж таки постанову про оголошення нових депутатів міської ради.

Уже опісля представники комісії від БПП, які є опозиційними до Бондаренка, заявили, що вони взагалі не були проінформовані про засідання.

Як вдалося з’ясувати,  у суботу зібрався кворум із 10 представників комісії (загалом їх 18), які одноголосно ухвалили рішення про скасування постанови. Це стало можливим завдяки трьом голосам від «опозиційних членів комісії»: два голоси дали члени ТВК від «Народного фронту» (Ткаченко і Стейло), ще один - представниця від партії «Патріот» (Степаніщенко).
Таким чином, шляхом кулуарних домовленостей команді міського голови вдалося здобути вкрай важливу стратегічну перемогу над опонентами.

Зцілення депутатів
Чудесне зцілення депутатів міськради припало на 17 грудня. Після того, як рухнула по суті єдина причина (постанова ТВК), через яку Бондаренко і Ко зривали засідання, кворум зібрався.

Від початку зареєструвалися 29 депутатів. Прийшов на сесію, але не реєструвався, міський голова, який повідомив, що перебуває на лікарняному.

Депутати внесли зміни до раніше ухваленого рішення "Про міський бюджет на 2018 рік", що дозволить виплатити зарплату працівникам КП «Черкасиелектротранс» та компенсувати частину коштів у співфінансуванні ОСББ.

За словами директора департаменту фінансової політики Наталії Джуган, таким чином депутати нарешті розблокували ситуацію із кошторисом міста. За її словами, затвердили секвестр бюджету в розмірі близько 130 млн грн. Видаткову частину бюджету у зв’язку з невиконанням дохідної частини зменшили на 116 млн грн. Крім того, депутати перерозподілили видатки в межах деяких структурних підрозділів та затвердили зміни до Програми розвитку міського електротранспорту.
Кворум «зник» об 11 годині. Реєстрація зафіксувала присутність в залі 14 депутатів.

Наступне засідання мало відбутися уже 21 грудня. Але воно було скасоване за результатом попередніх даних по явці депутатів. Цього разу  - через відсутність уже опозиційних депутатів. Загалом явку попередньо підтвердили 16 народних обранців.

А що з бюджетом?

Ухвалення бюджету для Черкас традиційно болючий процес, який не дається легко. Наприклад, цьогорічний бюджет міськрада ухвалила однією з останніх в Україні. Рішення було ухвалено в кінці січня та ще й під тиском «чоловіків у чорному». На сайті міськради їх нарекли «АТОвцями».
Проект міського бюджету на наступний рік презентували ще 21 листопада. Проте наразі нереально прогнозувати, коли він може бути реально ухвалений радою. Проект бюджету проголосований виконавчим комітетом. Попереду на нього чекає ще обговорення бюджетною комісією та, власне, голосування міською радою. Коли це відбудеться, наразі невідомо.
Зазначимо, що публічне обговорення бюджету анонсується на 29 грудня. Попри попередню обіцянку мера, що воно пройде в позаробочий час, обговорення призначено на 12 годину дня.

Головні питання для політичному житті Черкас лишаються незмінними, риторичними і взаємозалежними. Чи вдасться таки "відкликати" лояльних до мера 5 депутатів до закінчення каденції? Чи збереже мер більшість в раді? Чи перевалить за тисячу загальна кількість нерозглянутих земельних питань? Які ще кулуарні ходи "провернуть" в ході боротьби опонуючі сторони? І врешті-решт, чи вдасться бюджет-2019 ухвалити швидше, ніж це було зроблено цьогоріч?
Можливо, відповіді на частину з цих питань зможе дати вже січень. З урахуванням того, що локальні політичні процеси будуть збігатися із виборчим періодом, що стартує вже 31 грудня, початок року обіцяє бути насиченим.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

    

Поділитися