01 листопада 2018 р. 11:26

Аномальний жовтень: черкаські депутати вперше за останні 4 місяці зібрали кворум але до консенсусу ще далеко

Аномальний жовтень: черкаські депутати вперше за останні 4 місяці зібрали кворум але до консенсусу ще далеко

У Черкасах жовтень 2018 року виявився багатим не лише на фото в соцмережах із зібраними грибами, а й на засідання місцевої ради. Звичайно, багатим порівняно з попередніми чотирма місяцями, адже востаннє повноцінні сесії без порушення регламенту в міськраді проводили ще в червні.

У жовтні народні обранці Черкаської міської ради збиралися відразу три рази. 58-ме позачергове пленарне засідання скликалося 11 жовтня, 59-те – стартувало 18 жовтня і продовжилося 23-го.

Черкаський політикум в жовтні

Перед тим, як перейти безпосередньо до змісту засідань, відзначимо низку подій та тенденцій, що мали безпосередній вплив на роботу ради.

По-перше, політична криза всередині міськради, що умовно розділила депутатський корпус на два табори залежно від центрів впливу, триває. Вона продовжує тенденційно обростати новими містечковими скандалами і нюансами. По-друге, станом на момент проведення сесій ухвала Черкаського окружного адмінсуду, що зупинила дію деяких рішень скандальної сесії міськради на Чернечій горі, продовжило діяти. Тож сторона мера продовжувала активно маніпулювати цією темою і викручувати її в свою сторону. По-третє, п’ять депутатів, по яких досі триває процедура відкликання, досі не відкликані.

Окрім того, головною політичною новиною жовтня стало вручення міському голові Черкас Анатолію Бондаренку відразу двох підозр про злочини. Одна з них – безпосередньо за наслідками скандальної «канівської сесії». Від початку було очевидно, що подібні речі спрямовані на підсумкове відсторонення мера від обійманої посади. Відкинемо деталі цього процесу, який стараннями обох сторін швидко перетворився на шоу, і зазначимо, що, як мінімум, в жовтні спроба усунути мера у його опонентів провалилася.

Засідання Соснівського райсуду так і не відбулося. Суд повернув клопотання прокурорам, пояснивши це тим, що вони порушили підслідність. Разом з тим, міський голова пішов у відпустку і участі в сесійних засіданнях не брав. Вони пройшли за головування секретаря міськради Ярослава Нищика.

Засідання 11 жовтня

Станом на сьогодні на сайті міської ради у відповідному розділі оприлюднено протокол лише цього засідання. 11 жовтня кворум вдалося зібрати в 10.30. На засіданні зареєструвалися 24 депутати. Порядок денний ухвалили через годину після цього.
Головне рішення, що було ухвалене на цій сесії - зміни до бюджетного регламенту. Його підтримали всі присутні в залі депутати – 26 «за». Згідно з рішенням, субвенції з державної та обласної казни перерозподілятиме виконавчий комітет та погоджуватиме бюджетна комісія.

– У зв’язку з ухвалою суду підстав для складання нових проектів рішень – немає. Оскільки бюджет складається за наростаючим підсумком з початку року, а видатки враховуються із урахуванням всіх змін, на сьогодні не зрозуміло як враховувати зупинене бюджетне рішення від 22 серпня. Зміни до регламенту дозволять нам перерозподіляти субвенції за іншими підходом, як результат – ми зможемо вносити зміни до розпису. Ми зможемо використовувати ті трансферти, які  надійшли місту після сесії в серпні –  заявив заступник директора департаменту фінансової політики Роман Жовнір.

По суті ухвалене рішення покликане врегулювати проблеми у фінансовій галузі, викликані наслідками проведенням «канівської сесії».

Також депутати одноголосно ухвалили рішення про нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» Немцова Г.Є. (посмертно). Після чого представники фракцій БПП, ПВД, «Громадянська позиція» залишили зал засідання, а секретар закрив його через відсутність кворуму.

Засідання 18 жовтня

18 жовтня ухвалити порядок денний вдалося через годину після часу початку засідання. У сесійній залі зібралися 27 депутатів.
Першим питанням до порядку денного було включене звернення до Верховної Ради про саморозпуск Черкаської міськради.
Таким чином в Черкасах вирішили піти на «дубль два». Подібна ідея давно витає в міському політикумі. До цієї теми періодично повертається міський голова і лояльні до нього сили. 5 січня цього року він навіть демонстрував своє звернення до ВР. 29 січня міськрада проголосувала за звернення про саморозпуск. Проте після відставки із посади секретаря міськради Олександра Радуцького і обрання нового складу виконкому питання про розпуск ради по суті «забули».

Цього разу ініціатором звернення виступив депутат об’єднання «Самопоміч» Микола Фомич. Минулої сесії він зачитав відповідну заяву, за якою було надано протокольне доручення профільному департаменту.

Перед голосуванням представники фракцій БПП, ПВД, «Громадянська позиція» заявили, що не будуть підтримувати проект рішення.  Олександр Радуцький (БПП) та Олександр Згіблов (ПВД) заявили, що підтримають рішення в разі переформування виконкому та перевиборів мера. Натомість Руслан Зоря (Громадянська позиція) назвав проект рішення популізмом.
У ході голосування проект підтримали лише 13 депутатів із 28 присутніх. «За» проголосували 5 свободівців, 3 батьківщинівці, 3 депутати від «Самопомочі», 2 черкащан, - тобто лояльні до мера сила.

«Проти» висловилися два: Микола Мирза (БПП) та Володимир Гриценко (ПВД). Ще 6 депутатів утрималися, 7 – не голосували.
– Депутати хочуть працювати , – резюмував секретар міськради Ярослав Нищик, який вносив проект на голосування.
Зазначимо, якби фракції «Батьківщини» та «Черкащани» були присутніми у повному складі (+5 депутатів), якби прийшли про-мерські позафракційні депутати (+2), а мер не перебував у відпустці (+1), то голосів, наразі реально наявних в Бондаренка і Ко, все одно не вистачило би, щоб ухвалити це рішення.

Без урахування 5 депутатів, по яких досі триває процедура відкликання, в про-мерських сил є лише 21 депутат, чого не достатньо для формування більшості.

Далі рада одноголосно ухвалила посмертне присвоєння звання «Почесний громадянин міста Черкаси» чотирьом загиблим АТОвцям. Після ухвалення ще низки питань засідання закрили о 15.30 через відсутність кворуму.

Продовження 23 жовтня

Мінімальний кворум вдалося зібрати о 10.20. У залі зареєструвалися 23 депутати.
Обранці ухвалили низку питань. Зокрема, про безкоштовне харчування для переможців олімпіад, утворення в місті нового парку, перейменування пляжів та про перекриття частини вулиці Хрещатик для пішохідної зони.
Сесію закрили о 14.20 через відсутність кворуму.

Чому «далі буде»?

Загалом, сесійні засідання в жовтні пройшли в Черкасах порівняно спокійно і без надлишку елементів «шоу» в сесійній залі.
Окрім жінок, які просили в депутатів виділити кошти на молоко для їхній дітей, «гостей» на сесійних засіданнях не було. У інформаційному плані депутатські зібрання залишилися в тіні більш резонансних новин на кшталт підозри меру чи навіть звільненню з міськради чиновниці-довгожителя Лілії Маліщук.

Тим не менш відносний спокій і навіть одноголосні підтримки на сесії деяких питань не повинні вводити в оману і дарувати надію, що розкол врегульовується.

Вже після проведення засідань Черкаський окружний адмінсуд розблокував дію рішень, ухвалених з порушенням регламенту в Каневі. Натомість інший суд – Апеляційний – задовольнив апеляцію щодо клопотань прокурорів про відсторонення Бондаренка від посади міського голови. А отже, по обох питання варто очікувати продовження і лише наростання градусу протистояння.
Крім того, з наближенням зими постає традиційна для міста проблема із зимовим утриманням вулиць. У КП ЧЕЛУАШ уже заявили, що не мають для цього техніки, крім того, банк відмовив підприємству у наданні кредиту на її придбання. Також немає впевненості, що вдасться залучити для цієї роботи підрядника через тендер, оскільки дві зими поспіль ця закупівля «злітала» через політичне протистояння в місті. У будь-якому ця тема цілком можливо також буде використана для відповідних маніпуляцій.
Словом, приводів, щоб політична війна продовжувалася, більш ніж достатньо. Як показав минулорічний досвід, взимку це особливо загрожує життєдіяльності міста.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом 

У соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися