27 грудня 2018 р. 22:49

Троє депутатів Краматорської міської ради невчасно подали декларації до Єдиного державного реєстру

Троє депутатів Краматорської міської ради невчасно подали декларації до Єдиного державного реєстру

Відповідно ст. 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», всі депутати місцевих рад, зобов’язані щороку до 1-го квітня подавати декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.
 

В Єдиному державному реєстрі декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування оприлюднені всі е-декларації 42-х (100%) депутатів Краматорської міської ради за 2017 рік. Термінів подачі е-декларації до 1-го квітня дотрималось  39 з 42 (93%) депутатів Краматорської міської ради.

Якщо порівнювати  з показниками минулого року оцінки діяльності депутатів Краматорської міської ради за цим критерієм, то в минулому році депутатів, які вчасно подали декларацію було 30 (71%). 

«Перевіривши подання е-декларацій депутатами Краматорської міської ради та їх оприлюднення в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, ми можемо сказати, що всі 42 депутата Краматорської міської ради подали свої декларації за 2017 рік. Порівнюючи за цим критерієм результати минулорічної атестації з результати цього року, ми також можемо спостерігати позитивні зміни. Оскільки в минулому році депутатів, які дотримались строку подачі е-декларації було 30 осіб, то в цьому році їх вже 39», - розказує аналітик ГО «Точка доступу» Ілля Перекрестов – «Хоча є один нюанс. В минулому році депутатам місцевих рад крайній термін подачі е-декларації було продовжено на місяць, до 1-го травня. Таке відтермінування було викликано тим, що вони подавали відповідну звітність вперше», - підкреслив аналітик. 

Дивлячись на дату оприлюднення декларацій в Єдиному державному реєстрі, то можна зробити висновок, що 3 депутата не дотримались строків передбачених законом, а саме: Нечволода Євген – оприлюднив декларацію 3 квітня 2018 року, Безсонний Андрій – оприлюднив декларацію 15 липня 2018 року та Сапетко Ігор – оприлюднив декларацію 5 квітня 2018 року.

«Відбувався збій в програмі при подачі електронної декларації. Офіційні запити до служби підтримки у мене зареєстровані в електронній скриньці» - прокоментував ГО «Точка доступу» Андрій Безсонний, депутат Краматорської міської ради.

Що стосується Сапетко Ігоря, то в Єдиному державному реєстрі декларацій ім’я, прізвище та по-батькові написані російською мовою. В минулому році, Сапетко Ігор зробив ту ж саму помилку в поданні е-декларації.

Також, порівнюючи з результатами минулого року діяльності депутатів за цим критерієм, то в минулому році помилки зробили 4 депутата Краматорської міської ради.
Жоден депутат Краматорської міської ради не оприлюднив свою декларацію на сайті ради.

«Також позитивні зміни можна спостерігати і в тому, що в минулому році депутатів які зробили помилки в е-декларації було 4, то в цьому році це 1 депутат Сапетко Ігор, який заповнив в е-декларації ім’я, прізвище та по-батькові російської мовою, що створює незручності для пошуку е-декларації в Єдиному реєстрі декларації, виборцям та мешканцям міста для ознайомлення з нею», - підсумував аналітик ГО «Точка доступу» Ілля Перекрестов. 

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Донецькій області звертайтесь до: ГО «Точка доступу», tochkadostupugo@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Краматорськ за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Точка доступу».

           

Поділитися