01 жовтня 2017 р. 18:31

У Роздільній працюють всі депутатські приймальні, але депутати в них є не завжди

У Роздільній працюють всі депутатські приймальні, але депутати в них є не завжди

Моніторинг прийому виборців депутатами Роздільнянської міськради проходив у серпні-вересні 2017 року

Моніторинг прийому виборців депутатами Роздільнянської міськради проходив у серпні-вересні 2017 року. За словами секретаря міської ради Олександра Ісаєва, надані депутатами графіки прийому розміщені на офіційному сайті міськради і залишаються актуальними — ніхто з депутатів не повідомляв про зміни місця чи годин прийому.

В Роздільній працюють всього дві партійні приймальні — партій «Батьківщина» і «Опозиційний блок». Представники «Нашого краю», Аграрної партії, "БПП «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка і «Відродження», які увійшли до складу міської ради після виборів 2015 року, партійних приймалень не мають, тому приймають виборців або за місцем роботи, або в кабінетах секретаря міськради та заступника міського голови.

Така ситуація призводить до непорозумінь: згідно з графіком прийому на офіційному сайті міськради, у вівторок у кабінеті секретаря міськради мають зустрічатися з виборцями Ганна Головко і Юрій Кукса (обидва — з «Відродження»), крім того, прийом виборців веде сам Олександр Ісаєв («Наш край»). І якщо секретар міськради у години прийому завжди був на місці, то ні Г. Головко, ні Ю. Куксу застати там жодного разу не вдалось. Як і Віталія Дороніна («Відродження»), Василя Писаренка (Радикальна партія Олега Ляшка), Віктора Поштаренка («Наш край»), Сергія Скрипника (Аграрна партія), Олену Тегляєву ("БПП «Солідарність»), — які теж задекларували готовність зустрічатися з виборцями в кабінеті секретаря міської ради, проте особистого прийому виборців зафіксувати не вдалось.

Хоча секретар міськради пропонує зателефонувати депутатові, якщо виборці питають про когось особисто. Так що — і депутатська приймальня нібито працює, а депутата в ній немає. Секретар міськради Олександр Ісаєв, коментуючи ситуацію, висловив надію, що незабаром, внаслідок розширення площі міськради, вдасться облаштувати спеціальне приміщення для депутатської приймальні, у якому за графіком прийматимуть всі депутати міськради. Але це поки що мрії.

Найкомічніша ситуація склалася з приймальнею «Опоблоку»: на сайті міськради місце прийому представників цієї політсили зазначено як «магазин Каштан (Європейська, 42 – Ред.), 2-й поверх». Але вже більше півроку в цьому приміщенні знаходиться перукарня. Коли представник ООО КВУ намагався уточнити місце розташування партійної приймальні у голови фракції «Опоблоку» Владислава Долгого, той вказав нову адресу — Європейська, 46. Та там приймальні теж знайти не вдалось. Тільки після дзвінка керівнику штаба «Опоблоку» була встановлена точна адреса — Європейська, 5б. Скажімо так: виникають певні сумніви щодо бажання і готовності депутатів-«опоблоківців» зустрічатись зі своїми виборцями. Тим більше, що жодного з них у години прийому, вказані на сайті міськради, застати в приймальні не вдалось. Правда, присутній там представник політсили люб’язно пропонував залишити свій телефон і окреслити проблему — «а депутат з Вами зв’яжеться».

Належним чином ведуть прийом виборців всі, хто приймає на робочому місці: Гусейн Алієв, Геннадій Кінаш, Олександр Соловйов (всі троє з "БПП «Солідарність»), Олександр Ісаєв («Наш край»). Єдиного депутата, який приймає виборців за домашньою адресою, — Олександра Панкратова ("БПП «Солідарність»), теж у години прийому вдалося застати на місці.

В партійній приймальні «Батьківщини» регулярно зустрічаються з виборцями Олександр Гандибул, Михайло Каракулін і Наталя Швець. А їхній однопартієць Оксана Дмитренко регулярно, по понеділках, проводить прийом у кабінеті секретаря міськради.

Таким чином, серед усіх політсил регулярно ведуть особистий прийом:

  • 100% — 4 з 4 депутатів від «Батьківщини»
  • 80% — 4 з 5 депутатів від "БПП «Солідарність» (крім Олени Тегляєвої)
  • 66% — 2 із 3 депутатів від «Нашого краю», Олександр Ісаєв і Олександр Букрєєв
  • 33% — 1 із 3 депутатів від Радикальної партії Олега Ляшка, Вадим Ковальський

Щодо інших сказати важко. Наприклад, дані про прийом виборців депутатами Андрієм Тегляєвим від Радикальної партії Олега Ляшка і Григорієм Свадковським (Аграрна партія) взагалі відсутні, це означає, що прийом вони не ведуть. Як було вже сказано, депутатів міськради від «Опоблоку» застати в приймальні не вдалося жодного разу, а у години прийому Олени Процюк (у суботу) приймальня взагалі була закрита.

Якщо ж аналізувати офіційно представлені дані — ті, що є у розпорядженні міськради, то депутати готові зустрічатися з виборцями:

  • Один раз на місяць — Олена Тегляєва і Василь Писаренко
  • Двічі на місяць — Вадим Ковальський і Віктор Поштаренко
  • Двічі на тиждень — Олександр Соловйов
  • 5 днів на тиждень — Гусейн Алієв і Геннадій Кінаш.

Інші 17 депутатів згодні приймати щотижня. На жаль, задекларована готовність практикою підтверджується не завжди.

Ніхто з депутатів не попереджає про запис на прийом, хоча на практиці зустрітися без попередньої домовленості з багатьма не вдасться.

І тільки 1 депутат, нещодавно обраний до міськради, - Вадим Ковальський (Радикальна партія Олега Ляшка), про години і місце прийому повідомив через газету «Вперед».

Тож рівень поінформованості мешканців Роздільної є вкрай низьким — інформація про приймальні є лише на сайті, який відвідує невеличка частка виборців. До того ж деякі дані застарілі — як про адресу партійної приймальні «Опоблоку». Це може свідчити про небажання обранців зустрічатися зі своїми виборцями, а значить — про порушення ними п.5 ст.10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». 

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). 

Поділитися