26 лютого 2018 р. 17:44

Більшість депутатів Сумської міської ради мають бізнес-інтереси

Більшість депутатів Сумської міської ради мають бізнес-інтереси

З аналізу приватних інтересів депутатів Сумської міської ради було встановлено, що більша частина складу депутатського корпусу (24 з 42 обранців) має бізнес-інтереси, які прямо чи опосередковано можуть бути реалізовані у процесі прийняття рішень місцевою радою

Із аналізу можна зробити висновок, що лише кожен другий не має прямої ділової зацікавленості у своєму депутатському мандаті і здебільшого отримує заробітну плату за основним місцем роботи (трудовий договір або найм). Втім навіть ця частина депутатів може брати участь у реалізації інтересів місцевого бізнесу, оскільки має тісні політичні зв’язки і багато з цих депутатів призначені керівниками комунальних підприємств.

Даний аналіз був проведений на основі поданих депутатами декларацій про доходи за 2016 рік, відкритих державних реєстрів та офіційної біографії. Результатом цього став складений Реєстр приватних інтересів депутатів.

Таким чином на основі зазначеної інформації можна виявити як приховані приватні інтереси, так і спільні бізнес-інтереси депутатів Сумської міської ради.

Приховані приватні інтереси зафіксовані у випадках, коли відношення до того чи іншого підприємства не можна прослідкувати ні в біографії, ні в декларації депутата. У цьому разі в нагоді стають відкриті державні реєстри, де існує можливість побачити, наприклад, активний бізнес братів, подружжя, дітей, онуків депутатів.

Спільні бізнес-інтереси депутатів в межах Сумської міської ради не завжди відповідають партійній приналежності.  Це може бути як причиною, так і наслідком існування широкої коаліції в міськраді, коли на місцевому рівні добре спрацювалися політичні сили, які на всеукраїнському рівні є непримиренними ворогами.
Найтісніші бізнес-інтереси прослідковуються у фракції Батьківщина. Зокрема нинішній секретар міськради Андрій Баранов донедавна був керівником ТОВ «СУМИГЕОТЕРМ», співзасновниками якого була депутат Оксана Кубрак та Олена Лисенко, дружина нинішнього міського голови Олександра Лисенка від Батьківщини.

Ще однією закономірністю є процес призначення очільників комунальних підприємств з депутатів фракції Батьківщина. Депутат Олександр Вегера очолює комунальне підприємство "Шляхрембуд", Володимир Никоненко - комунальне підприємство "Архітектура. Будівництво. Контроль", Анатолій Сагач очолює комунальне підприємство "Міськводоканал", Євгеній Скоробагатський очолює комунальне підприємство "Сумитеплоенергоцентраль".

Встановлення загального фону приватних інтересів у місцевій раді ускладняється фактом «сімейного представництва» інтересів сумчан у виборному органі: батько Володимир та син Віталій Шилови, брати Ігор та Юрій Перепеки. При цьому кожен з них, окрім Віталія Шилова, має свій бізнес.

Депутатів об’єднують і громадські об’єднання, які безумовно стосуються бізнесу: через Асоціацію "Будівельних Підприємств", що продубльована партійною приналежністю до Опозиційного блоку поєднані Віталій Жиленко та Ігор Перепека. Через об'єднання громадян "Сумська міська асоціація автомобільних перевізників" і так само Опозиційний блок пов’язані Юрій Перепека та Геннадій Гризодуб. Останній також входить до постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку. 

Якщо говорити про бізнес-інтереси депутатів та їх роботу в постійних комісіях, можна зробити висновок, що і тут депутати розподілені за інтересами. Окрім попереднього прикладу із Геннадієм Гризодубом, наприклад, Євген Косяненко, який входить до постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку, є керівником кількох ОСББ міста та власником ТОВ «Керуюча компанія «Коменерго-Суми». 

В цій же комісії перебуває і Євгеній Скоробагатський, який, окрім іншого, є співзасновником ТОВ «ЕКСПЕРТ-ЛІФТ». Як бачимо бізнес-інтереси депутатів Сумської міської ради часто перетинаються, їх може поєднувати, окрім партійної приналежності, родинні зв’язки, дружні стосунки з колегами, приналежність до тієї чи іншої постійної комісії тощо. 

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Сумської міської ради можна знайти тут.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Сумській області відповідає Громадська організація "Ліга захисту".
Докладніше:
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Громадська організація "Ліга захисту", e-mail: lozovytskyi@hotmail.com.

Поділитися