17 липня 2017 р. 03:00

В Україні стартував моніторинг діяльності депутатів місцевих рад

В Україні стартував моніторинг діяльності депутатів місцевих рад

На основі аналізу відкритої інформації про кожного депутата буде виставлятися оцінка за кожним критерієм

Коаліція громадських організацій з восьми областей України розпочала реалізацію ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад».

Проект направлено на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості, підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад та низької поінформованості виборців про діяльність останніх.

«Атестація» депутатів – інструмент комплексної персональної оцінки результатів діяльності депутатів місцевих рад, який вперше в Україні дозволяє об’єктивно та в доступній для пересічних громадян формі оцінити діяльність кожного з їх обранців.

Громадський моніторинг здійснюватиметься відносно діяльності депутатів Одеської, Дніпропетровської, Краматорської, Львівської, Рівненської, Сумської, Херсонської і Черкаської міських рад, а також ще шести місцевих рад в Одеській області за вже успішно апробованою інноваційною методологією, яка охоплює весь комплекс реалізації статусу місцевого депутата і заснована на законах України, а також визнаних стандартах Доброго Врядування.

Моніторинг здійснюватиметься за такими критеріями як повнота інформація про депутата та роботу його приймальні, проведення регулярного прийому виборців, відвідування сесій та засідань постійних депутатських комісій, подання депутатських запитів, виступи під час сесій, публічне звітування перед виборцями, достовірність відомостей у електронній декларації тощо.

На основі аналізу відкритої інформації про кожного депутата буде виставлятися оцінка за кожним критерієм. Збір інформації здійснюється за допомогою аналізу інформації, розміщеної на офіційних сайтах рад, подачі інформаційних запитів, моніторингу ЗМІ, соціальних мереж, офіційних сайтів депутатів, письмових звернень до депутатів, моніторингових перевірок роботи приймальних депутатів.

Додатково заплановано проведення експертного опитування щодо персональної оцінки діяльності депутатів міських рад міст обласних центрів, охоплених моніторингом.

В рамках реалізації проекту передбачається розробка та передання місцевим депутатам, яких заплановано охопити моніторингом, персональних рекомендацій щодо удосконалення своєї діяльності.

Крім того, громадські активісти будуть регулярно інформувати широку громадськість про результати моніторингу на спеціальному ресурсі в соціальній мережі Facebook.

Таким чином, депутати отримають можливість удосконалювати свою діяльність, а виборці – об’єктивну інформацію про діяльність депутатів.

12-13 липня в Одесі відбувся семінар для аналітиків проекту «Атестація депутатів місцевих рад», що здійснюватимуть моніторинг діяльності депутатів, безпосередню комунікацію з депутатами та експертами, готуватимуть персональні рекомендації щодо удосконалення діяльності депутатів місцевих рад.

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США).

Поділитися