02 березня 2018 р. 14:20

Чернівецька міськрада: тесть-зять, олігарх-втікач і секретар

Чернівецька міськрада: тесть-зять, олігарх-втікач і секретар

Як конфлікти між різними групами впливу в Чернівецькій міськраді, які тривають з моменту її обрання восени 2015 року, так і створення неформальних депутатських об’єднань для проштовхування рішень, мають мало спільного з політичною діяльністю, поглядами окремих представників депутатського корпусу та ідеологією тих сил, які вони представляють

В основі діяльності нинішнього складу міськради лежать переважно майнові та  бізнесові інтереси декількох основних груп та більш дрібних бізнесменів.       

Згідно з даними вивчення відкритих джерел, яке проводили представники Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців», 27 депутатів Чернівецької міськради мають активні бізнес-інтереси, а сім із них пов’язані з діяльністю фізичних осіб-підприємців. Це при тому, що міськрада нараховує 42 депутати. Тобто майже 75% депутатів  міськради активно займаються різними видами підприємницької діяльності. 

Найбільша кількість бізнесменів, які мають потенційні конфлікти інтересів, нараховується в двох комісіях міськради: з питань бюджету і фінансів (6 осіб) та з питань житлово-комунального господарства (6 осіб). П’ять депутатів-бізнесменів працюють у комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва, четверо - в комісії з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму, по троє - у комісії з питань гуманітарної політики та комісії з питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції.

Група депутата-тестя і депутата-зятя 

Одну з найпотужніших бізнес-імперій очолює багаторічний депутат Чернівецької міськради, член комісії з питань гуманітарної політики, котрий пропустив 100 відсотків її засідань, Валерій Чинуш (фракція «Рідне місто»). Його зять Андрій Брязкало (депутат міськради від «Об’єднання «Самопоміч») володіє малою часткою спільного майна. Водночас його дружина, дочка Валерія Чинуша, згідно декларації про доходи, володіє чималим відсотком батьківського бізнесу.

Родині Чинуша-Брязкала належать потужний у місті готельно-ресторанний комплекс, декілька ресторанів, фермерське господарство. Вони також є засновниками одного з місцевих ринків «Буковинський» та кінцевими бенефіціарами ряду інших приватних підприємств. 

Нещодавно міськрада подолала вето мера стосовно продовження оренди землі для ринку «Буковинський» та встановила термін оренди на 5 років замість 2 роки і 8 місяців. Сам депутат теж голосував за це рішення. А днями депутат від «Рідного міста» Володимир Бешлей подав проект рішення, яким пропонується збільшити термін оренди землі під ринком «Буковинський» до 15 років із правом будівництва. Проект міськрада розгляне на сесії наприкінці березня 2018 року.  

Також депутат Валерій Чинуш має спільний бізнес-зв’язок із народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" Віктором Королем (через дружину нардепа – засновницю спільного підприємства ринок «Буковинський»).

Спільний бізнес-зв’язок депутата з іншим депутатом Чернівецької міської ради Василем Максимюком існує через газету «Вечірні Чернівці» - засновником якої є приватне підприємство «Агро-бізнес» (засновник В. Максимюк). Щоправда, газета вже давно не виходить. 

Група олігарха-втікача і секретаря міськради 

Іншою великою бізнес-групою є бізнесмени, які об’єднані довкола секретаря міськради Василя Продана (чоловіка нардепа від "БПП" Оксани Продан). Окрім цього, група зберігає певні бізнес- та партнерські зв’язки з олігархом-втікачем Дмитром Фірташем і його партнером Юрієм Борисовим.   

Зокрема, колишній секретар міської ради Віталій Михайлішин (лідер фракції «Рідне місто») працює комерційним директором ТЗоВ «Едем-Ф» (більш відомий як найбільший тепличний комплекс на Західній Україні в селі Синьків Тернопільської області) «DF Agro», що належить олігарху Дмитру Фірташу. Засновником підприємства є мати Дмитра Фірташа – Марія Фірташ.

Секретар міськради, голова фракції «Рідне місто» Василь Продан є власником різноманітного бізнесу у сфері комерційної нерухомості, вантажних перевезень та медіа у Чернівцях. Найвідомішим бізнесом депутата є ТЗоВ «Місто ТБ» (телеканал «Чернівецький промінь»).

Інша частина бізнесу Василя Продана і його дружини нардепа Оксани Продан пов’язана з підприємствами у сфері транспорту та вантажних перевезень, здачі в оренду нерухомості.

Сестра Василя Продана – Оксана Бабіч має у власності підприємство «Югікомп», що займається будівництва. Разом із нею цим бізнесом займається Анатолій Чесанов – депутат від фракції «Рідне місто». Крім того, він володіє бізнесом із виробництва та торгівлі безалкогольних напоїв.

Бізнес голови облради

Бізнес-інтереси голови Чернівецької обласної ради, керівника місцевого осередку ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна у Чернівецькій міськраді, окрім фракції чисельністю 7 осіб, представляє депутат міськради від ВО «Батьківщина» Артур Мунтян, син голови облради. Він є засновником та кінцевим бенефіціаром ТЗоВ «Чернівецькі хлібобулочні вироби». На цих виробах він заробив 6,7 млн. грн. (з них 3,0 млн. грн. фірмі заплатив виконавчий комітет Чернівецької міської ради за постачання таких виробів дитячим дошкільним установам).

Невдалий комунальник, але вдалий бізнесмен

Окремої уваги заслуговує депутат міськради від партії «Рідне місто», а водночас директор приватного житлово-ремонтного експлуатаційного підприємства «Торговий дім «Укрвторресурс» Максим Тихонович (фракція «Рідне місто») – засновник ТЗоВ «Торговий дім «Укрвторресурс». У 2016 році комунальне підприємство «Чернівціспецкомунтранс», що вивозить побутове сміття, відмовилося надавати послуги «Укрвторресурсу» через мільйонні борги. Водночас, згідно з даними з відкритих джерел, у період з 2015 по 2018 рік компанія «Торговий дім «Укрвторресурс» виграла тендерів на суму понад 75 млн. грн. Ситуація дивна ще й тим, що виконавчий комітет міської ради відмовився розривати угоду з ТЗоВ «Торговий дім «Укрвторресурс» на обслуговування та прибирання прибудинкових територій, незважаючи на борги перед комунальним підприємством.

Агробізнесмени на службі міської громади 

Значною частиною бізнес-інтересів депутатів міськради є володіння сільськогосподарською землею на правах оренди. Декілька депутатів міськради, судячи з відкритих джерел, активно займаються агробізнесом. Зокрема, вирощуванням зернових культур та виробництвом олії. Щоправда, агробізнесмени міськради сконцентровані переважно у двох фракціях Чернівецької міськради.  Ростислав Білик (відомий через кримінальну справу про підкуп виборців у 2015 році), Валерій Чинуш із «Рідного міста» та близький до них Богдан Ковалюк (Об’єднання «Самопоміч») та Василь Максимюк, Володимир Сєхов – фракція "БПП «Солідарність».

Будівельники і торговці

Цікавою особистістю з точки зору бізнесу є депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ромео Скрипа – відомий в Чернівцях бізнесмен та власник однієї з найбільших будівельних фірм «Ромтіс буд». Чималий дохід, котрий приносить депутату продаж житла дозволяє йому вести бізнес без сторонніх осіб. Основним бізнес-партнером депутата є його батько Титус Скрипа.

Ще декілька депутатів міськради надають перевагу торговельному бізнесу: торгівля комп’ютерною і цифровою технікою (Ярослав Петришин («Народний контроль»), меблі, косметичні засоби, напої та інше.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Чернівецької міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Чернівцях за реалізацію ініціативи відповідає Чернівецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Докладніше: 
на сайті організації
в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
в соціальній мережі Facebook:«Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: ЧОО ВГО Комітет виборців України. E-mail: 1400712@gmail.com

Поділитися