08 травня 2018 р. 09:57

Аналіз «чутливих» рішень Чернівецької міської ради

Аналіз «чутливих» рішень Чернівецької міської ради

Депутати з фракції "Рідне місто" найчастіше "долають" конфлікт інтересів при прийнятті рішень Чернівецької міської ради. Більшість з них пов'язані з бізнесом обранців, або займаною посадою.

Протягом листопада 2017 - квітня 2018 року ЧОГО "Комітет виборців" здійснювала моніторинг з виявлення конфлікту інтересів (надалі КІ) у рішеннях, що приймаються Чернівецькою міською радою. Моніторинг включав у себе декілька компонентів: пошук потенційного та реального КІ у прийнятих рішеннях, перевірка подання депутатами письмових заяв, результати персонального голосування при розгляді подібних питань, аналіз протоколів комісій.

Відповідно до Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради 7 скликання, розгляд питань про дотримання антикорупційного законодавства покладено на постійну депутатську комісію з питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції. Варто зазначити, що серед питань які виносились на засідання вищезгаданої комісії не виявлено таких що стосувались КІ депутатів ради.

Загалом було проаналізовано близько 250 рішень сесій Чернівецької міської ради на предмет наявності КІ. Фізичні та юридичні особи, що фігурували у рішеннях, були звірені з реєстром приватних інтересів депутатів Чернівецької міської ради. Такі випадки зафіксовані при розгляді 14 питань. 

У 10 випадках рішення стосувались земельних питань (надання в оренду, поновлення договорів оренди, проекти відведення і т.і.), у 3 випадках стосувалось займаних посад (вибори секретаря, голосування за міський бюджет та програму забезпечення молоді житлом), у 1-му випадку передачі інженерних мереж від фірми депутата-забудовника на баланс міста.

У половині (7 з 14 заяв) були згадані депутати від фракції "Рідне Місто" (В. Михайлішин, М. Тихонович, Т. Бешлей, В. Бешлей, В. Чинуш, А. Чесанов, Р. Білик, В. Найдиш, Ю. Ткачук), 5 разів — "Самопоміч" (А. Олевич, А. Брязкало, В. Матвієнко, Б. Ковалюк, В. Гавиш), 5 разів - БПП "Солідарність" (Р. Скрипа, А. Романчишин, С. Греков, В. Осачук), 2 рази - "Народний Контроль" (Ю. Сафтенко, Я. Петришин).

Серед депутатів "Рідного Міста" абсолютним лідером (4 питання з 7) став місцевий бізнесмен та лідер депутатів-багатіїв Валерій Чинуш. Усі питання стосувались різноманітних земельних дозволів для його розвиненого і процвітаючого у Чернівцях бізнесу (харчування, броварня та ринок).

Депутати Чернівецької міськради у переважній більшості не порушують антикорупційного законодавства та публічно оголошують свою позицію стосовно розгляду "чутливих питань" та майже у 100% випадків голосують позитивно при розгляді рішення.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Чернівецької міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Чернівцях за реалізацію ініціативи відповідає Чернівецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Докладніше: 
на сайті організації
в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
в соціальній мережі Facebook:«Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: ЧОО ВГО Комітет виборців України, E-mail: 1400712@gmail.com

Поділитися