01 жовтня 2018 р. 19:23

Черкаські депутати знову не зібрали кворуму

Черкаські депутати знову не зібрали кворуму

Депутати Черкаської міської ради півроку не можуть зібратися для вирішення 700 земельних питань.

Спроба зібрати позачергову «земельну» сесію прогнозовано закінчилася провалом: кворум зібрати не вдалося. Та, схоже на те, депутати й не були в цьому особливо зацікавленими. Політичне протистояння в обласному центрі триває, і нема йому кінця.

27 вересня в Черкасах мала відбутися перша сесія міської ради після скандального виїзного засідання в Каневі. Проте сесія, яка мала статус «земельної», так і не відбулася. Причини – банальні: відсутність кворуму.

Що мали розглядати?

Про призначення сесії було повідомлено за день до того. 26 вересня на офіційному порталі міськради опубліковано про скликання позачергового засідання з розгляду земельних питань. У порядок денний були включені земельні питання, які назбиралися ще із квітня цього року. А це загалом 703 питання. Проте до їх розгляду депутатський корпус так і не перейшов.

Окрім того, 26 вересня міський виконавчий комітет ухвалив рішення про фінансування капітального ремонту цілої низки будинків ОСББ. Наступним кроком мало стати голосування за це питання на сесії. Хоча засідання від початку анонсувалося як земельне, представники ОСББ ще за день до нього анонсували свій візит в сесійну залу. Також вони пригрозили, якщо їхнє питання не буде проголосоване, вивісити на будинках фото депутатів, які не підтримали відповідний проект рішення.

Як сесія так і не зібралася

Станом на 10 годину в залі колишньої Придніпровської райради зібралися лише 12 депутатів. Крім того, було повідомлено, що п’ятеро депутатів-учасників довготривалої епопеї з відкликанням не отримають планшети через рішення суду про заборону їхньої реєстрації.

Йдеться про трьох екс-вільних демократів Альону Цегвінцеву, Максима Шадловського та Тетяну Чорнобіль, а також депутата від Радикальної партії Віталія Косяка та "черкащанина" Максима Скорика.

"Їм не дали планшети для голосування. Але вони мають право сидіти на своїх депутатських місцях. Згідно з рішенням суду, ми не маємо право враховувати голос під час голосування", – каже начальник відділу з питань роботи ради Вікторія Курч.

За результатами поіменної реєстрації о 10:14 в залі були присутні лише 20 народних обранців, замість мінімальної кількості кворуму у 22 особи.

До 11-ї години депутати так і не зібралися, стало зрозуміло, що сесія не відбудеться.

Головний лейтмотив

За годину присутності в сесійній залі народних обранців абсолютна більшість їхніх діалогів була пов’язана із рішенням Черкаського окружного адміністративного суду. Суд задовольнив клопотання екс-секретаря міськради Олександра Радуцького і своєю ухвалою призупинив дію деяких рішень міської ради, що були ухвалені на скандальній сесії в Каневі 22 серпня. Зокрема йдеться про зміни до міського бюджету та про переоснащення комунальних підприємств. Рішення набрало законної сили 24 вересня.

З моменту ухвалення рішення воно стало головної темою для розмов в черкаському політикумі. Частина політиків та посадовців міськради заявили, що таке рішення паралізує життєдіяльність міста, в площину маніпуляцій вийшов і міський голова, який транслював аналогічний посил через свою сторінку у «Фейсбуці» (наприклад - ТУТ).

27 вересня міський голова пішов далі публічних заяв і закликав депутатів провести акцію під стінами адміністративного суду. Також мер вчергове заявив про необхідність дострокових перевиборів до ради.

Очевидно рішення ухвалені на сесії із порушеннями регламенту зависнуть в площині судових тяжб. Подібно до вже згадуваного питання із відкликанням депутатів.

Мер продовжує стверджувати, що сесія в Каневі є законною, а рішення ухвалені на ній є необхідними для життєдіяльності міста. При цьому, очевидно маніпулюючи, Бондаренко прив’язує до цієї ж таки сесії питання, які не мають до неї жодного відношення.
З огляду на таку позицію важко спрогнозувати, коли і як розв’яжеться ця ситуація. Наприклад, між іншими на сесії були ухвалені і питання щодо фінансування тих же ОСББ, про які ми вже згадували вище.

Як і обіцяли, на засідання також прийшли представники об’єднання багатоквартирних будинків. Голова Асоціації ОСББ ТА ЖБК Володимир Друмашко закликав депутатів помиритися, оскільки через їхній розбрат ОСББ не можуть отримати спрямовані кошти і почати роботи.

В умовах абсолютного колапсу, що склався у взаєминах депкорпусу, його заклик звучить патетично.

Хто прийшов в сесійну залу?

Після 10 години в залі зареєструвалися 20 осіб: 19 депутатів та міський голова.
З огляду на поіменний список, депутатська компанія зібралася доволі строката. Так, жодна фракція не була відсутня у повному складі, хіба що за виключенням новоствореного об’єднання «Незалежні».
ПВД – 3 депутати присутні, 2 - відсутні (Згіблов і Михайлюк);
Батьківщина – 4\1 (відсутній Петрик);
БПП – 1\6 (відсутні Савенко, Чернецький, Шевченко, Мирза, Бурячинський, Кіта);
Самопоміч – 2\1(відсутній Фомич);
Черкащани – 2\3 (відсутні Карась, Кривошеєв, Скорик);
Громадянська позиція – 1\2 (відсутні Зоря та Акопян);
Свобода – 4\1 (відсутній Ведула);
Радикальна партія – 1\2 (відсутні Косяк та Тищенко);
Позафракційні – 1\2 (відсутні Дишлюк і Мевша);
Незалежні – 0\3 (Шадловський, Цегвінцева, Чорнобіль).

Якщо розділити депутатів на два умовні табори за принципом лояльності\нелояльності до міського голови, то можна побачити таку картину: з числа про-мерського табору були присутні лише 12 депутатів (при цьому нагадуємо про заборону на реєстрацію ще 5 народних обранців) з 25-ти можливих. Також на засідання прийшли 8 з 17 номінальних опозиціонерів.
Отже, як бачимо, схоже, в жодного з умовних таборів не було непереборного бажання прийти або ж проігнорувати цю сесію. Від того вона й пройшла доволі спокійно, як для Черкас.

Що далі?

Це питання стосовно роботи міської ради вже більше року залишається риторичним і з кожним разом звучить все страшніше. Залишається лише вкотре констатувати, що криза посилюється і, цілком можливо, ще не сягнула свого дна.
Мер може скільки завгодно говорити про перевибори, але цей варіант залишається маловірогідним, оскільки поки що реальних підстав для їх призначення немає, а міський голова впливати на цей процес просто не може фізично.
Всі ключові питання роботи ради (зарахуємо сюди легітимність сесії в Каневі, легітимність рішень, ухвалених в Каневі, та процес відкликання депутатів) зав’язли в судових інстанціях і наразі далекі від свого фіналу.

Конфліктуючі сторони, очевидно, не готові до конструктивних і повномасштабних перемовин, які б могли врегулювати ситуацію: провалля між колишніми союзниками виросло занадто високим. Обидві сторони зосереджені виключно на маніпуляціях та політичній боротьбі з прицілом на майбутні вибори.

Уже традиційно заручниками цього шабашу є жителі міста.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

         

Поділитися