02 травня 2018 р. 09:06

Атестація депутатів місцевих рад: у Роздільнянській міськраді вдвічі побільшало «трієчників»

Атестація депутатів місцевих рад: у Роздільнянській міськраді вдвічі побільшало «трієчників»

Почався третій рік каденції депутатів Роздільнянської міської ради сьомого скликання. Одеська обласна організація «Комітет виборців України» продовжує моніторинг роботи депутатського корпусу.

Результати  перевірки відповідності діяльності депутатів Роздільнянської міської ради  розглядаються за показниками відкритості та прозорості, інформування виборців про графік та місце проведення прийому, здійснення особистого прийому і поточного інформування виборців про свою діяльність упродовж другого року каденції відрізнялися від першого року. 

Що ж продемонстрував  другий рік депутатської атестації?

Двоє депутатів зберегли свої гарні оцінки — Олександр Ісаєв («Наш край») і Оксана Дмитренко («Батьківщина») мають ті самі «четвірки», що і минулого року, та кількість депутатів з «3» зросла вдвічі — минулого року їх було 6, а тепер 13. Відбулося це, в основному, за рахунок підвищення рівня звітності: за 2016 рік свої звіти опублікували лише 7 депутатів, а за 2017 рік відзвітували 15. Хоча жоден депутат не звітував публічно та ніхто не повідомляв про звітування перед громадою.

Найнижчий показник — «1», мають четверо депутатів: Тегляєв Андрій (Радикальна партія Олега Ляшка), Комков Дмитро («Опозиційний блок»), Свадковський Григорій «Аграрна партія»), Доронін Віталій («Опозиційний блок»).Ці депутати не ведуть прийом виборців, а троє з них — Тегляєв Андрій, Комков Дмитро, Доронін Віталій, мають більше 50% пропущених пленарних засідань і засідань постійних комісій, до складу яких входять.   

Основні шляхи вирішення проблем можна назвати. Наприклад,  вимогу закону оприлюднити біографічні і контактні дані, виконав лише один депутат — Олександр Ісаєв, і то — та інформація не вичерпна, бо немає даних ні про партійність, ні про сімейний стан, і фотографії немає теж. Але ж опублікувати їх неважко, для цього не потрібні шукати кошти.

Інформація про прийом виборців із адресами приймалень і контактами депутатів  актуальна і доступна онлайн у 24 депутатів, які регулярно проводять прийом. Під час моніторингу були відсутні дані про прийом виборців у двох депутатів — Андрія Тегляєва (Радикальна партія Олега Ляшка) і Григорія Свадковського (Аграрна партія), але ці дані вже зараз є на офіційному сайті міської ради.

Активно інформують виборців про свою діяльність —у соціальних мережах та на сторінках газети,  лише четверо депутатів – Наталя Швець і Оксана Дмитренко («Батьківщина), Вадим Ковальський (Радикальна партія Олега Ляшка) і Олександр Ісаєв («Наш край»). Але акаунти в тому ж «Фейсбуці» має більшість депутатів, і при бажанні депутати для  спілкування з виборцями могли би створити спільну сторінку, де публікували б  корисну і цікаву для роздільнянців інформацію про свою діяльність.

Регулярно ведуть особистий прийом 14 депутатів Роздільнянської міськради. Не ведуть особистий прийом виборців 12 депутатів. Частково ситуація може покращитись, за рахунок відкриття у міськраді нового кабінету — депутатської приймальні. Адже деяким депутатам приходилось вести прийом в кабінеті, де працює секретар міськради, що не сприяло створенню робочої обстановки.

Найбільша проблема з відвідуванням. 9 депутатів були присутні на всіх пленарних засіданнях. 100% засідань пропустив депутат Дмитро Комков («Опозиційний блок»). 80% засідань пропустив Віталій Доронін («Відродження»). Тільки 10 депутатів  із 26 відвідали ВСІ засідання постійних комісій, до складу яких входять. Всі засідання пропустив лише один депутат — Дмитро Комков від «Опозиційного блоку». Всього одне засідання з 12 відвідав депутат Віталій Доронін («Відродження»). Більше 70% засідань постійної комісії з питань соціального захисту, молодіжної політики, підтримки культури і спорту пропустила Олена Тегляєва (БПП «Солідарність»). Але підказати якісь креативні шляхи, крім підсилити дисципліну, важко.

Декларації оприлюднили 23 депутати з 26.  Не оприлюднили троє: Дмитро Комков і Сергій Голубов від «Опозиційного блоку» та Григорій Свадковський від Аграрної партії України. На сайті міськради оприлюднена лише одна декларація — Олександра Ісаєва. І знову ж таки — опублікувати декларації на сайті міськради неважко і витрат не потребує, лише бажання і організації.

Депутати майже не подають запитів, мало звернень, і навіть звичайні виступи на пленарних засіданнях властиві не всім. Найбільше депутатських звернень подав Владислав Долгій — 6. 2 звернення  подала депутат Оксана Дмитренко, по одному зверненню подали депутати Юрій Кукса («Відродження) — про освітлення вулиць, і Наталія Топтунова («Опоблок»).Троє депутатів  — Оксана Дмитренко («Батьківщина»), Наталя Швець («Батьківщина»)  і Василь Писаренко («Радикальна партія Олега Ляшка»), використали такий інструмент як спільна заява. Застосовувати такий важливий інструмент в депутатській діяльності важливо, якщо обранець прагне ефективно і оперативно виконувати доручення виборців.

15 із 26 обранців надали свої звіти для публікації на офіційному сайті міської ради. Вони відповідають вимогам закону: у трьох випадках майже повністю (Дмитренко, Ісаєв, Каракулін), у 12 випадках — частково, без конкретики та без інформації про виконання доручень виборців. Жоден з депутатів не звітував перед виборцями безпосередньо на зустрічі і не надавав інформацію про такий звіт до міської ради. Організація звітування  теж не здається чимось неймовірним, хоча й потребує більших зусиль, ніж елементарна публікація тексту на сайті.

Тож у роздільнянських депутатів є можливості, навіть без зайвих витрат часу і коштів, зробити свою діяльність більш прозорою, а  зв’язок з виборцями  більш ефективним. Було би бажання.

Поділитися