04 грудня 2018 р. 14:19

Бюджет міста на 2019 рік та премія під Новий рік бюджетникам — результати бюджетної сесії Чернігівської міської ради

Бюджет міста на 2019 рік та премія під Новий рік бюджетникам — результати бюджетної сесії Чернігівської міської ради

Сесію Чернігівської міської ради розпочали з пропозиції включити до порядку денного питання про створення Молодіжної ради.

Нагадаємо, що дане питання активно обговорювалось минулої сесії міської ради і було відправлено на доопрацювання.  Питання було включене до порядку денного. Без жодних обговорень рішення було прийнято. «За» проголосувало 34 депутати. На розгляд депутатів виносилося більше 40 питань порядку денного. Серед найважливіших питань – бюджет міста на 2019 рік, Програма економічного та соціального розвитку міста, депутатський фонд, транспортні питання та інші.

Явка депутатів

На сесії було присутньо 38 депутатів із 42. Таким чином присутність депутатів на пленарному засідання Чернігівської міської ради склала майже 90,5%. У відрядженні були 3 депутати: Володимир Зуб ("Самопоміч"), Микола Миргородський ("Батьківщина"). На лікарняному перебуває Віктор Тарасов ("Демальянс"). Відсутній з невідомих причин Ярослав Ковтун ("Демальянс"). Також традиційно є непунктуальні депутати. Цього разу на пленарне засідання запізнився Олександр Антонов ("Батьківщина"), Павло Вовк ("Опозиційний блок"), Андрій Заїка (позафракційний), Лариса Кадіна ("Батьківщина"), Жанна Шерстюк ("Радикальна партія") та Наталія Осіковська ("Радикальна партія"). 

Бюджет міста на 2019 рік

Чернігівська міська рада 29 листопада ухвалила міський бюджет на наступний 2019 рік. Загальний обсяг доходів загального і спеціального фондів міського бюджету міста Чернігова на 2019 рік, включаючи міжбюджетні трансферти, прогнозується на рівні 3,4 млрд грн.

З них доходи міста без урахування міжбюджетних трансфертів – 2 млрд грн, міжбюджетні трансферти (тобто дотації та субвенції з державного та інших бюджетів) – 1,4 млрд грн.

Обсяг бюджету розвитку в проекті міського бюджету на 2019 рік складає 637,8 млн грн. При визначенні пріоритетних напрямів витрат бюджету розвитку взяті до уваги потреба закладів соціально-культурної сфери (охорона здоров'я, освіта і культура, фізкультура і спорт - 138,9 млн грн або 21,8% загального обсягу бюджету розвитку) та необхідність продовжувати поліпшення стану житлово-комунального господарства (248,2 млн грн або 38,9%), дорожнього господарства міста (131,8 млн грн або 20,7%), будівництво об'єктів комунальної власності (52,8 млн грн або 8,3%). Як відомо, у Чернігові вперше за часи незалежності України будується новий дитячий садок - у новому мікрорайоні "Масани".

Програма економічного та соціального розвитку міста Чернігова на 2019 рік

Довгу дискусію викликало питання Про Програму економічного та соціального розвитку міста Чернігова на 2019 рік. Одним із зауваженням постійної комісії стало розробка проектів не лише для школи на Масанах, а й на Бобровиці. Депутат міськради від "Опозиційного блоку" Павло Вовк зауважив, що передивившись аналіз виконаного у рамках Програми у 2018 році і те, що пропонується на наступний рік, одне й те саме. Таким чином, більшість запланованих напрямків виконана не була.

"Аналіз показав, що не були виконані завдання ПСЕР, які були закладені ще в минулому році. Також пріоритети, що були поставлені в минулому році і в цьому — співпадають. Наприклад, якщо ми говоримо про розвиток громадського транспорту, то в минулому році було прописано плани щодо оновлення транспортних засобів. А вже в 2019 році Інвестиційних зобов’язань немає у перевізників в програмі. Вони що вже встигли виконати всі поставлені завдання по оновленню транспортних засобів? А то таке враження що з року в рік управління подають ті самі заходи, а депутати голосують за одне й те ж". 

Натомість депутатка від "Радикальної партії" Ірина Березенець пропонувала відзначати якимось чином внесок підприємців в розвиток міста. В результаті пропозиції домовились ще раз проаналізувати ПСЕР, і на наступній сесії при необхідності внести  додаткові пропозиції.

З усіма зауваженнями і пропозиціями рішення було прийняте. «За» проголосувало 37 депутатів. Висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування

Новацією  Програми висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування м. Чернігова на 2019-2020 роки стало те, що інформацію прес-служби міської ради розміщуватимуть на новинних сайтах міста. За словами начальника прес-служби міськради Андрія Подорвана, визначать топ 3 або топ 5 найпопулярніших сайтів, з ними заключать договори і оприлюднюватимуть інформацію.

Програма підтримки громадських організацій міста Чернігова на 2019 рік

Прийнято нову Програму підтримки громадських організацій міста Чернігова на 2019 рік. Щороку громадські організації отримують із міського бюджету кошти на підтримку здійснення статутної діяльності. Йдеться про оплату комунальних послуг та енергоносіїв, сплату податку на землю, плати за оренду земельної ділянки та приміщень,оплату послуг із страхування приміщень та майна.

Програма підтримки громадських організацій міста Чернігова на 2019 рік, за яку проголосували депутати Чернігівської міської ради на сесії 29 листопада, спрямована на фінансову допомогу громадських організацій, які об'єднують інвалідів, дітей-інвалідів, ветеранів, учасників антитерористичної операції на сході країни, осіб хворих на цукровий діабет, багатодітних родин, осіб постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, які потрапили у скрутні життєві обставини.
19 громадських організацій, що надали свої пропозиції для їх фінансової підтримки у 2019 році, отримають допомогу на суму 3,381 млн грн. Це на 481,3 тис. грн більше затвердженого показника фінансування видатків 2018 року через значне зростання вартості енергоносіїв та комунальних послуг.

Натомість представник Відділу звернень громадян Чернігівської міської ради зазначив, що Прасков’я Сидоренко приховувала не менше 4х років той факт, що є керівником двох громадських організацій, які отримують з міського бюджету кошти на утримання. В результаті чого їй було запропоновано вибрати одну громадську організацію, за якою вона отримуватиме допомогу. Але вона наполягає на фінансування 2х організацій. 

Начальниця фінансового управління міськради Олена Лисенко підтвердивши слова попереднього спікера, зазначила: "Так, людина керівником може бути кількох громадських організацій, але отримувати фінансування може  тільки для однієї організації. Нам про це зробили зауваження з Казначейства". 

Віктор Бистров, депутат від Нашого краю" також прокоментував ситуацію: "Якщо громадська організація діюча і є певні зобов’язання щодо комунальних послуг. То можемо запропонувати переобрати голову в одній з організацій, щоб вони могли отримувати фінансування. 

Передбачено, що наприкінці року громадські організації - учасники Програми звітують перед відділом звернень громадян міської ради про виконання ними заходів у відповідності до їх основної статутної діяльності. І такий звіт буде публічним.

Депутатський фонд

Під час сесії депутати розглянули питання щодо «депутатського фонду». Натомість програма не передбачає фінансування, воно буде закладене коли прийматимуть бюджет. Довкола прийняття цієї Програми виникли суперечки, адже частина депутатів хочуть за рахунок цих коштів надавати матеріальну допомогу, інші, аби уникнути спекуляцій, пропонують прибрати цей пункт. 
Павло Вовк (Опоблок): "А якщо людина захворіла і звернулась до мене за допомогою? Я з особистих грошей допомагав не раз. Яка різниця свої чи бюджетні кошти? Всі ж свої!"

Роман Старіков (депутат від БПП): "Представники інших фракцій напевно до цього десь підходять, але не наважуються сказати. Давайте поставимо на голосування про відміну депутатського фонду взагалі". 

Позафракційний депутат Сергій Кирієнко: "Я теж проти коштів на матеріальну допомогу. Бо це призводить до різних спекуляцій. Всім ми не можем допомогти, і в чиїхось очах ми будемо виглядати не дуже. Я взагалі проти депутатського фонду. А якщо він буде, то проти матеріальної допомоги".

У результаті, жодна із запропонованих правок не знайшла підтримки. Тому, згідно з текстом програми, на матеріальну підтримку депутати можуть спрямувати до 25% депутатського фонду.
За словами міського голови Владислава Атрошенка, на перше півріччя у міськраді бачать суму у 100 тисяч гривень, після – рішення прийматиметься окремо. 

Більше 12 тисяч бюджетників отримають підвищену премію до Нового року

Працівники бюджетної сфери міста за підсумками року отримають премії до новорічних свят. Ця ініціатива була підтримана на пленарному засіданні 36-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання під час розгляду бюджетних питань.

За пропозицією міського голови, яку він вніс на щотижневій розширеній нараді, оскільки всі галузі міста — освіта, медицина, спорт, культура, комунальні підприємства, соціальні служби — працювали, вживаючи заходів економії, буде справедливим преміювати таких працівників. Причому розмір цієї премії, як наголосив міський голова, цього року буде значно більшим, ніж минулого.
Транспортні проблеми та створення комісії з моніторингу

У різному розглядали питання про створення комісії моніторингу пасажиропотоку на громадському транспорті міста. Ініціатором створення комісії стала фракція "Самопоміч". Депутат від фракції "Самопоміч" Олександр Тимошенко аргументував дану пропозицію: "В зв'язку з виявленням систематичних порушень договорів на автобусних маршрутах, ми пропонуємо створити тимчасово контрольну комісію Чернгівської міської ради. З метою аналізу дотримання умов меморандуму та договору. Мета комісії — не створення перепон цього бізнесу. Тут якраз хочеться отримати напрацювання, бачення від кожної фракції та від громадськості щодо вирішення даної проблеми."

Представники фракції "Наш край" відмовились брати участь у цій комісії їхніх представників.  Сергій Воробйов (депутат від фракції "БПП") також висловив свою думку з приводу цього: "Для того, щоб вирішити дотримуються перевізники умов договору чи ні — взагалі ніякої комісії не треба. У кожного депутата є достатньо повноважень, щоб перевірити роботу громадського транспорту. Можете створювати комісію, але прошу мене туди не включати. Бо я знаю, що нічого з цього не буде". Розпорядженням Атрошенка була створена відповідна комісія.

Питання Про надання повноважень міському голові на підписання грантової угоди з проектом "Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях", що виконується GIZ, Про Програму організації та проведення у 2019 році громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова та Про затвердження Міської цільової програми з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки були прийняті без обговорень.
Депутатських запитів не було. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Чернігівській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація міських ініціатив», goami.info@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

      

Поділитися